lørdag den 21. september 2024

'Skumring 41' af Kjell Westö

Vinterkrigen - den sovjetisk-finske krig hen over vinteren 39/40 - har stået på i næsten to måneder. Molly er på turné i Sverige; hun er skuespiller og rejser med en teatertrup, med alt hvad det indebærer af intriger og misundelse. Molly er fyldt 30 og hun får ikke længere de bedste roller. Hendes kæreste Henry er ved fronten som reporter. Han føler sig begrænset i sin mulighed for at rapportere fra krigshandlingerne, der er helt faste retningslinjer for hvad der kan og må skrives om.
Efter krigen mødes Molly og Henry igen, men deres forskellige oplevelser og Mollys klare fornemmelse af at Henry har været utro kommer imellem dem. Det kommer til et brud, men p.g.a. et dødsfald i familien finder de sammen igen, inden den næste krig bryder ud. Fokus er på kærlighedsforholdet mellem to selvstændige friheds- og sandhedssøgende mennesker, der ser lidt stort på konventionerne. Og så naturligvis på krigens ødelæggende kræfter.
Ind imellem blev romanen lidt langtrukken, handlingen skrider kun langsomt fremad. Men beskrivelsen af de to hovedpersoner og af miljøet er virkelig fin.

'Skumring 41' af Kjell Westö. Gutkind 2024, 447 sider.

Ingen kommentarer: