fredag den 20. september 2024

'Høflighedens forskrifter' af Amor Towles

Endnu engang bekræfter Amor Towles at han må være en af mine amerikanske yndlingsforfattere i øjeblikket! Denne roman er hans debutroman, der kom i USA i 2011, men som først nu er oversat til dansk. Der er noget "Great Gatsby" over den.
Nytårsaften 1937 i New York: 25-årige Katherine Kontest fejrer aftenen med sin veninde Eve Ross. Det bliver den aften, hvor de møder Tinker Grey. Et møde der får afgørende betydning og indflydelse på hvordan 1938 kommer til at forme sig for Katherine. Begge pigerne synes godt om den unge mand, men Tinker har især et godt øje til Katherine. Blot en uge efter deres møde kører han galt med de to unge damer i bilen. Eve bliver kvæstet, Tinker føler sig ansvarlig for hende og lader hende flytte ind i sin lejlighed, så han kan tage sig af hende. Det ændrer dynamikken mellem de tre.
Vi følger Katherine gennem 1938 i New York; gennem venskaber, karriereskift, fester og romancer. Der er noget 'Great Gatsby' over romanen: Det er et fejende flot portræt af et New York, der er kommet ud af depressionen og en fin generationsroman. Hvis jeg kunne skrive, ville det være sådan her, jeg drømte om at skrive. En smule distance til sine hovedpersoner, men med en stor indsigt. Man får lyst til at læse Charles Dickens og Henry Thoreau, som der flittigt citeres fra. Titlen hentyder til 110 forskrifter som Dickens skrev i forhold til høflig optræden.
En stor anbefaling herfra!

'Høflighedens forskrifter' af Amor Towles. Politikens Forlag 2024, 398 sider

Ingen kommentarer: