søndag den 29. december 2024

'Vildmark' af Lauren Groff

 En helt ung pige flygter fra en engelsk koloni i 1600-tallets Nordamerika. I kolonien er der kulde, sult og fortvivlelse, men andre voldsomme begivenheder gør, at hun ikke havde noget valg. Hun bliver forfulgt, men det lykkes for hende at undslippe. Livet i vildmarken er voldsomt og fuldstændigt på naturens præmisser. Mødet med de vilde dyr og planter kan betyde overlevelse eller undergang og det samme gælder det til tider voldsomme vejr. Pigen der altid har boet i en by - og altid været afhængig af andre - får et helt nyt blik på verden omkring sig. I tilbageblik hører vi hendes historie - om rejsen over havet, om barndommen som tjenestepige og om barnet Bess, som hun var nært knyttet til. Det er langtfra nogen romantiserende fortælling; tværtimod er den ligefrem og barsk, og jeg måtte fælde en tåre undervejs.

'Vildmark' af Lauren Groff. Gad Forlag 2024, 254 sider

lørdag den 28. december 2024

'Jubilæum' af Lotte Kirkeby Hansen

En fin samling noveller, hvoraf en del vil være velegnede til guidet fælleslæsning. Flere noveller handler om barndomserindringer fra 1970'erne, om parforhold og relationer mellem familiemedlemmer. Fx titelnovellen om en mand, der er blevet forladt af sin kone på sine gamle dage og har besøg af sine børnebørn. 'En mand og hans kone' handler om et ældre ægtepar; konen er meget syg og dør; sønnen bliver vred over ikke at få besked øjeblikkeligt. Eller 'Linda' der har forventningens glæde og det at vente på noget som tema. Linda mistænker at kæresten Kim er utro. Utroskab er også et tema i novellen 'Det vi ved', der måske er lidt kort til GFL, men ellers også fin.

'Jubilæum' af Lotte Kirkeby Hansen. Rosinante 2016, 189 sider.

fredag den 27. december 2024

'Det begynder med os' af Colleen Hoover

Fin bog om et alvorligt emne. Lily er flyttet fra sin eksmand Ryle, der flere gange har slået hende. Han er sygeligt jaloux og da Lilys ungdomskæreste Atlas helt tilfældigt igen kommer ind i hendes liv, er hun nervøs for Ryles reaktion. Er Atlas og deres kærlighed så meget værd, at hun tør risikere Ryles vrede? Hun har heller ikke kun sig selv at tage hensyn til, men også sin lille datter. I romanen får vi også Atlas' historie og baggrunden for at han i sin tid forlod Lily.
2. del af serien, der starter med 'Det ender med os'. Serien bør læses i rækkefølge. 

'Det begynder med os' af Colleen Hoover. Lindhardt og Ringhof 2022, 297 sider

onsdag den 25. december 2024

'Monique flygter' af Edouard Louis

Endnu en fin og indsigtsfuld beretning fra Edouard Louis. Igen handler det om hans mor Monique. Syv år efter, at hun forlod sin mand og flyttede til Paris for at ændre sit liv og starte på en frisk, er Monique nedslidt og træt. Endnu engang har hun mødt en mand, der lidt efter lidt nedbryder hende med kritik og verbale overgreb. Da hun ringer til sin søn og siger, at hun må væk, er han selv i Grækenland i forbindelse med sit forfatterskab. Men gennem telefonsamtaler støtter han sin mor i beslutningen om at komme væk. Efter sine bogudgivelser er Edouard ikke på talefod med sin søster, men nu mødes de igen i den fælles opgave - at hjælpe deres mor. Det paradoksale er at Edouard nu - netop i kraft af sine udgivelser og sin opstigen i samfundet - er blevet i stand til at hjælpe sin mor økonomisk. De muligheder ville han ikke have haft tidligere, og det er han smerteligt bevidst om.

'Monique flygter' af Edouard Louis. Gyldendal 2024, 147 sider.

mandag den 23. december 2024

'Tempel' af Anne-Cathrine Riebnitzsky

Er lige blevet færdig med denne dejlige historiske roman, som er et meget passende bekendtskab her op til jul.
Fortællingen udspiller sig i Mellemøsten på tidspunktet omkring Jesu fødsel. Maria bliver forlovet med den unge tømrer Josef. Zakarias oplever et syn i templet og mister sin stemme. Kong Herodes bliver mere og mere paranoid og er overbevist om at hans sønner planlægger hans død. Længere mod øst i Nabatæa er karavaneføreren Nabit netop kommet hjem fra en rejse, hvor karavanen blev overfaldet undervejs. Og langt borte i det romerske rige bliver slaven Africanus frigivet og melder sig til den romerske hær. De lever alle under den samme himmel, hvor stjernerne står på en særlig måde i disse år. Noget stort er på vej i Judæa.
Selv om det er en historie, man kender, så er den virkelig godt og indlevende fortalt. Der gives plads til mange vinkler og synspunkter. En god læseoplevelse! 

'Tempel' af Anne-Cathrine Riebnitzsky. Lindhardt og Ringhof  2024, 479 sider

søndag den 22. december 2024

'Insula' af Thomas Boberg

Forfatteren Thomas og hans hustru Rebecca beslutter sig for at flytte ud på en ø. De har i mange år boet i København, men drømmer om et friere liv, mere fællesskab med andre og mulighed for at udleve egne drømme. Det viser sig dog, at det ikke er så nemt at blive en del af et lille isoleret samfund. Alt er ikke så idyllisk, som det måske kan fremstå på overfladen. Konflikterne lurer mellem ø-boerne. Tydeligst bliver det måske for Thomas og Rebecca, da deres søn Hugo starter i den lokale ø-skole. Selv om der er ganske få skoleelever på den lille skole, så kan man ikke blive enige om at drive den.
Bogen har vakt debat på Fejø, hvor forfatteren og hans familie har boet. Der var mange gode stemningsbilleder i bogen, hvilket gjorde den værd at læse, selv om jeg personligt foretrækker personbeskrivelser, der går lidt mere i dybden, end der blev plads til her. 

'Insula' af Thomas Boberg. Gyldendal 2024, 380 sider. 

lørdag den 21. december 2024

'Mørkeskov' af Johanna Mo

For 20 år siden forsvandt Mikael sporløst under en studenterfest. Politiet troede i mange år, at han frivilligt havde forladt landet, men nu er hans jordiske rester dukket op, og sagen bliver efterforsket som et mord. De mange år, der er gået, vanskeliggør politiets arbejde. Vidnerne har delvist glemt, hvad der skete den aften - og ikke alle har lyst til at huske tilbage. Den afdødes søster, hendes daværende kæreste, studenterkammeraterne og en gymnasielærer med et blakket ry hører til persongalleriet.
Politiefterforsker Hanna Duncker er også stadig optaget af den gamle sag, hvor hendes far uretmæssigt blev kendt skyldig i mord. Som i de tidligere bøger følger vi også her Mikaels sidste dag sideløbende med bogens handling; det er effektfuldt og spændende komponeret.
Tredje bog i Ølands-serien, serien bør læses i rækkefølge.

'Mørkeskov' af Johanna Mo. Lindhardt og Ringhof 2023, 400 sider 

fredag den 20. december 2024

'Verdensport' af Anna Elisabeth Jessen

En verdensomspændende roman, hvis handling udspiller sig i både Danmark, Tyskland, Fjernøsten, Spanien og New York. Romanen springer meget i tid og handling, involverer mange personer og strækker sig over mange år, hvilket gør den lidt svær at beskrive.
Udgangspunktet er årene før 2. Verdenskrig, hvor to skibsrederfamilier fra Sønderjylland ekspanderer og udvider deres forretning. De har etableret sig i Fjernøsten og under krigen bor to store drenge i den samme villa i Shanghai. Georg er søn af huset, mens Hai Song er familiens teaboy. Hai Song forelsker sig i den polske pige Eva, der også arbejder i huset, men en dag forsvinder hun. Mange år senere under en filmindspilning møder vi igen Hai Song, ligesom vi også følger Georg på hans videre færd gennem livet.
Ud over disse to præsenteres vi for en lang række personer, hvis liv væves sammen og påvirker hinanden igennem flere generationer: En oldfrue fra en herskabsvilla, en frivillig fra Østfronten, en Stasi-agent, et par dobbeltagenter fra krigen og en række forretningsfolk.
Kort sagt, så er der lidt for mange personer at forholde sig til for min smag; det bliver lidt for svært at leve sig ind i deres motiver og handlinger. Men alligevel en velskrevet bog, der giver et godt tidsbillede.

'Verdensport' af Anna Elisabeth Jessen. Gyldendal 2024, 347 sider

onsdag den 18. december 2024

'I en dråbe' af Sissel-Jo Gazan

Hvis der er en dansk forfatter, der virkelig kan skrive medrivende og spændende romaner med indbyggede kriminalgåder, så er det Sissel-Jo Gazan. Jeg er lige blevet færdig med denne hendes nyeste roman og det var virkelig en pageturner, der gjorde det gode romaner gerne skal kunne; underholde, oplyse og fastholde sin læser.
1984: 17-årige Mia skændes med sin mor Merethe, der ikke vil give hende lov til at gå til en fest. Kort efter går Merethe ud for at poste et brev, men hun vender aldrig tilbage. Politiets mistanke retter sig mod Mias far Finn. Mens lillesøster Lea forsvinder helt ind i sig selv, gør Mia alt for at finde sin mor. Men der er meget hun ikke ved om sin familie og i løbet af de næste uger bliver det sværere og sværere at holde modet oppe.
I 1989 er Mia nyuddannet kriminalbetjent, da to kvinder forsvinder på mystisk vis. Mia får mistanke om, at der kan være en sammenhæng med hendes mors sag, men hun har ingen konkrete beviser...
Første bind af en planlagt trilogi. Man kan næsten ikke vente til nr. 2 ligger klar. 

'I en dråbe' af Sissel-Jo Gazan. Politikens forlag 2024, 453 sider

fredag den 13. december 2024

'Pakket' af Monika Helfer

En familiefortælling, hvor forfatteren følger sin mors familie. Hendes mormor og morfar Maria og Josef lever i udkanten af en lille østrigsk landsby i tiden op til 1. Verdenskrig. De er fattige og bliver kaldt pakket, man fornemmer, at de lever lidt på kanten af samfundet. Desværre er Maria alt for smuk og det gør det ikke nemt for hende, da Josef bliver sendt afsted i krig. Den sleske borgmester, der foregiver at ville tage sig af den fattige græsenke, har helt andre skumle bagtanker. Da Maria bliver gravid og føder datteren Helga under krigen, mistænker alle hende for utroskab, selv om Josef faktisk har været hjemme på orlov. Familiesammenholdet og børnenes kamp for at beskytte deres mor og hinanden er stærkt beskrevet. Forfatteren krydser ud og ind af historien og bygger den op på antagelser, fortællinger fra sin moster og egne erfaringer, hvilket gør dette til en lidt anderledes slægtsfortælling. Man kan sige, at den på sin vis famler efter sandheden og afprøver flere teorier - men på en måde, så personerne træder knivskarpt frem. - En virkelig fin læseoplevelse!

'Pakket. En familiehistorie' af Monika Helfer. Forlaget Palomar 2022, 144 sider.

søndag den 8. december 2024

'En aften i december' af Delphine de Vigan

 Matthieu Brin er midt i fyrrerne, succesfuld forfatter, gift med Elise og far til Paul og Louis. Han modtager jævnligt fanbreve, men en dag kommer der et brev fra en kvinde, som han engang havde et forhold til. Sara skriver og hensætter forfatteren i en helt speciel tilstand. Hun inspirerer ham til at skrive, men vækker også et savn, en længsel og et begær i ham, som han har svært ved at kontrollere. Det skaber afstand til kone og børn og bringer ham helt ud på randen af at miste sig selv. Fin psykologisk roman, men ikke den bedste jeg har læst af forfatteren
Bogen kom oprindeligt på fransk i 2005, men er først nu oversat til dansk.

'En aften i december' af Delphine de Vigan. Peoples Press 2024, 182 sider.

fredag den 6. december 2024

'Arbejderhjerte 1' af Carl Frode Tiller

Trond er vokset op i Norge i Namsos i 1970'erne. Hans far var kommunist og arbejdede på savværket. Moren var sygehjælper og kom fra et stærkt kristent miljø. De var en rigtig arbejderfamilie. Som voksen lægger Trond afstand til arbejdermiljøet; han bliver akademiker, gifter sig med Therese og får to døtre; Helga og Astrid. I nutiden er Trond blevet skilt, han drikker for meget og hans døtre har udviklet sig til alt det, han ønskede, at de ikke skulle være. I virkeligheden længes han måske tilbage til det mere simple arbejderliv, som han ikke kan lade være med at gøre nar af. Eksemplificeret ved lillebroren Stein og hans kone Kristin. Trond er en ret irriterende hovedperson, men der er også nogle virkelig fine beskrivelser af forholdet mellem far/søn og mellem de to brødre. Alt i alt en fin fortælling om den klasserejse, som mange har foretaget i vores generation. Der zappes frem og tilbage i tid, hvilket kan være lidt udfordrende, men alt i alt er det en velskrevet fortælling.

'Arbejderhjerte 1' af Carl Frode Tiller. Gutkind 2024, 389 sider.

tirsdag den 3. december 2024

'Den utålmodige feminist' af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen

De otte store spørgsmål, som kvinderne bag denne bog forsøger at besvare, er følgende:

  • Er kvinder og mænd forskellige?
  • Behandler vi kvinder og mænd forskelligt?
  • Skal kvinder bare tage sig sammen?
  • Er kvinder mindre værd?
  • Er verden lavet til mænd?
  • Er mænd privilegerede?
  • Kan ord diskriminere?
  • Lærer vi børn at være piger og drenge?

Bogen har en fin opbygning og går til spørgsmålene med nysgerrighed og åbenhed. De spørgsmål og argumenter/modargumenter, som vi alle har hørt (eller selv gentaget) til ukendelighed tages op, og der argumenteres grundigt. Der gives svar på tiltale og gode fif til svar på de mest gængse fordomme om køn. Desuden er der en fin liste til videre læsning/lytning bagerst i bogen, som giver god inspiration til videre læsning. Kan anbefales!

'Den utålmodige feminist: 8 store spørgsmål og svar om køn og ligestilling' af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen. Forlaget Karrierekvinder 2022, 217 sider

mandag den 2. december 2024

'Navnebror' af Erling Jepsen

Psykologisk underfundig roman, som jeg blev grebet af og læste i næsten et stræk
Foregår på Fanø  i 1981 under den værste stormflod i flere hundrede år. En bedrager ankommer til Fanø. Han har samme efternavn som en ung dansk dramatiker; Erling Jepsen - og ved at udgive sig for at være sin navnebror, har han fået gratis ophold i Digterhjemmet. I Sønderho befinder sig også andre turister: Ingeborg, der er en københavnsk kunstner midt i 70'erne, har indlogeret sig på kroen, Anette gemmer sig for sin ex-kæreste i et sommerhus, og Regner er kommet tilbage til Fanø for at komme i kontakt med sin ungdomskæreste Regine, der arbejder i supermarkedet. De fire havner under stormfloden på loftet i et øde forfaldent sommerhus, hvor de fortæller hinanden deres historier. Og alt udvikler sig drabeligt. Efter stormfloden dukker den rigtige Erling Jepsen op, og forvirringen er total. Det er en roman, om de historier vi fortæller hinanden; om hvordan vi gerne vil se hinanden og os selv. Anbefalelsesværdig!

'Navnebror' af Erling Jepsen. Gyldendal 2024, 249 sider

søndag den 1. december 2024

'I bedste fald' af Rebecca Yarros

 Jeg var ret optaget af forfatterens fantasyserie Empyrean, så jeg var nødt til også lige at se nærmere på denne. Og så kunne jeg bare ikke holde op med at læse igen, - så den blev læst ud i et stræk.
Historien fortælles i to spor: I 2011 skal Izzy flyve fra Saint Louis til Washington for at holde Thanksgiving sammen med sin søster. I flyet kommer hun til at sidde ved siden af Nate, der har meldt sig til hæren. Der er en god kemi mellem dem, men 90 sekunder efter takeoff styrter flyet ned i Mississippifloden. Nate redder Izzys liv, men må videre i militærtjenesten og der går tre år, før de tilfældigt møder hinanden igen.
Det andet spor: Kabul, Afghanistan august 2021. Nate står klar til at modtage et hold politiske gæster og ud af flyet træder Izzy. De har ikke set hinanden i tre år. Izzy forsøger at finde sin søster Serena, der er fotograf og rejser rundt i Afghanistan. Men landet er ved at kollapse, Taliban vinder frem og den amerikanske tilbagetrækning fra landet er truet.
Nate vil gøre alt for at beskytte Izzy, men det er vanskeligt for de to at navigere i deres forhold/ikke-forhold. 
I krydsklip mellem de to spor får vi fortællingen om Izzy og Nate. Det er en vældig fin om end ret traditionel kærlighedshistorie om to mennesker, der vil hinanden på trods af alt det, der skiller dem. Gæt selv om det lykkes til sidst? 

'I bedste fald' af Rebecca Yarros. North Publishing 2024, 393 sider.

fredag den 29. november 2024

'11 %' af Maren Uthaug

Jeg havde lidt svært ved at komme i gang med denne roman. Måske fordi jeg ikke er så vild med alt hvad der handler om slanger, rotter, hekse og hekserier, hvilket fylder en del i bogens start, hvor vi følger den lille heks Medea. Vi befinder os flere hundrede år fremme i tiden, hvor mænd ikke kan gå frit omkring, men holdes indespærret i et avlscenter på Lolland og omtales som hanner. Medea, Stille og Ældste lever i et slags kloster i slummen, og de har en stor hemmelighed. De skjuler nemlig en dreng, som de var med til at bringe til verden for syv år siden.
Medea er kendt for sine evner til at opdrætte slanger, og det er en evne, som præstinden Wicca har brug for til sit arbejde i kirken. Hun er ud af en kendt slægt, men virkelig dårlig til at holde liv i sine slanger. Stille siger ikke et ord, men engang havde hun et navn og boede i udkanten af Århus. Her mødte hun en pige, der kom til at ændre hendes liv.
Jeg har ikke fortrudt, at jeg holdt ud gennem de første 50 sider. Bogen bliver mere og mere spændende undervejs. Hemmeligheder og relationer åbenbares og nye alliancer indgås. Alle har brug for noget fra nogen. Det er selvfølgelig en meget speciel verden der skrives frem; kun bestående af kvinder, runde huse og med naturen som en fremherskende faktor. Jeg kan godt savne lidt mere viden om, hvordan alting egentligt fungerer i den verden, men måske kommer der mere i den næste bog, som jeg nu har skrevet mig op til.

'11%' af Maren Uthaug. Lindhardt og Ringhof 2022, 351 sider. 

søndag den 24. november 2024

'Espeløvet' af Johanna Mo

Hannas tidligere nabo Ingrid finder sin ungdomskæreste Vidar død og slår alarm til politiet. Dødsfaldet virker mistænkeligt og Kalmar Politi må dykke ned i Vidars fortid for at finde frem til nutidens fjender. Selv om Vidar ikke havde så mange mennesker i sit liv, så er der alligevel flere mistænkte. Nevøen Albert, der står til at arve, kværulanten Esben fra seniornetværket Espeløvet, en forsmået kvinde Kicki og nogle irritable naboer. Som altid i serien følger vi Vidar på hans sidste dag sideløbende med efterforskningen. Under efterforskningen rammes Ingrid af sygdom, og Hanna har også andet at forholde sig til. Hendes bror Kristoffer er kommet hjem fra England for at vidne i sagen mod Axel Sandberg, men han er mildest talt ret ustabil. Det er vigtigt for Hanna at få renset sin far for alle anklager, så derfor forsøger hun at få barndomsveninden til at vidne. På hjemmefronten er der også graviditeten og Isak, der skal balancere med det travle arbejdsliv.

'Espeløvet' af Johanna Mo. Lindhardt og Ringhof 2024, 416 sider

onsdag den 20. november 2024

'Samme flod to gange: Putins krig mod kvinder' af Sofi Oksanen

Bag den flotte forside gemmer sig en markant og væsentlig bog. Jeg er fuld af beundring for den finsk-estiske forfatter Sofi Oksanen, der på trods af personlig forfølgelse, stædigt holder fast i at bevidne, nedskrive og dokumentere Ruslands fremfærd i Ukraine.
Det er voldsomt, og indimellem har man virkelig lyst til at lægge bogen fra sig. Man ønsker ikke at tro på eller høre om de voldsomme overgreb, som civile oplever i krigen. Men forfatteren har ret når hun insisterer på ikke at vende blikket væk fra det forfærdelige: Det mindste, man kan gøre, er at give ofrene en stemme og lade dem blive hørt.
I bogen argumenter Oksanen for, at Rusland bruger den gamle drejebog fra Sovjettiden i deres angreb på Ukraine. Værktøjer som historieforfalskning, indoktrinering, afhøringer, tortur, voldtægt og deportationer tages nu i brug i erobrede områder af Ukraine, som de tidligere blev brugt til at kontrollere og lukke munden på modstandere i de besatte lande i Baltikum og Østeuropa.
Forfatteren spørger samtidig kritisk ind til, hvorfor vi i Vesten aldrig har forholdt os til Rusland som en kolonimagt, når vi nu har taget et kritisk opgør med vores egen tid som kolonimagt?
Voldtægterne og den seksuelle vold fremhæves som særligt nedgørende og skamfuldt. Det er overgreb, der sætter sig spor hos de berørte i flere generationer. Her trækker Oksanen på sin egen familiehistorie i form af en grandtante, der efter forhør og overgreb holdt helt op med at tale og aldrig fandt sit eget sprog igen.
De fleste kender nok Sofi Oksanen som en prisvindende skønlitterær forfatter, men i denne bog har hun kastet sig over et helt andet område. Det er et barskt emne, men sørgeligt relevant og aktuelt. Velskrevet og veldokumenteret.

'Samme flod to gange: Putins krig mod kvinder' af Sofi Oksanen. Lindhardt og Ringhof 2024, 255 sider

lørdag den 9. november 2024

'De frosne flammer' af Jens Henrik Jensen

Alle regner Niels Oxen for død, men han har overlevet på en lille svensk skærgårdsø. Nu skal han afgøre om han vil forsvinde for evigt eller kæmpe for at få sit liv tilbage. Tanken om sønnen Magnus bliver afgørende for den beslutning han træffer. 
Organisationen Danehof virker til at have vundet første omgang. Margrethe Franck er reduceret til kassedame og hendes århusianske kollega Christian Sonne har fået job på en tankstation. Axel Mossmann er ufrivilligt gået på pension, men i det skjulte arbejder han på at finde en måde at omstyrte Danehof på.
Da Niels Oxen vender tilbage fra de døde samles gruppen igen, - og alle er opsatte på at få deres liv tilbage. Men først skal de finde ud af, hvem det er der styrer Danehof.
Dette er den tredje krimi i serien om krigsveteranen Niels Oxen og handler om det endelige opgør med Danehof organisationen. Hæsblæsende og medrivende spænding, der er svær at lægge fra sig.

'De frosne flammer' af Jens Henrik Jensen. Politikens Forlag 2016, 546 sider

onsdag den 6. november 2024

'Sidste åndedrag' af Linda Castillo

En amish-familie i hestevogn er blevet påkørt af en flugtbilist og en mand og to børn findes dræbte på ulykkesstedet. Da politichef Kate Burkholder når frem til ulykken, går det op for hende, at det er hendes gamle barndomsveninde Mattie, som hun nu må overbringe en utrolig tung besked om at det meste af hendes familie er blevet dræbt. Men hvem er flugtbilisten? Og var det overhovedet en ulykke? En uhyggelig mistanke spøger i baghovedet, og får Kate til at kæmpe for at finde frem til sandheden. Til gengæld er der en anden sandhed, som hun helst vil holde skjult for alle. Forholdet til Thomasotti udvikler sig; kan de to skadede sjæle hele hinanden?
Dette er den femte bog i serien, der nok er bedst at tage i rækkefølge, - hvilket jeg ikke fik gjort.

'Sidste åndedrag' af Linda Castillo. Hr Ferdinand 2015, 407 sider

søndag den 3. november 2024

'Hjem' af Judith Hermann

Den 47-årige navnløse kvindelige hovedperson er flyttet ind i et hus langt ude i marsklandet. Hun arbejder på en café, som hendes bror ejer. Hun indleder sin fortælling med et tilbageblik til sin ungdom, hvor hun arbejdede på en tobaksfabrik og mødte en gammel tryllekunstner, der ville have hende til at arbejde for ham - som den oversavede dame. I nutiden møder hun Mimi, der er en stærk kunstner fra lokalområdet, hendes bror Arild, der har en stor svinegård og brorens meget unge kæreste Nike, der som barn blev spærret inde i en kiste. Hun taler i telefon med sin eksmand Otis, der er en ægte samler, og venter på livstegn fra datteren Ann, der er rejst ud i verden.
Der er rigtig meget i denne lille fine roman. Det er en historie, som fortjener, at blive læst langsomt, mens man undrer sig og tænker over mødet med så mange forskellige mennesker, der måske har det tilfælles at de søger et hjem; fysisk, psykisk, åndeligt eller i overført betydning.
Den er velegnet til læsekredse, der er helt utroligt meget at tale om, - selv om en del af deltagerne i Sakskøbing Biblioteks læseklub også fandt den lidt tung at komme igennem.

'Hjem' af Judith Hermann. Batzer & Co 2021, 208 sider 

mandag den 28. oktober 2024

'Mere er aldrig nok: Hvad antikke filosoffer ved om et lykkeligt liv' af Niels Overgaard

Et menneske har set i det store historiske perspektiv ganske kort tid at leve i. Hvordan vil vi bruge den tid? Og hvad kan gøre os lykkelige? At vi som land har et højt BNP og at vores generation nok er den mest velhavende nogensinde har ikke kunnet forhindre at mange unge mistrives og at mange løber efter de ydre værdier og måler sig op mod andre. Så hvordan bliver vi lykkelige? Med udgangspunkt i de antikke filosoffer kommer denne bog med et bud. De fire kardinaldyder - eller menneskelige egenskaber om man vil - er omdrejningspunktet, og de får hvert deres kapital; Visdom, mod, mådehold og retfærdighed. Forfatteren sætter de antikke idéer ind i en nutidig kontekst og relaterer ofte til sit eget liv, hvilket gør stoffet spændende og relevant. Alligevel blev jeg ikke helt så fanget af bogen, som af den tidligere "Det hele handler ikke om dig"

'Mere er aldrig nok: Hvad antikke filosoffer ved om et lykkeligt liv' af Niels Overgaard. Gyldendal 2024, 246 sider

søndag den 27. oktober 2024

'Skyggeliljen' af Johanna Mo

Da Jenny kommer hjem er hendes mand Thomas og deres lille søn Hugo forsvundet. De skulle ellers have hentet hende ved toget, men ingen dukkede op. Er Thomas frivilligt forsvundet med Hugo, eller er der sket dem noget? En stor eftersøgning sættes i gang og politiet får hjælp af frivillige. Hanna Duncker fra Kalmar Politi deltager i arbejdet med at endevende Thomas' liv, og flere hemmeligheder kommer frem i lyset. Da Thomas findes død, og der stadig ikke er noget spor efter den lille dreng, må alle arbejde i døgndrift i håbet om at finde Hugo i live - i tide. Ud over sit arbejde har Hanna også stadig fokus på den gamle sag, hvor hendes far blev dømt for et mord, som han muligvis ikke havde begået. Sideløbende med efterforskningen følger vi Thomas igennem den sidste dag i hans liv, - en effektfuld måde at bygge fortællingen op på, som forfatteren også bruges i den første bog i serien. Dette er den anden roman i Öland-serien. 

'Skyggeliljen' af Johanna Mo. Lindhardt og Ringhof 2022, 416 sider.

lørdag den 26. oktober 2024

'Marskens mysterier' af Joy Ellis

Nikki Galena har netop mistet sin far, der var dement i en del år. På sit dødsleje beder han hende om at finde Eve. Nikki kender ingen ved det navn, men hun vil gerne opfylde sin fars sidste ønske. Hendes søgen må dog vente lidt, da en ny sag lander på hendes bord: En ung mand er blevet fundet hårdt kvæstet i en skakt på en gammel flyvestation, der ikke længere er i brug. Eller er den? Lokale beretter om mærkelige lys og lyde om natten, og mange mener at flyvepladsen er hjemsøgt. Nikki og hendes team får hjælp af en flok lokale historienørder, der har indsigt i flyvepladsens opbygning. Deres undersøgelser af området afslører noget andet og mere end nogen i deres vildeste fantasi havde kunnet forestille sig.  

'Marskens mysterier' af Joy Ellis.(En Nikki Galena-krimi 4) Alpha 2023, 311 sider

fredag den 25. oktober 2024

'Mit hemmelige liv' af Lotte Kaa Andersen

Personlige fortællinger om overgangsalder og kvindeliv. I en række interviews med markante kvinder og eksperter stiller forfatteren skarpt på overgangsalderen. Både mentale og kropslige forandringer diskuteres sagligt og med humor. Bogen tager også fat i de forskellige fordomme om kvindeliv og overgangsalder, som rammer endnu hårdere, når man selv har den rette alder. Forfatteren er meget ærlig i sin egen beretning og åben overfor andres. Den sætning der ramte mig mest var et udsagn om at give sig selv lov til at veje fem kilo mere når man rammer de halvtreds; den har jeg taget til mig ;-)

'Mit hemmelige liv' af Lotte Kaa Andersen. Politikens Forlag 2024, 270 sider.

lørdag den 19. oktober 2024

'Kvinder & magt: et manifest' af Mary Beard

En forelæsning holdt i 2017 er her oversat til bogform. Hovedvægten er lagt på forhold i Storbritannien og der tages udgangspunkt i klassiske romerske og græske fortællinger og filosoffer, der som bekendt udgår en vigtig grundsten i vores kulturarv. De antikke idealer stempler ofte kvinder og det kvindelige som værende ondt og svagt, og derfor er argumentationen, at det vil være dårligt for et samfund, at kvinder får taletid og magt. Forfatteren argumenterer for, at denne kulturarv og indstillingen til kvinder, igennem historien og stadig påvirker kvinders adgang til magt og taletid i det offentlige rum. Det er svært at være uenig, men selv om bogen er ret kort, så synes jeg alligevel at det bliver lidt langt  

'Kvinder & magt: et manifest' af Mary Beard. Gads forlag 2018, 114 sider.

fredag den 18. oktober 2024

'Jeg er stadig i mørket' af Annie Ernaux

 Efter et kort forord består bogen af forfatterens dagbogsoptegnelser omhandlende besøg hos hendes mor i morens sidste leveår. Moren får konstateret Alzheimers og forsvinder gradvist. Den sidste sætning hun selv skriver ned - i et aldrig afsendt brev lyder "Jeg er stadig i mørket"
Det er faktisk ret deprimerende læsning. Forholdene på plejehjemmet, skyldfølelsen, ombytningen af roller, så datteren nu må være en slags mor; det er alt sammen barsk læsning. Og den altoverskyggende sorg, da det en dag er forbi og moren er død. Lidt for genkendeligt.

'Jeg er stadig i mørket' af Annie Ernaux. Gads Forlag 2024, 102 sider.

torsdag den 17. oktober 2024

'Skærsild' af Yrsa Sigurdardóttir

 Meget mod sin vilje må retsmedicineren Idunn tage afsted til Vestmannaøerne for at hjælpe til ved opklaringen af et drab. Et lig er fundet brændende på stranden, det viser sig at den afdøde har været død i et stykke tid. Tæt på liget sidder en yngre død kvinde. Stormvejr tvinger efterforskningsholdet til at blive på stedet længere tid, end de havde planlagt, hvilket ikke passer Idunn så godt. Hendes far og halvsøster bor nemlig i området, men Idun ønsker ikke kontakt med dem.
Romanens andet spor, der foregår nogle dage tidligere, følger fem venner, der er taget til Vestmannaøerne for at deltage i en sjette kammerats begravelse. Trausti har taget turen helt fra USA, og han har glædet sig til at tilbringe tid sammen med sine venner på trods af den sørgelige anledning. De fem har en dyster hemmelighed, som kommer op til overfladen, og weekenden udvikler sig helt anderledes end nogen af vennerne havde kunnet forudsige. 
Virkelig spændende krimi, der hele tiden tager en ny drejning og overrasker. 

'Skærsild' af Yrsa Sigurdardóttir. Lindhardt og Ringhof 2024, 395 sider

onsdag den 16. oktober 2024

'De mørke mænd' af Jens Henrik Jensen

Et halvt år er gået og Niels Oxen har skjult sig hos en ældre dambrugsejer, hvor han går til hånde. Men en dag findes museumsinspektør Malthe Bulbjerg fra Nyborg Slot dræbt i Danehof salen. Oxen har tidligere sendt Bulbjerg nogle papirer om Danehof, har det mon noget med mordet at gøre?
Margrethe Franck har fået til opgave at finde frem til Niels Oxen. Det er endnu ikke lykkedes hende, men hun håber på at Niels i lighed med tidligere år vil vise sig ved sin bedste vens grav d. 4. august. Hun får ret, men kort tid efter opsøges Niels af Margrethes chef Mossman. Og derefter går alt galt. Heldigvis har den tidligere elitesoldat forberedt sig godt, så det lykkes ham at undslippe, da det store angreb kommer. Hvem kan Niels og Margrethe stole på? De må forsøge at afdække, hvem der står bag Danehof, samtidig med at Niels jagtes over hele landet - eftersøgt for mord.
Spændende og velfortalt historie med fuld af fart over feltet. Romanens fortællevinkel skifter meget mellem de forskellige personer, så der er lidt at holde styr på. Nummer to i serien, der helst skal læses i rækkefølge.

 'De mørke mænd' af Jens Henrik Jensen. Politikens Forlag 2016, 480 sider.

lørdag den 12. oktober 2024

'Ahlgade' af Jan S. Mortensen

På bogens forside under titlen står der: Roman. Men dette er langt fra en almindelig roman. Bogen består nemlig af 32 fiktive nekrologer over afdøde borgere i Holbæk i perioden 1945-1999. Måske lyder det mærkeligt, men man skal ikke langt ind i bogen, før man bliver grebet af den ofte lidt vemodige stemning, der hører til et dødsfald. Den første nekrolog i bogen handler om den journalist, der har skrevet alle de efterfølgende nekrologer. Derefter lægges ud med unge modstandsfolk, der mistede livet under besættelsen, og senere stifter læseren bekendtskab med en broget blanding af byens borgere. Naturligvis med byens spidser i overtal, men sammen med direktører, købmænd og embedsfolk i ledende stillinger finder man også mindeord over en myrdet lærerinde, en falleret fodboldstjerne, en tyv og en morder. En enkelt gang må journalisten undskylde for en negativ nekrolog, - hvor en familie-hemmelighed også afsløres.
Tilsammen tegnes et fint kollektivt billede af en provinsby i sidste halvdel af det tyvvende århundrede, og læser man grundigt, så får man også i løbet af læsningen et indblik i de afdødes personlige relationer. 
Jeg kan forestille mig, at borgere i Holbæk måske vil lede efter ligheder med "rigtige" afdøde borgere i byen. Det blik undgår man, når man ikke har et personligt kendskab til Holbæk, - men det kan næsten ikke undgås, at man alligevel bliver lidt nysgerrig.

'Ahlgade' af Jan S. Mortensen. Attika 2024, 221 sider.

søndag den 29. september 2024

'De hængte hunde' af Jens Martin Jensen

Velskrevet spændingsbog om den højt dekorerede krigsveteran Niels Oxen, der sammen med sin hund Mr. White forlader København og søger ud i Rold Skov for at finde ro. På en aftentur kommer han forbi Nørlund Slot, som han af ren nysgerrighed kigger nærmere på. Det skulle han aldrig have gjort, for da slottets ejer næste morgen findes død, retter mistanken sig mod ex-soldaten. Det viser sig at flere fremtrædende mænd er blevet dræbt og inden deres død har de alle fået en advarsel i form at en hængt hund i baghaven.
Margrethe Franck, der arbejder for PET, sættes på sagen og Niels Oxen får et tilbud om at hjælpe med efterforskningen, som han ikke kan sige nej til. Det er dog lidt uklart for ham om han virkelig skal hjælpe eller bare være et nemt offer for et justitsmord. Sagen viser sig hen ad vejen at være mere kompleks end først antaget.
Der skiftes meget mellem fortællestemmerne og romanen starter lidt langsomt ud. Men da først handlingen for alvor tager fart, er den virkelig svær at lægge fra sig!

'De hængte hunde' af Jens Henrik Jensen. Politikens Forlag 2012, 412 sider

fredag den 27. september 2024

'Før kaffen bliver kold' af Toshikazu Kawaguchi

På en stille sidegade i Tokyo ligger en lille tidslomme af en café, der har eksisteret i over hundrede år. På caféen kan man rejse tilbage i tiden, - hvis man sidder på en helt bestemt plads. På den måde kan man møde en person fra fortiden, hvis den person vel at mærke har besøgt caféen i fortiden. Dog skal man huske at drikke sin kaffe før den bliver kold, - ellers bliver man til et spøgelse. - Der er også andre regler; fx må man ikke rejse sig fra sin stol, og man kan ikke ændre noget ved at rejse tilbage. I løbet af en sommer benytter flere mennesker sig af caféens særlige tilbud. En kvinde ønsker at se sin søster en sidste gang, en anden vil gerne tilbage til den tid, hvor hendes mand ikke var dement, så han kan give hende et brev, osv. Og alle erfarer de, at selv om de ikke kan ændre på det, der vil ske, så ændrer mødet med fortiden dem alligevel. En meget fin stemningsfuld og vemodig lille japansk roman.

'Før kaffen bliver kold' af Toshikazu Kawaguchi. Peoples Press 2024, 254 sider

søndag den 22. september 2024

'Jagtet på marsken' af Ellis Joy

Denne krimi er nr. tre i serien om kriminalkommissær Nikki Galena. En smuk forretningskvinde er blevet fundet myrdet i en aflåst lejlighed, og der er ingen spor efter en eventuel gerningsmand. Politiet afprøver forskellige teorier, men afbrydes i arbejdet af forskellige angreb, der synes rettet direkte mod politiet. Hvem er det, der vil dem til livs? Og er målet hele politikorpset eller en bestemt af efterforskerne? Nikki har fået nok at se til, og som altid får hun hjælp fra sin gode kollega Joseph.
Spændende krimi, men alligevel ikke den bedste i serien.

'Jagtet på marsken' af Ellis Joy. Alpha Forlag 2022, 425 sider

lørdag den 21. september 2024

'Skumring 41' af Kjell Westö

Vinterkrigen - den sovjetisk-finske krig hen over vinteren 39/40 - har stået på i næsten to måneder. Molly er på turné i Sverige; hun er skuespiller og rejser med en teatertrup, med alt hvad det indebærer af intriger og misundelse. Molly er fyldt 30 og hun får ikke længere de bedste roller. Hendes kæreste Henry er ved fronten som reporter. Han føler sig begrænset i sin mulighed for at rapportere fra krigshandlingerne, der er helt faste retningslinjer for hvad der kan og må skrives om.
Efter krigen mødes Molly og Henry igen, men deres forskellige oplevelser og Mollys klare fornemmelse af at Henry har været utro kommer imellem dem. Det kommer til et brud, men p.g.a. et dødsfald i familien finder de sammen igen, inden den næste krig bryder ud. Fokus er på kærlighedsforholdet mellem to selvstændige friheds- og sandhedssøgende mennesker, der ser lidt stort på konventionerne. Og så naturligvis på krigens ødelæggende kræfter.
Ind imellem blev romanen lidt langtrukken, handlingen skrider kun langsomt fremad. Men beskrivelsen af de to hovedpersoner og af miljøet er virkelig fin.

'Skumring 41' af Kjell Westö. Gutkind 2024, 447 sider.

fredag den 20. september 2024

'Høflighedens forskrifter' af Amor Towles

Endnu engang bekræfter Amor Towles at han må være en af mine amerikanske yndlingsforfattere i øjeblikket! Denne roman er hans debutroman, der kom i USA i 2011, men som først nu er oversat til dansk. Der er noget "Great Gatsby" over den.
Nytårsaften 1937 i New York: 25-årige Katherine Kontest fejrer aftenen med sin veninde Eve Ross. Det bliver den aften, hvor de møder Tinker Grey. Et møde der får afgørende betydning og indflydelse på hvordan 1938 kommer til at forme sig for Katherine. Begge pigerne synes godt om den unge mand, men Tinker har især et godt øje til Katherine. Blot en uge efter deres møde kører han galt med de to unge damer i bilen. Eve bliver kvæstet, Tinker føler sig ansvarlig for hende og lader hende flytte ind i sin lejlighed, så han kan tage sig af hende. Det ændrer dynamikken mellem de tre.
Vi følger Katherine gennem 1938 i New York; gennem venskaber, karriereskift, fester og romancer. Der er noget 'Great Gatsby' over romanen: Det er et fejende flot portræt af et New York, der er kommet ud af depressionen og en fin generationsroman. Hvis jeg kunne skrive, ville det være sådan her, jeg drømte om at skrive. En smule distance til sine hovedpersoner, men med en stor indsigt. Man får lyst til at læse Charles Dickens og Henry Thoreau, som der flittigt citeres fra. Titlen hentyder til 110 forskrifter som Dickens skrev i forhold til høflig optræden.
En stor anbefaling herfra!

'Høflighedens forskrifter' af Amor Towles. Politikens Forlag 2024, 398 sider

søndag den 8. september 2024

'Skygger over marsken' af Joy Ellis

Kort tid efter at kriminalkommissær Nikki Galena er flyttet tilbage til sit barndomshjem, der ligger ude i marsken, stormer hendes nærmeste nabo Martin op i et fyrtårn og kaster sig ud lige foran en flok skolebørn og nogle turister. Nikki har svært ved at tro, at Martin ville begå selvmord; det passer slet ikke med den stilfærdige, indadvendte og venlige mand hun har kendt siden sin barndom.
Joseph Easter er tilbage i tjeneste og får et glimt af en mand, som han havde troet - og håbet - at han aldrig skulle se igen. Ikke længe efter findes en ukendt mand dræbt på en byggeplads i Greenborough, og Joseph føler sig i stigende grad forfulgt.
Umiddelbart virker de forskellige begivenheder ikke til at have noget med hinanden at gøre - og dog? Snart presses efterforskerne til det yderste for at forhindre nye drab. Det viser sig at fortidens begivenheder har stor indflydelse på nutidens mareridt.
Spændende krimi, hvor flere sager kædes sammen og en uhyggelig fortid kommer for en dag...

'Skygger over marsken' af Joy Ellis. Alpha Forlag 2022, 336 sider

fredag den 6. september 2024

'Håbets Allé 28' af Marianne Jørgensen

En krimi, der har beboerne i opgangen på Håbets Allé 28 som hovedpersoner. Alaura er netop flyttet til Danmark, hvor hun venter på at hendes far skal slutte sig til hende. Hun har en traumatisk oplevelse med i baggagen og føler at nogen holder øje med hende. Er det mon indbildning, eller er hun virkelig i fare? I opgangen bor også Bea, der har et crush på sin svoger John, som sammen med Beas søster Ann og niecen Tulle også bor i opgangen. Den ældre nysgerrige dame Esther og viceværten Arthur fuldender persongalleriet. Alle har deres egne hemmeligheder og holder øje med hinanden. En dag forsvinder John sporløst...
Det er en bog, som var spændende nok undervejs, men jeg må indrømme, at jeg følte mig lidt snydt af slutningen. Hvorfor er lidt svært at komme ind på uden at afsløre plottet, men lad mig bare sige, at det er en bog, som vil være svær at omsætte til film.

'Håbets Allé 28' af Marianne Jørgensen. Lindbak + Lindbak 2023, 325 sider

tirsdag den 3. september 2024

'Manual til dårlig stemning' af Anne Kirstine Cramon

 Anne Kirstine Cramon kommer i denne bog med et modsvar til 22 af de fordomme som kvinder ofte mødes med. Fordomme som 'hun snakker for meget', 'hun burde ikke gå i det tøj', 'hun lagde selv op til det', 'hun kan da heller ikke tage lidt sjov' m.m. I sine modsvar kommer forfatteren både omkring forventninger til kvinders opførsel, kvinders retsstilling gennem historien, kampen for abort, religiøs undertrykkelse og meget mere. Det er en bog, der gør indtryk. Og det er fedt at nogen tør tage til genmæle på trods af alle de tæsk de ved, de kan forvente at få på de sociale medier. Som der står på bagsiden, så er det en bog til dem, der gerne vil være forberedte og i stand til at forsvare sig, når fordommene rammer.

'Manual til dårlig stemning' af Anne Kirstine Cramon. Grønningen 1, 2024, 275 sider

lørdag den 24. august 2024

'Long Island' af Colm Tóibín

Colm Tóibín skriver helt fantastisk, og denne roman indeholder et af de bedste trekantsdramaer, jeg længe har læst. 20 år er gået siden Eillis forlod Irland og Jim for at rejse tilbage til Tony i USA. Hun har nu to store børn Rosella på 18 år og Larry på 16 år. En dag ringer en mand på døren og fortæller hende, at han har tænkt sig at aflevere et spædbarn på hendes dørtærskel, som hendes mand Tony er far til. Eillis nægter at have noget med barnet at gøre. I stedet planlægger hun at rejse hjem til sin mors 80 års fødselsdag. Hun har ikke været tilbage i Irland i de sidste 20 år.
I Enniscourt passer Jim Farrell sin pub, mens Eillis gamle veninde Nancy driver en grillbar. Nancy har mistet sin mand George og er nu alene med sine tre store børn; Laura, Miriam og Gerard. Miriam skal snart giftes. Nancy og Jim er begyndt at se hinanden, men pga. Miriams kommende bryllup vil de vente med at offentliggøre deres forlovelse.
Ja nu kan man jo næsten regne dramaet ud, men det er fantastisk flot skrevet; små stemninger og detaljer fanges på kornet og beskrivelsen af relationer og især lillebyens sladrende justits er ramt lige på kornet. Alle bliver holdt på deres plads og ingen kan træde ved siden af uden at det får konsekvenser. Jeg kan kun opfordre til at læse denne dejlige bog, men start med 'Brooklyn' først, så man har hele baggrunden for bogens begivenheder.

'Long Island' af Colm Tóibín. Gutkind 2024, 340 sider.

onsdag den 21. august 2024

'Sort is' af Yrsa Sigurdardottir

Uhyggelig islandsk krimi; den første i serien om Tyr, Katu og Idunn. En familie er blevet dræbt og bliver først fundet flere dage efter af en chokeret nabo. Romanens ene spor har fokus på, hvad der tidligere er sket; her er den unge kvinde Solvi i centrum. Hun ankommer til huset, hvor hun skal arbejde, men fra starten sker der uhyggelige ting: En fjernbetjening bliver væk, men da hun vågner ligger den i hendes hånd, andre ting er blevet fjernet og dukker op igen et nyt sted. Det er åbenlyst, at de mystiske hændelser kan tilskrives en, der har adgang til huset. De uhyggelige begivenheder tager til i omfang og det bliver stadig vanskeligere for Solvi at skjule for børnene - og sig selv - at noget er helt galt. I bogens andet spor følger vi opklaringsarbejdet og især kriminalbetjenten Tyr, der har boet i Sverige i mange år, men nu er vendt tilbage til Island. Han udfordres af sine egne problemer, da det går op for ham, at hans forældre har løjet for ham om væsentlige ting i hans barndom...
Det er en ret uhyggelig og intens krimi, som er svær at lægge fra sig. Selv om man fra starten ved, at Solvi er blandt de dræbte, så håber man stadig undervejs at hun vil slippe væk.

'Sort is' af Yrsa Sigurdardottir. Lindhardt og Ringhof 2023, 410 sider

tirsdag den 20. august 2024

'Fønikskronen' af Kate Quinn og Janie Chang

En bog der tæller ned til jordskælvet i San Francisco d. 18. april 1906. Vi følger fire forskellige kvinder; sopranen Gemma, der ankommer til byen og havde regnet med at bo hos sin veninde Nellie, som imidlertid er rejst videre. Den unge kinesiske Suling i Chinatown, der er blevet forladt og nu frygter at blive gift med en gammel velhavende mand, samt den kendte kvindelige botaniker Alice, der har adgang til andre ressourcer end de yngre kvinder. Den mand, der ubevidst fører kvinderne sammen, er den rige Henry Thompson, som Gemma indleder et forhold til. Snart finder hun dog ud af at han ikke har helt rent mel i posen, - og hvor er Nellie egentligt blevet af? Det spørgsmål har Suling sine egne grunde til også at ville finde ud af, så de to kvinder beslutter sig for at hjælpe hinanden.
Det bliver en dramatisk nedtælling til det store jordskælv og et kapløb med tiden. Spændende roman, men den fangede mig ikke i helt så høj grad som Kate Quinns tidligere bøger. Måske fordi der skulle skiftes mellem så mange forskellige hovedpersoner?

'Fønikskronen' af Kate Quinn og Janie Chang. HarperCollins 2024, 350 sider

søndag den 11. august 2024

'Natsangeren' af Johanna Mo

Svensk krimi med politikvinden Hanna Duncker i hovedrollen. Hanna er netop flyttet tilbage til barndomsøen Øland efter at have boet og arbejdet i Stockholm. Hun har ikke været på øen siden dengang for 16 år siden, da hendes far Lars blev anholdt og dømt for drab. Nu er faren død, og Hanna føler, at hun har truffet den rigtige beslutning ved at flytte tilbage og få arbejde for politiet i Kalmar. Men sagen om hendes far er langtfra glemt, og ikke alle er begejstrede for at have Hanna tilbage på øen. Allerede den første dag i det nye job konfronteres hun med sin fortid: En ung teenagedreng findes død og Hanna må orientere hans mor, der viser sig at være hendes barndomsveninde Rebecca.
En spændende og medrivende krimi, der er bygget op, så vi følger offeret på den sidste dag af hans liv, sideløbende med opklaringen af forbrydelsen. Udover den aktuelle sag, så får vi langsomt indblik i den gamle sag om Hannas fars forbrydelse; en sag der dog lader til at fortsættes i seriens næste afsnit.

'Natsangeren' af Johanna Mo. Lindhardt og Ringhof 2021, 414 sider. Første del af 'Ølands-serien'

torsdag den 8. august 2024

'Underskud' af Emma Holten

En interessant og vigtig udgivelse, som jeg efter endt læsning straks bestilte hos min private boghandler - som naturligvis er Tissot og Koch i Præstø. Nogle bøger må man bare eje.
I 2020 læste Emma Holten en artikel i tidsskriftet Mandag Morgen med overskriften 'Kvinder er fortsat en underskudsforretning for statskassen'. I denne bog argumenterer hun for alt det, der er forkert i den overskrift og i det livssyn der ligger bag den. For hvordan kan man måle på omsorg? Hvorfor tillægges alt det kvinder bidrager med ingen værdi? -Og behøver det være sådan? Er det meningen at vi som kvinder skal have dårlig samvittighed over at bidrage økonomisk mindre til velfærdsstaten end mænd? Og er det overhovedet korrekt at vi bidrager mindre? Hvornår blev det sådan at alt skulle måles ud fra - og sættes ind i en økonomisk kontekst? Og at alt det, der ikke kan måles, betragtes som værdiløst?
Emma Holten gennemgår den økonomiske kulturhistorie og stiller kritiske spørgsmål til den udvikling, der har fundet sted hen over de sidste århundreder. Det er interessant, spændende og provokerende læsning. Det er også lidt svært for mig at få greb om, hvordan tingene kunne indrettes anderledes, så det værdiløse, - som jo netop er meget værd - kan blive sat i spil på en anden måde. Men det er supergodt at tage fat på debatten. Tak til Emma Holten for det store arbejde og den fine formidling! 

'Underskud' af Emma Holten. Politikens Forlag 2024, 287 sider

søndag den 28. juli 2024

'Ærø manifestet: Om længslen efter et andet familieliv' af Maj My Humaidan

Efter nogle travle år som småbørnsfamilie med fast arbejde, deadlines og aflevering i institution, beslutter Maj og Christian at flytte til Ærø og selv hjemmeskole deres børn, fremfor at sende dem i skole og børnehave.
'Ærø-manifestet er bogen, som Kaare Dybvad  reagerer på i 'Arbejdets land'. Og jeg forstår godt hans forargelse, selv om jeg ikke deler den. For hvor er det svært at se nogle vælge en så anderledes livsstil; det er svært at opfatte det som andet en en kritik af den måde, vi andre lever på. Og det er det jo også, selv om forfatteren argumenterer for at det er en kritik af den måde vi har indrettet vores samfund på. På flere punkter deler jeg hendes opfattelse. Det med at man afleverer sine små børn - helt små børn i dagpleje eller vuggestue; det føltes også for mig forkert helt ind i hjertet. Samtidig med at jeg også havde lyst til at bruge min uddannelse og komme i gang med mit arbejdsliv. - Der er en dyb splittelse i det, som er svær at leve med. Det kræver mod at vælge anderledes, som Maj har gjort. Og opbakning fra sin partner. Og økonomisk råderum. Og et særligt mindset.
Det, jeg især kan lide ved bogen, er at forfatteren ikke lægger skjul på sin egen tvivl: Er det de rigtige valg hun træffer? Hvordan vil det påvirke hendes børn? Hvad kan hun selv leve med og i? Den søgen tilbage til landsbyidyllen ala Bulderby-idealet, som hun beskriver, kan jeg godt kende fra mig selv. Til gengæld synes jeg, at hun springer lidt for let hen over, at Bulderby idyllen altså var et arbejdsfællesskab, som børn og voksne deltog i på lige fod. Alle kunne ikke bare gøre, hvad de ville. Der var krav til børnene. Os der voksede op på landet i Danmark i 1970'erne er måske nogle af de sidste, der har oplevet det arbejdsfællesskab - til en vis grad. Personligt tror jeg nok, at det er det, jeg har tilstræbt og håbet på at kunne give videre til mine drenge. Stoltheden over vel udført arbejde. Fornemmelsen af at man kan være til nytte og bidrage med noget væsentligt - også selv om man er et barn.

'Ærø manifestet: Om længslen efter et andet familieliv. Gyldendal 2023, 237 sider

lørdag den 27. juli 2024

'Tvunget til tavshed' af Linda Castillo

 Kate Burkholder er stationsleder i den lille by Painters Mill, hvor ca. en tredjedel af indbyggerne er amish. Hun er også selv vokset op i en amish-familie, men forlod det religiøse samfund, da hun var helt ung. 
En dag findes en ung kvinde myrdet på den mest bestialske måde. Mordet trækker tråde tilbage til en sag for 16 år siden, da fire unge kvinder i området blev dræbt på samme måde. Men Kate ved tilfældigvis, at det ikke kan være den samme morder der er på spil, - eller kan det? Hun er fanget i et dobbeltspil, der er nødvendigt for at dække over en 16 år gammel hemmelighed...
Spændende og ret barsk krimi; den første i serien om Kate Burkholder

'Tvunget til tavshed' af Linda Castillo. Hr. Ferdinand 2018, 442 sider

fredag den 26. juli 2024

'Kun til navlen' af Linea Maja Ernst

En fin fortælling om syv venner, der samles i et sommerhus ved en skovsø. De fem af dem (Kvæde, Gry, Karen, Esben og Sylvia) har studeret sammen på universitetet, mens Adam er gift med Gry og Charlie er kæreste med Sylvia. Gry og Adam har deres to børn Vera og Sejr med. Vennerne bekræfter sig selv og hinanden i deres overlegenhed; deres evne til at diskutere abstrakte problemstillinger, mens de samtidig virker ret usikre og i tvivl om deres eget og de andres projekt. Hvordan vil de leve og sammen med hvem? Hvad er det vigtige? Og hvor blev ungdomstiden af? Karen og Esben afslører at de skal giftes om en uge. Sylvias gamle forelskelse i Esben bluser op og det samme gør hendes angst for at miste venskabet, og hendes trang til at være tæt med dem alle. Fortællerstemmen bevæger sig ubesværet fra den ene til den anden og belyser det spil og den dynamik, der kan være i en vennegruppe, der måske langsomt er ved at vokse fra hinanden. Det er virkelig godt skrevet - og samtidig kan jeg ikke lade være med at blive ret irriteret på nogle af personernes selvoptagethed og egoisme. Det er forfatterens debutroman, jeg glæder mig til at læse mere!

'Kun til navlen' af Linea Maja Ernst. Lindhardt og Ringhof 2024, 287 sider.

torsdag den 25. juli 2024

'Dage efter Pierre' af Virginie Grimaldi

Jeanne har mistet sin kære Pierre. Hun har ikke råd til at bo i sin lejlighed mere, så hun beslutter sig for at leje et værelse ud. Hellere det end at sælge. Hun når dårligt nok at hænge sine sedler op, før der er to interesserede: Den unge bagerlærling Theo, der bor i sin bil, er vokset op på et børnehjem og har haft det svært og den unge kvinde Iris, der arbejder som hjemmehjælper, og er flygtet fra sin fortid. De tre ensomme mennesker, der alle har fået nogle knubs af livet finder langsomt ind til hinanden og skaber en ny familie. En smuk, fin og livsbekræftende fortælling, der langsomt lader læseren komme tættere på hovedpersonerne.

'Dage efter Pierre' af Virginie Grimaldi. Alpha Forlag 2024, 400 sider

onsdag den 24. juli 2024

'Overdådig' af Sarina Bowen

Nr. 4 i serien "True North". Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden. Dave er på ferie i Vermont, da han træffer Zara, som er bartender på den lokale bar. De har en hed affære, men kender ellers ikke rigtig noget til hinanden. Da Zara efterfølgende opdager, at hun er gravid, kan hun ikke finde Dave. En dag to år efter er han igen tilbage i den lille by og bliver konfronteret med, at han nu har en et-årig datter. Letbenet underholdende, sexet og ret forudsigelig kærlighedsroman.

'Overdådig' af Sarina Bowen. Flamingo 2024, 342 sider

mandag den 22. juli 2024

'Planet X - ankomst' af Ronny Reffelt

Vi befinder os i Californien. Cody Hicks og hans hold er i gang med en afgørende semifinalekamp, da jorden begynder at skælve under stadion og rammes af et voldsomt jordskælv. Det er måske ikke helt ualmindeligt i Californien, men Cody har alligevel aldrig oplevet noget lignende. Og han skal snart finde ud af at det kun er begyndelsen på ethvert menneskes værste mareridt: Jordens undergang er måske i gang! Codys far er matematikprofessor og bliver afhentet og ført til et tophemmeligt sted i Denver; et underjordisk hovedkvarter for dem, der har forberedt sig på overlevelse. Samtidig må Cody sammen med naboens datter kæmpe for at overleve.
Det er en bog der giver plads til alle mulige -og umulige- konspirationsteorier. Spændende og på sin vis medrivende men alligevel ret utroværdig.

'Planet X - ankomsten' af Ronny Reffelt. Brændpunkt 2024, 270 sider

lørdag den 20. juli 2024

'Mord på marsken' af Joy Ellis

Dette er den første bog i serien om Nikki Galena, der er kriminalbetjent i Greenborough. En ung kvinde er forsvundet og snart findes en anden ung kvinde død. Kan politistyrken finde frem til pigen før det er for sent? Efter at hendes datter Hannah blev indblandet i stoffer og nu ligger i coma på hospitalet, har Nikki haft gang i sin egen personlige vendetta mod de lokale pushere, og hun er ikke nem at arbejde sammen med. Derfor er det lidt spændende at se, hvordan det skal gå med samarbejdet med den nye makker Joseph Easter. Unge mennesker begynder at dukke op med uhyggelige masker, og i det hele taget er der mange spor at holde styr på. Spændende og god krimi. Ikke hyggelig, men lidt barsk uden at være voldsom.

'Mord på marsken' (En Nikki Galena-krimi 1) af Joy Ellis, Alpha 2022, 330 sider.

onsdag den 17. juli 2024

'Ønskedatteren' af Anna Sundbeck Klav

 Bogen er en forløber til forfatterens forrige bog, der udkom på dansk i 2022. 'Ønskedatteren' handler om Agnetas forældre og deres liv. Ingrid er datter af et velhavende par, og da hun som helt ung forelsker sig i Gunner, der kommer fra et helt anderledes miljø, er hendes forældre ikke udelt begejstrede. Ingrid er stædig og ender med at få sin Gunner. De gifter sig i 1951, men kan deres ægteskab holde? De mange forskelle i deres baggrund og sind er vanskeligere at overkomme end de havde regnet med. Desuden bærer Ingrid på en hemmelighed, som hun aldrig har fortalt nogen. Det påvirker hendes forhold til datteren Agneta. Hyggelig svensk feel-good fortælling.

'Ønskedatteren' af Anna Sundbeck Klav. Harper Collins 2024, 265 sider

søndag den 14. juli 2024

'Ting jeg ikke vil vide' af Deborah Levy

'Det forår, hvor livet var meget svært, og jeg lå i krig med min skæbne og simpelthen ikke kunne se nogen udvej, græd jeg åbenbart mest på togstationers rulletrapper' 
Sådan begynder Deborah Levy sin beretning om en livskrise, der får hende til at rejse til Mallorca, indlogere sig på et hotel for enlige og overveje sit liv. Hun tænker tilbage på barndommen i Sydafrika, hvor hendes far sad i fængsel for sin støtte til ANC, og hun i en periode boede hos sin gudmor Dory. Hun var et tavst barn, der havde det svært med at kanariefuglen sad i bur. Hun beundrede husets datter Melissa og ønskede sig at være Barbie; perfekt og skabt af plastik.
Ungdomsårene i England nævnes også; de første spæde forsøg som forfatter, en aften på en café i sort tøj.
Det er en ganske kort selvbiografisk roman, der mere beretter om punktnedslag i livet end om et kontinuerligt udfoldet livsforløb. Sproget er fantastisk godt, der er så mange fine betragtninger! Kan anbefales! 

'Ting jeg ikke vil vide' af Deborah Levy. Vinter 2022, 141 sider

fredag den 12. juli 2024

'Hvis du bankede på min dør' af Patrizia Cavalli

Digtsamlingen er udvalgt ud fra forfatterens syv digtsamlinger. I oversætterens forord beskrives digtene som spontane, skrevet i et enkelt sprog, skarpe, præcise og til tider ironiske. De omhandler typisk konkrete hverdagsfænomener. Åbningsdigtet lyder således:

Nogen har sagt til mig
at mine digte helt sikkert ikke
vil ændre verden.

Jeg svarer ja, mine digte
vil helt sikkert ikke
ændre verden.

Der er flere fine digte, men jeg har det altid lidt vanskeligt med at læse digte oversat fra et andet sprog. Jeg kan ikke lade være med at føle mig usikker på, om oversætteren rammer den tone og mening, som digtene havde på originalsproget. Nok derfor jeg helst læser danske digtere. - Men engang imellem skal man naturligvis udfordre sig selv, og alt i alt var læsningen af dette udvalg af den italienske digters værker en fin oplevelse.

'Hvis du bankede på min dør' af Patrizia Cavalli. Kronstork 2023, 131 sider.

torsdag den 11. juli 2024

'Skyggeskibe' af Gyrdir Eliasson

 Novellesamling af en islandsk mester. Mange fine noveller, der i et lavmælt underspillet sprog kommer omkring mange forskellige emner. Flere af dem er på sin egen måde magisk fabulerende, som fx novellen 'Vækst' om et stuegulv, hvor der begynder at spire grønne planter frem. Eller om tilfældighedernes spil i novellen 'Engle og djævle', hvor en mand redder en anden fra at falde ned fra et højt stillads under renoveringen af en landsbykirke. Afslutningsreplikken; "man kan ikke både give slip og holde fast" er et meget sigende udsagn.
Flere af novellerne vil kunne bruges til guidet fælleslæsning.

'Skyggeskibe' af Gyrdir Eliasson. Jensen & Dalgaard 2023, 210 sider.

onsdag den 10. juli 2024

'Stakkel' af Mathias Faldbakken

 Oskar arbejder for Aud og Olav Blum på deres gård. Egentlig er han vel et plejebarn, men hans hverdag minder nu mere om en tjenestekarls. Han taler ikke så meget men har gode kræfter. En dag finder Oskar et vildt barn i skoven, som han fanger og tager med hjem. Barnet er en pige, lille af vækst, snavset og beskidt og uden et forståeligt sprog. Oskar tager sig godt af hende og under hans pleje vokser hun hurtigt til og er snart på alder med Oskar eller ældre at se til. Hun begynder også at tale om end ret usammenhængende. Hun udvikler en seksualitet, der bliver grænseoverskridende, og Oskar og pigen bliver nødt til at forlade gården og søge lykken et andet sted.
Minder lidt om Jon Fosses forfatterskab, ret vildt og fabulerende skrevet. Der er helt sikkert meget man kan analysere på, hvis man har lyst til det.

'Stakkel' af Mathias Faldbakken. Gutkind 2024, 180 sider.

mandag den 8. juli 2024

'Giæver og Iunker' af Erlend Loe

Gamle Giæver ligger for døden, og i denne finurlige historie fortæller han sin søn alt det, han bør vide for at føre familien videre. Men ikke bare familien, - for der er mange traditioner og tildragelser, som er vigtige at kende til og respektere. Der er værktøj, der skal håndteres på en helt bestemt måde, og der er gamle historier om hændelser for mange årtier siden, som ikke må gå tabt. Og vigtigst af alt er det at vedligeholde den lange fejde med familien på nabogården; Iunkerne, der naturligvis er både grimme, småtbegavede og tyvagtige. Gamle Giæver har godt nok ikke stor tiltro til sønnen, men håbet lever alligevel.
Som læser kan man ikke lade være med at sidde og klukke lidt over den gamle Giævers overvejelser, der er gengivet i korte afsnit, som også vil fungere fint som højtlæsning.

'Giæver og Iunker' af Erlend Loe. Gyldendal 2024, 184 sider.

fredag den 28. juni 2024

'Vinterbaderen' af Emilia Hansen

Romanen handler om Helene, der på flere punkter har nået bunden, - nu kan det kun gå fremad. Hendes teenagedatter Lærke forsvandt sporløst for et års tid siden. Helene gik ned med en depression og blev fyret fra sit karrierejob som advokat, og nu vil manden Karl skilles; han har fundet en anden. Så Helene flytter til Skovshoved, hvor hun kan bo i et lille fiskerhus, som hendes mor overlader til hende. Det eneste Helene har tilbage at leve for er sønnen Oliver, for hans skyld må hun prøve at skabe et liv og være den bedste udgave af sig selv. Og så vil hun finde ud af hvad der skete med Lærke...
Til en start melder hun sig ind i vinterbadeklubben, hvor hun håber at kunne få nyt at vide. En af de ivrige vinterbadere er nemlig Grete, der er farmor til Daniel, som slog alarm, da Lærke forsvandt. Snart får Helene viklet sig ind i en række fortielser og løgne, selv om hun endelig har mødt nye mennesker, der faktisk vil hende det godt. Og måske også en ny mand? Gretes søn Thomas er håndværker og hjælper Helene med istandsættelse af annekset, som hun vil bruge som kontor.
Måske har vi her den nye danske feel-good dronning? Sådan kan man i hvert fald godt læse bogens forside. Alligevel er der lidt mere kant og lidt mere på spil i denne bog end ren underholdning, det kan jeg godt lide.

'Vinterbaderen' af Emilia Hansen. Lindbak + Lindbak 2024, 263 sider.

søndag den 23. juni 2024

'Arbejdets land' af Kaare Dybvad Bek

 Kaare Dybvad Bek har skrevet en interessant bog om sammenhængen mellem vores velfærdssamfund og vores arbejdsindsats. Han beskriver, hvordan indretningen af velfærdssamfundet fra starten forudsatte, at vi leverede en høj grad af arbejdsindsats på arbejdsmarkedet. Det var simpelthen nødvendigt, at flere bidrog til arbejdsmarkedet for at kunne få råd til den velfærdsstat, som man ønskede at indrette i Danmark. Det løstes i første omgang ved at kvinderne kom ud på arbejdsmarkedet og i anden omgang ved at mindske antallet af arbejdsløse. Hans pointe er, at vi stadig er nødt til at lægge en stor indsats - altså gå på arbejde - for at kunne opretholde vores velfærdsstat. Og her langes ikke kun ud efter dem, der er vokset op i en kultur og i et hjem hvor det ikke er normen at gå på arbejde, - selv om det naturligvis også er et sted vi skal have vores fokus. Nej, forfatteren peger på den trend, der får højtuddannede og vellønnede mennesker til at tjekke ud fra hamsterhjulet, flytte til Ærø eller ud i en skov, minimere deres forbrug og droppe det almindelige arbejde. For de mennesker nyder stadig godt af vores velfærdssystem, - bare uden at bidrage med skattekroner til det. Også det faktum, at man i dag kan tjene flere penge på at investere i fast ejendom eller aktier end man kan på at gå på arbejde, fremhæves som et misforhold, som der bør ses på rent politisk. Unge førstegangskøbere har i dag alt for svært ved at komme ind på boligmarkedet, mens de der havde mulighed for at købe attraktive boliger i Københavnsområdet for måske 15 år siden, nu kan skumme fløden. Også den 51 årige direktør, der beslutter at trække sig tilbage og leve af sine investeringer, får et par borgerlige ord med på vejen.
Som altid i Kaare Dybvad Beks bøger er der noget at forholde sig til og tænke over. Han har et fint blik for både den historiske sammenhæng og den folkelige arbejdsmoral, der må siges at være høj i Danmark. Jeg må se at få læst Ærø-manifestet, men nu er jeg først gået i gang med Emma Holtens 'Underskud'

'Arbejdets land' af Kaare Dybvad Bek. Grønningen 1 2024, 276 sider.

tirsdag den 18. juni 2024

'En dyrebar fangst' af Christoffer Holst

Bogens to hovedpersoner er halvsøstrene Lina og Louise, der som voksne har fundet hinanden i et usædvanligt venskab.
Lina finder ud af at hendes nabo, der var skomager og netop er død, også drev en forretning som privatdetektiv. En pige er forsvundet i Vadstena, og da Lina kontaktes - nærmest ved en fejl - overvejer hun seriøst, om det er tid til et karriereskifte. Hun finder ud af, at hendes mand er utro, og det giver hende det sidste skub.
Louise er ca. 30 år ældre end Lina og er fyldt 70. Hun har levet et liv på solsiden, men det magasin, der var hendes livsværk, har ikke brug for hende mere. Hun føler sig endnu ikke færdig med sit arbejdsliv, så måske er det tid at prøve kræfter med noget nyt? Søstrenes fælles far har et nyt hotelprojekt i Vadstena, som Louise beslutter sig for at se nærmere på. Og så kan hun jo passende bruge sin fritid på at hjælpe Lina med at finde den forsvundne pige, forhåbentligt inden det er for sent..
Bogens fortællevinkel skifter imellem søstrene og den forsvundne pige.
En Collins og Helldén krimi. Umiddelbart en rigtig hyggekrimi, der ikke bliver særlig uhyggelig, og fortæller en historie, der handler om meget mere end krimigåden.

'En dyrebar fangst' af Christoffer Holst. Flamingo/Gyldendal 2024, 357 sider.

søndag den 16. juni 2024

'De små piger' af Monica Isakstuen

En poetisk og eftertænksom roman, der foregår på en enkelt sommerdag i og omkring et sommerhus, der har været i familiens eje i generationer. Der er ikke nogen stor ydre handling eller et spændende plot, men en fin eftertænksomhed. Vi følger en kvinde og hendes tvillingedøtre og hendes mor. De er i sommerhuset sammen, og det der fylder i romanen, er de simple koder, som vel findes i hver eneste familie: Hvilken rækkefølge gør vi tingene i, kan man spise syltetøj før ost; bader man før eller efter morgenmad, hvor må det våde tøj hænge til tørre, hvad taler vi om osv.
Den kvindelige fortæller genkalder sig barndommens små udfordringer, sin egen opmærksomhed på morens humør og overvejer, hvad det er, hun nu udsætter sine egne døtre for. Børn vil altid gerne ses og have opmærksomhed; se mig, se mig, råber de. Og mors opmærksomhed varer aldrig så længe, som man kunne ønske. Hvorfor er det så svært at bevare den opmærksomhed? Hvorfor er vores børn ikke interessante nok i sig selv? Hun tænker tilbage og husker, hvordan det var at være barnet, men har stadig svært ved at ændre mønstret overfor sine egne døtre. Det er nogle meget fine og poetiske beskrivelser, helt nede i tempo - og en opfordring til at se sine børn og prioritere dem.

'De små piger' af Monica Isakstuen. Turbine 2024, 243 sider

lørdag den 15. juni 2024

'Snydt ud af næsen' af Thomas Korsgaard

Novellesamlingen indeholder 16 meget jordnære fortællinger fra samfundets bagside. Alle novellerne foregår i det samme miljø og handler til dels om de samme mennesker. I centrum finder vi Aage Jørgensen, der er det lille samfunds udstødte. Ingen vil fx sælge brænde til ham og alle ser skævt til ham og hans familie. Sønnen Kevin er ikke helt klar over hvorfor det er sådan, men det er noget han må leve med. 
I en af de første noveller - en af de bedste - møder vi en dreng, der er bange for sin klassekammerat Kevin, der har været efter ham. Drengens far insisterer på at de skal køre hjem til Kevin og tale med ham og hans far. Men det kommer der ikke noget godt ud af, - de to mænd kommer tydeligvis fra hver sin planet.
I en anden fortælling støder Kevin ind i et ægtepar, der har et udestående med hans far.
Novellerne skildrer et klaustrofobisk miljø, som fastholder alle i deres roller, og gør det meget svært at undslippe den sociale arv.
Umiddelbart synes jeg at denne novellesamling er lidt mere ujævn end "Tyverier". Der er både nogle vældig gode beskrivelser og nogle historier, der ikke er helt så vellykkede. Men måske skyldes det bare, at jeg havde høje forventninger?

'Snydt ud af næsen' af Thomas Korsgaard. Lindhardt og Ringhof 2024, 336 sider

søndag den 9. juni 2024

'Det ustyrlige klima' af Ole Humlum

Vi har haft besøg af Ole Humlum på biblioteket i Nykøbing. Selv om jeg ikke hørte foredraget, så gjorde det mig nysgerrig på ham. En af mine kollegaer gav udtryk for, at han ikke var en person, man burde invitere, og selv om en af foredragets arrangører straks forsvarede valget af Ole Humlum, så provokerede det mig og gjorde mig nysgerrig.
I denne - lidt ældre udgivelse - stiller Ole Humlum kritiske spørgsmål til klimaforskningen, som han argumenterer for har bevæget sig i en uvidenskabelig og ensidig retning. Fx diskuteres sammenhængen mellem CO2 indholdet i atmosfæren og temperaturstigningerne på kloden, ligesom der gives et historisk perspektiv på klodens klimaforandringer. Interessant og spændende læsning, men det undrer og irriterer mig lidt at der ikke er en litteraturliste eller et noteapparat, når nu forfatteren lægger så stor vægt på at være kildekritisk og videnskabelig.
Ole Humlum er professor i fysisk geografi på Oslos Universitet.

'Det ustyrlige klima: eksperternes vej f4ra forskere itl flagellanter' Af Ole Humlum. Trykkefrihedsselskabets Bibliotek 2010, 181 sider

tirsdag den 28. maj 2024

'Indre Ø' af Cæcilie Lassen

Romanen indledes i København i 2020. Corona-epidemien er lige brudt ud, og Ditte bekymrer sig for, hvordan hendes datter Dora skal komme hjem fra Guatemala. Samtidig er hendes mormor Elly lige død, og Ditte beslutter sig for at finde ud af, hvad der skete med hendes morfar. Morfar Kai var modstandsmand under krigen, han overlevede tortur i Shell-huset og var aktiv kommunist hele sit liv. Efter krigen var Kai først en helt, men siden kølnedes følelserne en del overfor de kommunistiske modstandsfolk. I 1957 forsvandt han under en rejse til DDR, og ingen hørte siden fra ham.
Ditte kontakter gamle venner af familien og læser bøger og rapporter. Langsomt oprulles billedet af en familie, der gennem flere generationer præges af forsvundne og fraværende fædre og stærke men distancerende kvinder - og mange ting, der ikke bliver sagt. Dittes forhold til mor Sonja er heller ikke uproblematisk, og hun har også sine egne hemmeligheder, som hun ikke indvier Dora i.
Leder du efter en god slægtsroman fra tiden efter 2. Verdenskrig, med fokus på familiebånd, samfundsforhold og samfundsudvikling, så kan denne bog anbefales. En virkelig fin læseoplevelse!

'Indre Ø' af Cæcilie Lassen. Alhambra 2024, 415 sider

mandag den 20. maj 2024

'Læg verden bag jer' af Rumaan Alam

Clay og Amanda har lejet et luksuriøst sommerhus for en uge og er taget afsted sammen med deres to børn Archie og Rose. En sen aften banker det på døren; det er husets ejere Ruth og George, - et ældre sort ægtepar, der står udenfor. De er bange; noget er sket i New York, strømmen er gået, og der er udbrudt panik. Clay og Amanda er mistroiske. Godt nok er der kun sort skærm på TV'et og ingen forbindelse til hverken telefonnet eller Internet, men hvad skal de tro? Uanset hvad, så må de to familier forsøge at finde ud af hvad der er sket og så deles om huset. Da Archie bliver syg og taber alle sine tænder, bliver de tvunget til at forsøge at skaffe hjælp, men hvem skal de henvende sig til og hvem kan de stole på?
Det er en ret skræmmende historie skrevet i en særlig stil. Man føler utrygheden; det ikke at vide noget om, hvad der er sket, og hvad man skal gøre. At mangle information at kunne træffe beslutninger ud fra. Er situationen farlig eller overreagerer de? - Man vil aldrig kunne vide det før senere.. Bogen er filmatiseret og filmen er også værd at se. 

'Læg verden bag jer' af Rumaan Alam. Politikens Forlag 2021, 296 sider

søndag den 19. maj 2024

'Den unge mand' af Annie Ernaux

 Meget kort lille fortælling; vel ikke rigtig en roman. Om forfatterens forhold til en ung mand, der er 30 år yngre end hun selv. Den handler især om, hvordan hun gennem ham genoplever sin ungdom, det særlige ungdomsmiljø, steder hun også selv færdedes som ung osv. Tilføjer ikke umiddelbart så meget til forfatterskabet, men har man ikke tidligere læst noget af Annie Ernaux, så er det en fin lille smagsprøve.

'Den unge mand' af Annie Ernaux. Gads Forlag 2023, 40 sider

lørdag den 18. maj 2024

'Jeg er hende: et skrig' af Tina Frank

En lille bog med et indhold, der gør indtryk og bliver siddende i læseren.
Mange af de små prosatekster, som bogen består af, indledes med sætningen "Jeg er hende der..." og så en kort beskrivelse af håndteringen af en situation eller reaktionen på en oplevelse. Der er fokus på kvinders og pigers oplevelser, men i høj grad også på, hvordan man selv som kvinde er præget og påvirket af en kultur, der lader voldtægter og overgreb fungere som en slags pirrende underholdning. Det skrives frem på en måde, der virker både skræmmende og skamfuldt, og kaster lys over, hvordan vi som kvinder nemt kan miste fodfæste i en maskulint domineret verden.
Efter flere korte prosastykker om voldtægtssager følger fx en side med kun en sætning: "Jeg har en datter" - Det virker meget stærkt!

'Jeg er hende: et skrig' af Tina Frank. Rebel With a Cause 2024, 62 sider

torsdag den 16. maj 2024

'Væsler på loftet' af Hiroko Oyamada

Denne lille fine bog er delt op i tre dele, som godt kan læses hver for sig, men alligevel hænger sammen. Det kaldes åbenbart en novellecyklus. Den første novelle handler om et tilbageblik på et besøg, som novellens fortæller foretager sammen med sin gode ven Saiki hos en af Saikis venner Urube. Urube har huset fuldt af akvariefisk. I den anden novelle, hvor Urube er død, besøger den barnløse fortæller og hans kone vennen Saiki, der er blevet gift med en ung kvinde og nu bor i et landhus. Saiki har store problemer med væsler, der er flyttet ind på loftet i huset og fortællerens kone fortæller en barsk historie fra sin barndom, om hvordan man kommer væsler til livs. I den sidste novelle har Saiki og Yono fået en datter og det barnløse par kører igen på besøg. De bliver overrasket af en snestorm og bliver nødt til at overnatte hos vennerne. Om natten drømmer fortælleren en voldsom drøm om den store akvariefisk, som de deler soveværelse med.. Hans barnløse hustru er meget optaget af vennernes datter, og nabokonen kommer med en forudsigelse. Japansk skrivekunst, når det er bedst: Der er meget at forundres og tænke over.

'Væsler på loftet' af Hiroko Oyamada. Grif 2024, 118 sider.

lørdag den 11. maj 2024

'Kære fuckhoved' af Virginie Despentes

Oscar lægger ud med en nedsættende kommentar om skuespillerstjernen Rebecca Latté på sin Instagramprofil. Rebecca svarer igen med en harmdirrende og arrogant besked, og så er de to i gang med at udveksle synspunkter. Ingen af dem er specielt sympatiske, men langsomt åbner de sig alligevel for hinanden og finder ud af at de har meget tilfælles. Udover en barndom i det samme kvarter, hvor Rebecca var veninde med Oscars storesøster Corinne, så har de begge et misbrug. Og så dette nye, der påvirker deres liv; hvordan man kan blive hængt ud på de sociale medier i en grad, der forbløffer dem begge. Zoe Katana er ikke overrasket, faktisk er det hendes virkelighed hver eneste dag. Hendes opslag på instagram og den feministiske blog hun skriver bidrager til at nuancere debatten. Oscar føler sig som et offer for #Metoo og har meget svært ved at se sagen fra offerets (Zoes) side. Rebecca er en stjerne og har det svært med at blive ældre og blive fravalgt til roller. Hun har hele sit liv været den feterede og fejrede og har en attitude, der svarer dertil. Nu rammes de alle af #Metoo, corona og samfundets nedlukning,- det præger dem på forskellig vis, og giver også ny indsigt. Så måske er der alligevel håb? En intellektuel, velskrevet og til tider lidt svær roman, der kommer omkring vigtige samfundskritiske emner.

'Kære fuckhoved' af Virginie Despentes. Gyldendal 2024, 309 sider

fredag den 10. maj 2024

'Svømmende, rygende, grædende' af Lone Hørslev

Anna Mette Hansen er forfatter. Hun er 47 år og alkoholiker. Hendes søn Theo er blevet 18 år og er rejst til New Zealand på udveksling. Anna Mette mangler en stopklods, hun bliver ved. Både med drikke og at tale dårligt om sig selv. Hun har fået et forskud fra sit forlag for en krimi, som helst skal være af den slags, der kommer til at ligge i stakke i Bilka og sælge godt. Men hun kan ikke finde ordene eller finde på en handling. Det trækker mere med et lille glas først...
Hun møder Gorm, der får hende hjem fra et bryllup, hvor hun bliver så beruset, at hun ikke husker den sidste del af aftenen, samt hvordan hun er kommet hjem. Hun får derfor lidt af et chok, da Gorm pludselig sidder i hendes køkken næste morgen. Selv om hun vurderer ham, som en hun ikke umiddelbart er tiltrukket af, så er han vist meget sød alligevel? Det er dog ikke let at skjule omfanget af hendes problemer. 
Uha - en barsk og velskrevet fortælling om at være midt i livet og have problemer med både selvværd og selvbillede - en lidt hård bog at læse. Slutningen forekom mig lidt utroværdig, men ellers en god læseoplevelse.

'Svømmende, rygende, grædende' af Lone Hørslev. Politikens Forlag 2024, 277 sider.

lørdag den 4. maj 2024

'I sidste øjeblik: fortællinger om kvinder og mænd' af Claire Keegan

 Claire Keegan har skrevet tre noveller, der alle kredser om forholdet mellem kvinder og mænd - eller måske bare om forholdet mellem mennesker.
I titelnovellen følger vi en mand på det, der skulle have været hans bryllupsdag. Han er blevet forladt kort tid inden brylluppet, og det forstår man måske godt, selv om han ikke selv forstår det.
I 'En lang og smertefuld død' følger vi en forfatter på hendes 39 års fødselsdag. Hun er kørt ud til en ø, hvor hun har lånt Heinrich Bölls hus i 14 dage, for at skrive. Hun opsøges af en tysk professor, der ikke kan forlige sig med at hun bor i huset.
I den afsluttende novelle har en kvinde bestemt sig for at være sin mand utro for at prøve at have sex med en fremmed. Den historie ender noget mere dramatisk, end den først lægger op til!
Meget fine og velskrevne noveller. Synd at de er lidt for lange til guidet fælleslæsning, for der er rigtig meget i dem.

'I sidste øjeblik' af Claire Keegan. Gutkind 2024, 110 sider.

fredag den 3. maj 2024

'Blå koral: tys tys dollar' af Peter-Clement Woetmann

I foråret 2023 havde jeg fornøjelsen af at se teater-stykket 'Blå koral: tys tys dollar" på det lille teater 'Får302' sammen med mine tre søstre. Det var en meget speciel oplevelse, og nu har jeg endelig fået læst teksten bag stykket.
En mor og hendes datter venter på en vaskemaskinereparatør. Imens de venter får frustrationerne frit løb. De to taler forbi hinanden; datteren beklager sin barndom; moren lovpriser sin mand. De synes ikke rigtig at høre hinanden. Især moren holder lange enetaler og datteren reagerer med enstavelsesord, hun føler sig ikke hørt eller set. Omkring dem trænger klimaproblemer og sygdom sig på i en grad så personernes afventen og ventetid kommer til at føles dobbelttydig og grotesk.
Det er lidt absurd, men også virkelig smukt og tragisk, fx dette korte uddrag:
"Jeg er glad for jeg kender dig.
Du er min mor. Du kender mig ikke, du har født mig."
En blå koral kan ikke udtrykke sin afmagt, men gør det så alligevel i starten af stykket og i de fine sange bagerst, - som der i øvrigt er sat musik til.
Det er sjældent at jeg læser dramatik, men det kan nu noget at læse teksten, når man har set stykket.

'Blå koral: tys tys dollar' af Peter-Clement Woetmann. Arena 2023, 69 sider.

onsdag den 1. maj 2024

'Den lille bugt i Kroatien' af Julie Caplin

Maggie er kunstuddannet, men det er ikke så let at finde et job. Gennem sin veninde Nina får hun mulighed for at få et tjenerjob på en luksusyacht hen over sommeren, og hun slår til. En af gæsterne på yachten er Ninas bror Nick og hans kæreste, så hun tænker, at det ikke kan gå helt galt. Men Nick viser sig at være ret irriterende, og hans kæreste ikke mindre. Selv om Maggie er tjener, så har hun ikke lyst til at finde sig i hvad som helst. Der er dog også gode timer ombord på skibet i de smukke omgivelser, og lidt efter lidt kommer hun til at lære gæsterne bedre at kende. Og måske er Nick faktisk alligevel en sød fyr? Selv om personerne fremstår ret karikerede, så udvikler nogle af dem sig trods alt lidt undervejs og historien ender som den skal. Letlæst og underholdende ferielæsning!

'Den lille bugt i Kroatien' af Julie Caplin. Turbulenz 2024, 444 sider.

tirsdag den 30. april 2024

'Englen i havet' af Karin Slot Christiansen

Anden del af serien om veninderne Katrine og Vicki. De to veninder har ikke helt fundet hinanden efter det store tillidsbrud, da Vicki var utro med Katrines kæreste. Der er nu gået ca. fem år, og Katrine har fået barn med sin psykoterapeut Niels og er flyttet med ham til Vestjylland. Niels og Katrine har det godt sammen, selv om Niels synes, at Katrine arbejder for meget. Katrine er opsat på at gøre det godt på sit nye job som chefredaktør på den lokale avis, men en sag om en stor virksomhed og et fredet insekt sætter hende i klemme mellem sin kæreste og avisens bestyrelse.
Vicki må rejse til Spanien for at hjælpe sin mor, der aldrig rigtig har været der for hende. Det går op for hende, hvor meget hun savner at have Katrine som sin fortrolige. I det hele taget må hun på flere punkter tage sit liv og sit ægteskab op til revision.
Romanen har en grundlæggende tro på, at folk kan forandre sig. Personbeskrivelserne er nuancerede og rammende og handlingen tempofyldt og godt skruet sammen. Læs dog første del af serien inden denne.

'Englen i havet' af Karin Slot Christiansen. Grønningen 1 2023, 429 sider

søndag den 28. april 2024

'Din og min verden' af Abby Jimenez

Alexis og Daniel lever vidt forskellige liv: Alexis er læge, ambitiøs og storbypige. Hendes forældre har store forventninger til hende, efter at hendes bror har "svigtet" familien og valgt anderledes. Daniel er tømrer, og uofficiel borgmester i en lille by. Han er 10 år yngre end hende og meget tiltrækkende, - men hun har svært ved at se ham som andet end en mand, hun kan have en kort affære med. Alexis er i klemme mellem sin ex-mand, der nægter at flytte ud af huset og insisterer på at forblive bedstevenner med hendes forældre, og Daniel må kæmpe for at bevare slægtens hus i familien og få sit liv til at hænge sammen økonomisk. På trods af deres forskellige forpligtelser, så har de imidlertid begge en følelse af at have mødt det menneske, som de gerne vil være sammen med. Kan de mon på nogen måde mødes på midten? 
Hyggelig romantisk feel-good underholdning.

'Din og min verden' af Abby Jimenez. Flamingo 2023, 376 sider

lørdag den 27. april 2024

'Varme hænder' af Stine Askov

Camilla er pædagog og har altid arbejdet i vuggestue og børnehave. Efter en episode med et barn, har hun været sygemeldt, men føler sig nu klar til at starte på et nyt job. Hun falder over en annonce; "Verdens nemmeste job" - som handicaphjælper for forfatteren Mathilde, som hun beslutter sig for at lægge billet ind på. Hun får jobbet, men det viser sig ikke at være helt så nemt... Mathilde viser sig at være både manipulerende og ubehagelig, og Camilla har store problemer med at leve op til forventningerne. Fx er det umuligt for hende at sætte Mathildes hår, som hun forlanger, - også selv om hun får et dukkehoved med hjem at øve sig på. Det er nyt for hende; hun har altid tidligere været god til sit arbejde. På trods af Mathildes urimeligheder, bliver Camilla ved med at undskylde hende, forsøge igen og igen og ønske den anerkendelse der følger med at lykkes. Camillas mand Morten er en virkelig tålmodig type, men selv han bliver udfordret. Det gør man også som læser! Forstået på den måde at det næsten bliver lidt uhyggeligt, hvor meget Camilla hen ad vejen finder sig i. Hun har jo også et ansvar for at sige fra - noget hun aldrig gør. 
Det er en meget velskrevet bog, der fint beskriver de små subtile ting, der sker mellem mennesker. Den fik mig til at tænke over flere ting: Særligt den magtbalance, der er i at være nogens hjælper, og den måde hvorpå tilsyneladende hjælpeløse personer også kan manipulere på. Men også på hvor farligt det kan være hvis man grundlæggende er et godt menneske, der bare gerne vil hjælpe og gøre det godt og have anerkendelse. Det kan sætte en i en virkelig sårbar situation, hvor man også selv har et ansvar for at sige fra. En lidt hjerteknugende læseoplevelse, der vil være meget velegnet til læsekredse.

'Varme hænder' af Stine Askov. Gyldendal 2024, 322 sider.

søndag den 21. april 2024

'Slip tankerne fri' af Sascha Strange

 I 12 kapitler funderer Sascha i korte tekster over alt det, der fylder i hendes hoved, som ikke er let at tale om. Kapitlerne har overskrifter som Tid, sorg, savn, depression, angst, afmagt, tvangstanker, stilhed, tvivl, omverden, liv og håb.
Det er fine små tekster, der er meget genkendelige og skrevet lige ud af landevejen; umiddelbare tanker. Nogle af dem fik mig til at tænke på min egen ungdom og alle de ting jeg spekulerede over, - som jeg faktisk næsten havde glemt. Sascha har så været igennem mere end de fleste, men det har nok også fået hende til at reflektere mere end de fleste Tak for en fin lille bog.

'Slip tankerne fri' af Sascha Strange. Forfatterskabet.dk 2023, 153 sider.

søndag den 14. april 2024

'Timer i skjul' af Santa Montefiore

1961 i USA: Faye's mor den velhavende Mrs. Clayton dør og efterlader sig et overraskende testamente: Hun ønsker, at hendes aske skal spredes i Irland, hvor hun kommer fra og hendes formue skal deles i tre portioner - ikke to som forventet. Hvem der skal have den sidste tredjedel vil de først få at vide, når asken er spredt i hjemlandet. Desuden har hun overladt en dagbog i kodeskrift til sin datter Faye. Faye er 58, hun har været gift med Wyatt i mange år og har tre børn sammen med ham. Hun har altid været den, der gjorde som der blev sagt, føjede sig efter andre. Men denne gang sætter hun sig op mod sin mands og sin brors vilje og rejser til Irland for at finde ud af mere om sin mors familie. Det viser sig, at hendes mor kommer fra en helt anden slags familie, end Faye havde forventet. Kun ved at stave sig igennem sin mors dagbog kan hun finde ud af hvad der skete, da Arethusa forlod familien Deverill for altid. Heldigvis møder hun også nye slægtninge, der kan hjælpe hende med at kaste lys over fortiden. Tiden i Irland ændrer Faye og får hende til at stille spørgsmålstegn ved hele sit liv og sine prioriteter og valg.
En underholdende historisk roman, der er fortalt i to spor, så vi både følger Faye i 1961 og hendes mor Arthusa tilbage i slutningen af 1800-tallet. Bogen er en selvstændig fortsættelse af Slotskrønniken-trilogien, der handler om familien Deverill og deres gods i Irland.

'Timer i skjul' af Santa Montefiore. Turbulenz 2024, 494 sider

lørdag den 13. april 2024

'Skandalen' af Tracy Rees

Pansy er tjenestepige i en fornemt hus i London. Egentlig er hun træt af sin plads, men hun er forelsket i lakajen John, hvilket får hende til at blive. John er imidlertid forblændet af husets datter, den smukke Rowena Blythe, men Pansy håber, at John vil glemme hende, når hun forhåbentligt snart bliver gift. Familien Blythe har bestilt et portræt af den smukke Rowena, og Rowena tiltrækkes af kunstnerens unge assistent. Vi er i London i slutningen af 1800-tallet og rammen er sat for et rigtigt trekantsdrama i en underholdende roman fyldt af stærke, kloge kvinder og arrogante mænd. Klasse og stand betyder alt, kun nogle enkelte er modige - og rige - nok til at bryde med samfundets normer og forventninger. Vil Rowena være en af dem? 
Som regel takker jeg nej til anmeldereksemplarer, da jeg ikke vil føle mig forpligtet til at skrive om en bog, som jeg så måske alligevel ikke får læst. Før påskeferien gjorde jeg en undtagelse i forhold til tre nye udgivelser fra Turbulenz, og denne skuffede ikke. Let at gå til og god underholdning, hvis man holder af historisk romance genren.

'Skandalen' af Tracy Rees. Turbulenz 2024, 478 sider.

lørdag den 6. april 2024

'Øvelser i mørke' af Naja Marie Aidt

Den 57-årige kvindelige jeg-fortæller går i terapi hos PTSD-manden. Hun murer sig inde i sin lejlighed, og kæmper for at få det bedre efter en traumatisk oplevelse, som hun kun langsomt nærmer sig gennem terapien. Samtidig er hun et menneske midt i verden med relationer til veninderne, de tre voksne sønner, de to børnebørn og den gamle mor. Hun bekymrer sig om sønnerne og forholdet til dem; den yngste ryger for meget hash og den mellemste er utilfreds med sin rolle i familien. Også den afdøde søster og det voldelige barndomshjem fylder i tankerne og det hun forsøger at få rede på omkring sit liv.
Der tegnes et meget nuanceret billede af en kvinde i krise, der viser, at hun er så meget mere end det. Hun har et levet liv bag sig, gode og dårlige oplevelser og relationer. Hun er på en gang både stærk og skrøbelig. Kort sagt en virkelig fin roman om de mange facetter et levet liv består af. Fortalt på en måde, så man som læser får et indblik i alle de personer, der gemmer sig i vores hovedperson: Pædagog, mor, datter, søster, veninde. Anbefales!

'Øvelser i mørke' af Naja Marie Aidt. Gyldendal 2024, 258 sider.

tirsdag den 2. april 2024

'Mit liv med sygdom' af Sascha Strange

 Min unge kollega Sascha har skrevet en bog om de alvorlige sygdomme, hun har mødt på sin vej. Både sygdomme, som hun selv har været plaget af, bl.a. cøliaki, samt sygdomme hos hendes nærmeste familie. Umiddelbart virker det som en bog, der måske i første omgang er skrevet som en slags selvterapi, men der er bestemt noget i den, som alle kan have glæde af at læse. Især fordi Sascha åbent og med sin egen stemme fortæller om de livskriser, hun har været igennem, og hvordan hun har taklet dem og formået at holde fast i det liv, hun gerne vil leve på trods af mødet med sygdom og død. Sascha har en virkelig fin selvindsigt og fortæller indlevende om op- og nedture. Der er meget livsvisdom at hente og meget som andre unge med en sygdom vil kunne identificere sig med.

'Mit liv med sygdom' af Sascha Strange. Forlaget Forfatterskabet.dk 2021, 134 sider.

mandag den 1. april 2024

'Mente I det' af Thomas Korsgaard

Thomas Korsgaard har skrevet en fin lille indsigtsfuld kortroman om de psykiske følger af et verbalt overfald på åben gade. Angsten, følelsen af ikke at kunne være tryg, fornemmelsen af at optrinnet kunne være endt meget værre rent fysisk, det at man ikke tør holde sin kæreste i hånden, når man går på gaden, altid bange for at være sig selv, fordi man frygter, at den man er, provokerer andre i en grad, så det bliver til fare for en selv. For måske mener overfaldsmændene virkelig det de siger, - eller gør de? Alt sammen beskrevet i korte sætninger, der giver stof til eftertanke.

'Mente I det' af Thomas Korsgaard. Lindhardt og Ringhof 2023, 110 sider

torsdag den 28. marts 2024

'Iron flame' af Rebecca Yarros

Violet og hendes venner er i gang med andet år på Basgiath. Det lykkedes dem at vende tilbage til skolen efter krigslegene, selv om de har set og oplevet ting, som de er nødt til at holde hemmelige. Deres hjemlands ledere - heriblandt Violets egen mor - lader folkene udenfor Navarres grænser i stikken. Og værnene, der holder slangesjæle og wyverner ude af området er truede. Violet får nok at se til med at klare sig igennem andet års mange prøvelser, balancere sit forhold til Xaden og forholde sig til en truende krig. Det ene drama afløser det andet i hæsblæsende tempo, - der måske efterhånden bliver lige voldsomt nok. Jeg var stadig godt underholdt, men holder nok en lille pause med fantasy nu! Romanen er nr. 2 i Empyrian-serien

'Iron flame' af Rebecca Yarros. Hr. Ferdinand 2023, 859 sider

onsdag den 27. marts 2024

'De sorte hullers klub' af Lise Villadsen

 Max går i 1. g og savner sin bedste - og eneste - ven Hector, der er i USA på udveksling. Nu har Max' mor lovet at betale hans kørekort, hvis han til gengæld møder op i en gruppe for ensomme unge. Sådan en gruppe er nu mest for tabere, synes Max, - og hvem har lyst til at være det? De fire drenge og den ene pige pige, der møder op i gruppen er da også meget forskellige og har hver deres udfordringer. Men anden gang gruppen mødes dukker en ny pige op, og det ændrer alt. Sylvia er meget syg og skal have et donorhjerte inden sommeren er slut, ellers dør hun. Det sætter de andres problemer i perspektiv, og får Max til at tænke over, hvilket slags menneske, han vil være. Kan han fx holde ud at blive forelsket i en, der måske snart skal dø?
Fin ungdomsroman om venskab, ensomhed, identitet og forelskelse.

'De sorte hullers klub' af Lise Villadsen. Gutkind 2024, 204 sider

søndag den 24. marts 2024

'Fourth wing' af Rebecca Yarros

Det er længe siden jeg har læst en fantasy-roman, men på anbefaling fra en kollega gik jeg i gang med denne. Og hold da op! Jeg blev virkelig revet med og havde svært ved at lægge den fra mig igen.
Vi befinder os på Kontinentet i delstaten Navarre, hvor General Sorrengails yngste datter Violet er blevet beordret til at melde sig til Rytterkompagniet, selv om hun hele sit liv har forestillet sig, at hun skulle være skriver. For at bliver dragerytter skal man først krydse brystværnet og dernæst overleve en række udfordringer og prøvelser, før man måske er så heldig at blive valgt af en drage, som man så knytter et bånd til. Violet er lille og spinkel og synes at have alle odds imod sig. På skolen er der særligt en tredjeårskadet Xaden, som hun for alt i verden skal holde sig fra, da hendes mor var ansvarlig for hans fars død. Desværre er Xaden en meget tiltrækkende mand... Et hårdt udskillelsesløb er sat i gang, og Violet må bruge al sin styrke og snedighed for at overleve. En spændende, hæsblæsende fortælling, hvor det ene drama afløser det næste. Krig, kærlighed, venskab, drager og det godes kamp mod det onde. Denne roman indeholder vist alt det man kan forlange af en rigtig god og spændende fantasy!

'Fourth wing' af Rebecca Yarros. Hr. Ferdinand 2023, 609 sider.

torsdag den 21. marts 2024

'Jeg hører, hvad du siger' af Katrine Marie Guldager

Marianne er parterapeut og bruger sit professionelle liv på at lytte til andre og hjælpe dem med at løse deres forholdsproblemer, - som ofte handler om kommunikation. Men da hendes voksne søn bliver tvangsindlagt på psykiatrisk afdeling, er hun magtesløs i forhold til at komme igennem til de ansvarlige læger. Hun bliver simpelthen ikke hørt. Hendes angst og bange anelser, hendes vrede mod systemet og dem, der ikke formår at vise omsorg for de mennesker der er i deres varetægt er utroligt fint og indlevende beskrevet. Angsten for at hendes krav kan gå ud over sønnen, men også angsten for at systemet ikke kan hjælpe, men bare gør ham dårligere. Overskriften siger det på sin helt egen måde: Hvis nogen siger til dig - "jeg hører, hvad du siger" - så hører de enten ikke efter, eller også har de tænkt sig alligevel at ignorere det, du siger.
Marianne forsøger at sætte mål op for sig selv for at komme igennem dagene. Hendes kæreste Morten tager alene afsted på den ferie de skulle have været på sammen, og på trods af de gode mennesker omkring hende, bliver dagene en kamp for overlevelse.
Denne roman er den sidste af de tre bøger om vrede kvinder, som Katrine Marie Guldager har skrevet, og efter min mening den bedste af dem. Den krøb virkelig ind under huden på mig. Må være obligatorisk læsning for alle, der arbejder i psykiatrien. 

'Jeg hører, hvad du siger' af Katrine Marie Guldager. Gyldendal 2024, 198 sider.

søndag den 17. marts 2024

'Skynd dig at elske' af Alex Schulman

'Skynd dig at elske' er forfatterens debutroman og kom på svensk i 2009. Først i 2023 er den oversat til dansk. Det er en erindringsroman, der i tilbageblik beskriver et familieliv med hovedfokus på en far og hans sønner.
Alex er kun 27 år, da han mister sin far. Fem år efter tager han tilbage til sommerhuset, hvor familien tilbragte mange timer sammen, og langsomt åbner han op for sine minder og giver sig selv lov til at huske tilbage. Nogle ting at vanskelige at tænke på og som læser følger man med på hele rejsen. Faren var en karismatisk tv-producer med temperament men også en ældre mand, da han fik sine tre yngste sønner. Måske deraf titlen; at man skal skynde sig at elske, fordi tiden kan være kort? Far-søn-forholdet påvirkes i høj grad af farens alder, hans tiltagende svaghed og behovet for at hans sønner hurtigt bliver de "voksne" i forholdet.
Velskrevet autofiktion om forholdet mellem en ældre mand og hans unge sønner.

'Skynd dig at elske' af Alex Schulman. Lindhardt & Ringhof 2023, 250 sider.

fredag den 8. marts 2024

'Den forbudte notesbog' af Alba de Céspedes

Hold da op - jeg er ret meget blæst bagover af denne roman. Den er fra starten af 1950'erne og foregår hen over ½ års tid i 1950. Valeria køber en sort notesbog og begynder at skrive om sin hverdag og sine tanker om livet, ægteskabet, forholdet til moderen og til de unge voksne børn. Hver dag kæmper hun en kamp for at finde tid og ro til at skrive, uden at hendes familie opdager det. Hun gemmer notesbogen, og hendes største frygt er at nogen skal finde den og læse i den. Så hun lader som om hun er bagud med andre huslige gøremål for at sidde oppe og skrive sent om aftenen. Som hun skriver om sin mand:
"Det er nemmere for ham at tro at jeg giver efter for en følelse af skyld end erkende at jeg er i stand til at tænke" 
Romanen giver et fantastisk fint psykologisk indblik i et kompliceret kvindeliv, der består af arbejdet på kontoret og derefter arbejdet i hjemmet, hvor Valeria slider i det for at forkæle sine børn, der aldrig hjælper hende eller synes at sætte pris på hendes indsats. I notesbogen får hun luft for sine tanker om ægteskabet - tomheden - længslen efter at blive set, samt sin egen magtesløshed. For sagen er at hun i høj grad begrænser og kontrollerer sin egen datter Mirella, der muligvis er i gang med at skabe sig det liv, som Valeria ikke engang tør drømme om. På samme måde som hun selv er blevet begrænset hele sit liv. Det manglende mod til at bryde ud og det stigende mismod, som hendes voksende erkendelse af udfordringerne skaber, er genialt beskrevet.
Hvis du er fan af Annie Ernaux og Simone de Beauvoir så er denne roman din næste must-read!

'Den forbudte notesbog' af Alba de Céspedes. Multivers 2023, 342 sider.

søndag den 3. marts 2024

'Resten af sommeren' af Lotte Kirkeby

Sofie og Thomas er med far i Tivoli. Om aftenen, da de kommer hjem, fortæller mor og far dem, at de skal skilles. Gennem Sofies fortælling følger vi familien resten af sommeren. Sorgen, som ikke kan komme til orde, tabet som ikke kan udtrykkes, usikkerheden i en verden, der pludselig forandres for altid. Mor der hele tiden siger: Det skal nok gå det hele; vi finder ud af det. Far der bliver til Jens og i et misforstået hensyn giver slip på børnene, selv om skilsmissen ikke er hans ønske. Thomas der trækker sig, og Sofie der står alene og usikker tilbage. Ti år gammel og med fokus på de t-ord, der kan udtrykke hendes oplevelser og følelser.
Forfatteren har et meget fint blik for de små detaljer, de sårende oplevelser, der sætter sig i et barnesind, alle de kejtede situationer, der skal fungere som en vejviser for barnet; hvordan er vi sammen fremover...
En tankevækkende og lidt dyster læseoplevelse.

'Resten af sommeren' af Lotte Kirkeby. Gutkind 2024, 251 sider.

torsdag den 29. februar 2024

'Brooklyn' af Colm Tóibín

Jeg har længe gerne villet læse denne roman, som en af mine kollegaer varmt anbefalede mig for snart mange år siden. Nu er der en nr. 2 på vej, så nu er det virkelig på tide!
Vi er i 1950'ernes Irland, hvor Eilis bor sammen med sin svagelige mor og storesøsteren Rose, der forsørger familien. Gennem Roses bekendte får Eilis mulighed for at komme til USA og få arbejde der. Det er egentligt ikke Eilis' eget ønske, men alt lægges til rette for hende, og ung som hun er, protesterer hun ikke men tager turen over Atlanten. Her får hun arbejde i et berømt storcenter og logi hos en irsk dame, hvor der også bor en del andre unge piger. I starten lider Eilis af hjemve, men så begynder hun på et aftenskolekursus i bogføring, og på et bal hos den irske præst møder hun Tony, der bliver hendes kæreste.
Beskrivelsen af Eilis' nye liv i New York, hendes bestræbelser på at falde til og passe ind er fine, og man fornemmer, hvordan Eilis langsomt begynder at se en fremtid for sig i det nye land. Så sker der imidlertid noget, der gør, at Eilis' liv igen vendes helt på hovedet. Og her i den sidste del af bogen udfoldes de forskellige dilemmaer, der gør romanen til en virkelig god læseoplevelse, med efterfølgende tanker ala hvad ville jeg selv have gjort - så vent på det! 

'Brooklyn' af Colm Tóibín. Tiderne Skifter 2011, 254 sider

onsdag den 28. februar 2024

'Vulkanø' af Daniel Dalgaard

Daniel er taget på en længere rejse til de kanariske øer med sin familie. De skal være væk i fire uger og bo fire forskellige steder. Ud over Daniel og Stine består familien af deres to børn på fem og et år. I disse uger, hvor Daniel er sammen med sin familie hele tiden griber han sig selv i ofte at blive vred og irriteret. Både på sin søn og på sine omgivelser. Han tænker tilbage på sin egen barndom, imens han betragter sin søns barndom. Er han begyndt at ligne sin egen far? Gentager han nogle mønstre, som han faktisk er bevidst om, og som han har lovet sig selv ikke at gentage? Og hvor svært er det at bryde de mønstre, som man selv er vokset op med? Hvordan vender man sig til, at man nu er den voksne, at man har ansvaret for at sætte rammerne om sine egne børns barndom? Måske er det tid til at lægge den vrede fra sig, som han altid har haft i sig - hvis det er muligt?
Fine refleksioner over hverdagslivet med børn, rollen som far, - at finde sin egen måde at gøre tingene på.

'Vulkanø' af Daniel Dalgaard. Gutkind 2024, 178 sider.

mandag den 26. februar 2024

'Vejen til ansvar' af Alex Vanopslagh

Liberal Alliances leder Alex Vanopslagh har skrevet en bog, hvori han præsenterer de tanker og idéer, som han bygger sit politiske arbejde på. Jeg er selv vokset op i Vestjylland i en familie, hvor det liberale var vores grundfortælling, så der er meget i bogen, som jeg kan nikke genkendende til. Især i forhold til det liberale værdisæt og hvad man ønsker at give videre til sine egne børn, som fx arbejdsomhed, ansvarlighed, høflighed, ordentlig opførsel. Bogen kommer både omkring folkeskolereformen, unges mistrivsel, og bureaukratiet i den offentlige sektor. Der står overraskende lidt omkring skattelettelser, men temmelig meget om velfærdsstaten. AV forholder sig fx kritisk til bibliotekernes udvikling og bruger dem som eksempel på akademisk pseudo-arbejde; at bibliotekerne for at holde gang i butikken må opfinde alle mulige aktiviteter, som man ikke nødvendigvis forbinder med det traditionelle bibliotek. Lidt længere fremme i bogen lægger han vægt på dannelse og vigtigheden af børns mulighed for at dygtiggøre sig. Ærgerligt at han ikke selv ser koblingen mellem dannelse og bibliotekerne, der må være en opgave for nogle biblioteksfolk her.
En af hans kongstanker virker til at være, at vi skal væk fra den mentalitet, at alle ses som ofre for et eller andet. I stedet bør vi se den enkelte borger som et selvstændigt individ, der kan tage ansvar for sig selv og sine egne beslutninger og har ret til at leve sit liv som han eller hun ønsker i størst mulig frihed og med mindst mulig indblanding fra staten. - Og hvordan gør vi så det? Ja det ser ud til, at det igen bliver i folkeskolen det store slag skal stå....
Jeg er virkelig et ret vægelsindet menneske, hvad politik angår. Men en fin bog, der giver et godt indblik i, hvad Liberal Alliance og Alex Vanopslagh står for.

'Vejen til ansvar' af Alex Vanopslagh. Grønningen 1 2023, 261 sider.