fredag den 18. april 2025

'Kunstnerhjem' af Amalie Laulund Trudsø

Signe er vokset op i en dyrlægehjem sammen med sine to søstre Anna og Else. I befrielsens sommer dør Anna af børnelammelse og senere rejser Signe rejser til Paris som ung pige i huset. Alle forventer at Signe vil gifte sig med Hans i Tromsø, men på en rejse til Tromsø møder hun arbejdersønnen Johan, der som hun selv maler og tegner, og så er hendes skæbne beseglet. Vi følger Signe gennem ungdomsår, børnefødsler og frem til de to ældste børn Erik og Helle drager hjemmefra ud i verden. Der er fokus på hverdagskampe, kvindeliv, at være den der må tage ansvar og tage sig af alt. Og hvordan får man plads til sine egne kunstnerambitioner og drømme? Ikke mærkeligt at Signe indimellem føler sig træt. Der er meget at genkende og spejle sig i, for kvinder der har levet i samme periode - og for den sags skyld også for os andre.
En virkelig dejlig læseoplevelse; - en af de bedste danske romaner jeg har læst i år. Lavmælt og alligevel insisterende i sin tone. Læs den!

'Kunstnerhjem' af Amalie Laulund Trudsø. Gutkind 2025, 268 sider.

tirsdag den 15. april 2025

'I et krat' af Ryunosuke Akutagawa

Forfatteren levede fra 1892 til 1927 og betragtes som den japanske novelles fader. I denne lille samling præsenteres vi for tre af hans noveller:
I den første novelle følges en tjener, der er uden arbejde og står overfor dilemmaet om han skal sulte ihjel eller blive tyv?
I den næste møder vi munken med den unaturligt lange næse; han ønsker at slippe af med sin næse, men hvor stor en del af hans identitet er næsen egentlig?
I den sidste novelle, der er titelnovellen hører vi 7 modstridende vidneudsagn omhandlende det samme mord.
Et fælles tema for novellerne er identitet og identitetskrise. På en eller anden måde kan man godt mærke, at novellerne har en vis alder, eller måske er det det særligt japanske, der spiller ind. Under alle omstændigheder, så er der noget at tale om i alle tre noveller.

'I et krat' af Ryunsuke Akutagawa. Escho 2023, 67 sider

lørdag den 12. april 2025

'Ulvemælk' af Charlotte Weitze

Der er tre spor i romanen: Et hvor vi følger folkemindesamleren Evald Tang Kristensen under en vandring til Anes hus i Tværmose i 1872. Han mangler stadig slutningen af et eventyr, som hun har lovet ham. Men vejret er ikke det bedste og den lille Marie følger efter ham, fordi hun leder efter sin hund. I bogens andet spor er der gået over 30 år og Evald befinder sig nu i Vejle, hvor han er blevet gift med Marie, der venter deres første fælles barn. Bogens sidste spor følger Inga i 2040, hvor hun er flyttet ud i sin mormors hus i Tværmose - det hus der engang tilhørte Ane. I 2040 har skove og ulve bredt sig i Jylland og der er devices der overvåger og styrer alt. Ingas kæreste studerer ulvene og Inga er forfatter men ingen gider længere udgive bøger, fordi OS kan skrive dem bedre selv.
Det er en meget smuk bog i flot indbinding. Men den er også lidt mørk, dyster og til tider uhyggelig. En velskrevet roman, men varulvetemaet blev lige i overkanten for mig.

'Ulvemælk' af Charlotte Weitze. Gutkind 2025, 330 sider.

lørdag den 5. april 2025

'Max og kattene' af Moacyr Schliar

 Max Schmidt bliver født i Berlin i 1912. Hans far ejer en pelshandel, hvilket bliver Max' første oplevelser med kattedyr, da han er meget bange for det udstoppede tiger, der befinder sig i butikken. Som ung student har han et forhold til Frida, der arbejder i butikken. Hendes mand melder ham til nazisterne, så han må flygte ud af landet ombord på et fragtskib. I lasten befinder en hel zoologisk have sig, og da skibet går ned havner han i en jolle sammen med en jaguar. En traumatisk oplevelse, som han dog slipper levende fra. Vel ankommet til Brasilien forelsker han sig i en ung indiansk pige og gifter sig med hende, men fortiden bliver ved med at spøge.
Og hvis man synes, at man har hørt en lignende historie før, så er det ikke helt forkert. 'Pi's liv', som vandt Booker prisen er inspireret af denne fortælling, der først nu er oversat til dansk. En fin lille roman!

'Max og kattene' af Moacyr Scliar. Jensen & Dalgaard 2024, 125 sider.

søndag den 30. marts 2025

'Kæntring' af David Garmark

Spændende dansk krimi, der udspiller sig i Århus/ry området. Walther Brink er pensioneret retsmediciner. Både hans kone og hans datter er døde af kræft og han har mistet kontakten med barnebarnet Lina, da hun har rodet sig ud i prostitution og kriminalitet. Men en dag ringer Lina ham op og har brug for hjælp. Walther er afvisende, hvilket han fortryder, men det viser sig at være for sent: Kort tid senere får han besked om, at Lina er fundet død, øjensynlig af en overdosis. Til sin store overraskelse finder han også ud af, at han har et oldebarn; den syvårige Channie. Han er Channies nærmeste pårørende og mens han forsøger at tage sig af den syv-årige vokser mistanken om en forbrydelse. Har Lina virkelig taget sit eget liv eller er hun blevet myrdet? Walther kan ikke lade sagen ligge og begynder sin egen undersøgelse af barnebarnets liv. Sagen spidser til, da hans gode ven involveres og kommer til skade, netop som han har fundet nogle oplysninger i sagen. Fin læseoplevelse, der har lidt af det hele.

'Kæntring' af David Garmark. Modtryk 2024, 316 sider.

fredag den 21. marts 2025

'Af stumper og skår' af Jonas Eriksson

Bogen indledes med hovedpersonen Jonas' tur til Stockholm, hvor han skal tage afsked med sin afdøde far. Allerede her fornemmer man, at forholdet mellem far og søn ikke har været godt. Jonas mødes med sin stedmor Jacky og de to halvbrødre Martin og Peter. På en måde ønsker han at opretholde et forhold til sin familie, men det viser sig snart at blive svært. Jacky får ham til at skrive under på nogle papirer, og en strid om arven bliver en realitet.
Det er rørende at læse om den voksne Jonas' forsøg på at blive en del af en familie, som dybest set ikke vil ham. I tilbageblik får man glimt af en barndom, der er fuld af svigt, vold og alkohol, - samt en endelig afvisning, da faren starter en ny familie. Det er barsk læsning, men velskrevet, og forfatteren behersker antydningens kunst. Fortællingen bygger på forfatterens egne oplevelser.
Romanen er en af de seks valgte romaner til DR-Romanklubben 2025, og vi havde en fin snak om den i romanklubben på Guldborgsund-bibliotekerne.

'Af stumper og skår' af Jonas Eriksson. Peoples Press 2024, 246 sider.

onsdag den 19. marts 2025

'Overskudskvinder' af Nina Smith og Anne-Mette Barfod

Denne bog er et vigtigt indlæg i debatten om vores velfærdssamfund og ligestilling. På en måde kan man vel kalde den et svar på Emma Holtens 'Underskud', der igen var et svar på en artikel som Nina Smith havde skrevet om hvordan kvinder er en underskudsforretning for samfundet. Det lyder meget forsimplet at skrive det på den måde, og det er også en meget mere kompleks problemstilling, som er svær at beskrive kort.
Bogen kommer omkring omsorgens historie; hvordan det gik til at omsorgen gik fra at være en sag for den enkelte familie (Læs kvinden i familien) til at blive et samfundsanliggende, og hvilken betydning det fik for kvinders ligestilling. Velfærdsstaten gav kvinder mulighed for at tjene egne penge og blive uafhængige af mandens indkomst. Men velfærdsstaten hviler på en generationskontrakt, der går ud på at vi i den erhvervsaktive alder alle bidrager med vores arbejdskraft og betaler vores skat. På den måde kan vi få råd til omsorg betalt af staten. Det er imidlertid en frivillig generationskontrakt, som vi ikke er forpligtede på. Og hvis man føler at kvaliteten af det velfærdsstaten kan tilbyde bliver dårligere og dårligere, så begynder nogle at arbejde hen mod en opsigelse af den kontrakt. At melde sig ud af ræset, stå af hamsterhjulet, gå på deltid. Det er en ond cirkel, der kan ende med at underminere velfærdsstaten. Og hvem bliver taberne i det? Hvem tager ansvar for børnene, de ældre og de syge, hvis staten ikke lever op til sit ansvar? Oftest den lavest betalte i familien, den alle kigger på og forventer det af: kvinden. På den måde har velfærdsstaten en enorm betydning for kvinders ligestilling.
Og hvad er alternativet? Forhold som i Sydeuropa eller USA, der også kort gennemgås i bogen? - Og det tror jeg ikke, at vi skal ønske os.
Selv om bogen afsluttes med 12 gode råd til kvinder, om hvad man selv kan gøre, så kunne jeg alligevel godt tænke mig et konkret quick fix; for de fleste gode råd er langsigtede. Nina Smith udtrykker sin bekymring for børn og børnebørn; en bekymring, som jeg deler.
Jeg har selv været på deltid, da mine børn var små, og jeg er ikke nogen ivrig fortaler for hamsterhjulet. Men der er nogle åbenlyse fordele ved velfærdsstaten, som vi bare er nødt til at kæmpe for. Giv denne bog til din datter, svigerdatter eller andre unge kvinder, du kender!

'Overskudskvinder' af Nina Smith og Anne-Mette Barfod. Lindhardt og Ringhof 2025, 214 sider

tirsdag den 18. marts 2025

'Jeg vil vågne til verden' af Karoline Brændjord

 Forfatteren vandt den norske Kritikerpris og Tarjei Vesaas' debutantpris for denne digtsamling i 2020. Og det er virkelig en fin samling digte, som man har lyst til at læse igen og igen. Den kredser forsigtigt om en mors fravær og død, om savn og længsel, men på en forunderlig sårbar, spinkel måde; ikke ødelæggende og barsk, men med et ønske om forsoning og håb. De rørte mig virkelig. Har allerede anvendt et af digtene (Begyndelse) til guidet fælleslæsning. Anbefaling herfra!

"Efterårets første frostnat gør rønnebærrene søde
Jeg ønsker at mørket skal gøre mig mild"

"Min mor smilede. Hun spredte armene som en mariehøne
 vipper vingerne ud. Så rejste hun"

'Jeg vil vågne til verden' af Karoline Brændjord. Turbine 2021, 78 sider

mandag den 17. marts 2025

'Spænd' af Dorthe Nors

Gunn er flyttet på landet. Helt derud, hvor man tydeligt kan betragte nattehimlen uden al for megen lysforurening. Hun håber at kunne koncentrere sig om sit forskningsprojekt, der handler om gammaglimt; livstegn fra fjerne galakser. Men det er svært at holde sig helt udenfor det lille lokalsamfund. Gunn strejfer rundt i området og forstår tilsyneladende ikke rigtig den verden, hendes naboer lever i. En verden, hvor man går op i skel og ejendomsret, og hvor det ikke er velset at bevæge sig ind på andres område og jord uden tilladelse.
Det er en lavmælt og velskrevet fortælling, der næsten bliver lidt uhyggelig. For hvad kan gavlkvinden egentlig finde på? Og hvordan påvirker Gunns egen bagage de valg, hun træffer?
Det handler om klasseskel og grænser; både helt konkret og i overført betydning. Det er en bog, som man kan gå og tænke over efter endt læsning, og der vil også være noget at snakke om i læsekredsene.

'Spænd' af Dorthe Nors. Gutkind 2025, 318 sider.

lørdag den 8. marts 2025

'Glemt på en søndag' af Valerie Perrin

Justine Neige har sammen med sin fætter Jules boet hos sin farmor og farfar, siden deres forældre for mange år siden blev dræbt i en bilulykke søndag d. 6. oktober 1996. Mens Jules længes væk fra den lille affolkede franske by Milly, som de bor i, er Justine godt tilfreds med det job, hun i de sidste tre år har haft som sundhedshjælper på plejehjemmet Hortensiahaven. Her passer hun bl.a. den næsten hundredårige Helene Hel, som hun kommer til at holde meget af. Justine nedskriver Helenes historie, som udgør romanens andet spor. Det er en fortælling om kærlighed, krig, svigt og længslen efter at kunne læse. 
Undervejs får Justine mod til også at dykke ned i sin egen families historie og forsøge at få opklaret hvad der i virkeligheden skete, da både hendes og Jules' forældre blev dræbt... Det er en svær roman at beskrive, der sker meget, men den er fængslende og fascinerende. Kan anbefales!

'Glemt på en søndag' af Valerie Perrin. Alpha Forlag 2024, 336 sider.

søndag den 23. februar 2025

'88 %' af Maren Uthaug

 88 % af alle kvinder forstår, at man ikke kan lade mænd gå frit omkring; dertil er de simpelthen for farlige. Men det efterlader en restgruppe, som ikke helt har forstået det, og som endnu ikke har lært at styre og tøjle deres tilgivende natur og omsorgsgenet.
I denne roman, der tidsmæssigt foregår ca 30 år efter 11%, møder vi Wendy, der er præstinde af den berømte W-linje, og datter af Wicca. Wendy er feteret og forkælet, og selv om hun nærmer sig de 40, så har hun endnu ikke ønsket at få et barn og videreføre slægten.
Wendys "veninde" - eller stalker - Purr er britney og arbejder som vagt på centeret på Lolland, hvor hannerne opbevares. Purr har problemer med relationer til andre og er igen blevet smidt ud af et hus. Hun håber på at kunne flytte ind hos Wendy, men midlertidigt har hun fundet ly hos Medea i slummen. Medeas elskede slange er blevet genfødt som en hvid ravn, der nærmest permanent har slået sig ned i Medeas hår.
Langt nordpå møder vi ganske kort Eva og Benja, der har oprettet et nyt center, hvor de forsøger at få de mere menneskelige sider frem i hannerne.
Og så er der Inga, der genfødes igen og igen og kan huske alle sine tidligere liv. Hun er synsk og har hørt en han nynne en melodi, der gør hende urolig. Så hun drager afsted mod Danmark, selv om hun er ved at nå til slutningen af dette liv. Gennem Inga og tilbageblikket på flere af hendes levede liv, oplever vi de mange overgreb mod kvinder, der førte til Evolutionen, hvor mændene blev interneret. - Og det er grumme beretninger skulle jeg hilse og sige.
Der er en del at holde styr på, og umiddelbart ville jeg tænke, at denne roman bygger på alt for mange vilde og fantasifulde elementer, til at være noget for mig. Men den er velskrevet og medrivende fortalt, så selv om den er grum og barsk, og slutningen var lige voldsom nok for mig, så var det alt i alt en god og berigende læseoplevelse!  

'88 %' af Maren Uthaug. Lindhardt og Ringhof 2024, 335 sider

lørdag den 22. februar 2025

'Den gule ubåd' af Jon Kalman Stefansson

I romanen møder vi en midaldrende forfatter, der sidder i en park i London og holder øje med den aldrende Paul McCartney, som han gerne vil tale med. Han bliver imidlertid hele tiden forstyrret af tanker, drømmesyn og erindringer fra sit liv. Som dreng mistede han sin mor. Faren giver ham beskeden mens de kører afsted i den gamle trabant med Gud på bagsædet; et erindringsbillede, der kommer til at forfølge ham i mange år. Senere bliver drengen sendt med bussen nordpå til stedmorens tavse og utilnærmelige familie. Her møder han det opløste Beatles, der sidder og finder på en ny sang undervejs i bussen. Nordpå taler han med de døde på den lokale kirkegård, mens tabet af både mor og på sin vis også far bundfælder sig. Også senere i livet griber Beatles ind i hans liv, fx da han hører om mordet på John Lennon midt under en køretime. 
Der er meget at analysere på, men for mig blev det lidt anstrengende læsning. En blanding af fantasi og virkelighed og mange skift frem og tilbage i tid. Ikke den bedste af hans romaner.

'Den gule ubåd' af Jon Kalman Stefansson. Batzer & Co 2024, 358 sider.

fredag den 14. februar 2025

'De fortabte sønner'

 De to brødre Sune og Andreas er født ind i et kristent miljø i Holstebro i 1970'erne. I denne selvbiografi fortæller de begge om deres opvækst, og de udfordringer de hver især kæmper med, da det går op for dem, at de er homoseksuelle. Ikke noget de deler med hinanden, men går stille med og prøver at takle på hver deres måde. Det bliver den yngste bror Andreas, der først skriver brevet til sin mor og springer ud. På præcis samme tid sidder også storebror Sune og arbejder på et lignende brev. Han beslutter dog at vente med at sende det, til der er en af præsentere. 
Bogens store styrke er beskrivelsen af det missionske miljø indefra, samt den fortvivlelse og usikkerhed, der følger et ungt menneske, som prøver alt for at passe ind og blive som de andre. For både Andreas og Sune er det dog ikke muligt, hvilket skaber stor frustration og vrede. Begge formår de dog at komme styrkede videre med deres liv.
Jeg kommer selv fra Holstebro-området og selv om jeg er nogle år ældre og ikke kommer fra det samme miljø, så tror jeg ikke at man er vokset op i det vestjyske uden at kende lidt til det missionske miljø. Det er i hvert fald en bog der sætter nogle tanker i gang. - Og så fint at budskabet "men størst af alt er kærligheden" sættes ind i en fin ramme til sidst.

'De fortabte sønner' af Andreas og Sune Gylling Æbelø. Lindhardt og Ringhof 2024, 293 sider

torsdag den 13. februar 2025

'Bogbinderen fra Jericho' af Pip Williams

 Ved romanens start præsenteres vi for tvillingerne Peggy og Maude, der er 21 år gamle. De arbejder i bogbinderiet hos Oxford University Press. Hver dag folder de ark, som senere skal blive til bøger. Peggy ønsker sig et andet liv; hun vil gerne studere, men det er næsten en utopisk drøm. Maude er til gengæld godt tilfreds med kun at folde og gentage andres menneskers sætninger. De to piger bor på en husbåd i forstaden Jericho, der grænser op til Oxford. Deres mor døde for 3 år siden og Peggy føler et stort ansvar for Maude.
Da Første Verdenskrig bryder ud ændrer meget sig for de to søstre. Peggy melder sig som frivillig, og bliver sat til at læse højt for de sårede soldater. Hun møder Gwen, der også er frivillig, men kommer fra et helt andet miljø. Gwen får hende til at tro på at forandring er mulig.
En af de soldater, som Peggy læser højt for, er belgiske Bastiaan, som hun får dybere følelser for. Mange mænd er i krig og på Oxford University Press får søstrene nye kollegaer. Det er belgiske flygtninge, bl.a. Lotte, som knytter sig til Maude. Krigen ændrer vores hovedpersoners syn på klasseskel og kvinders muligheder, men gør også at der bliver vanskelige valg at træffe. For Peggys vedkommende: Kærlighed eller uddannelse?
Udover at handle om klasseskel og ligestilling, så drejer bogen sig også meget om viden. Hvem der skaber viden og hvem der kan få adgang til viden. Indimellem kan det tekniske i forhold til bogbinderarbejdet blive lidt langt - men det er også ret fascinerende. - Så alt i alt en fin historisk roman!

'Bogbinderen i Jericho' af Pip Williams. Lindhardt og Ringhof 2024, 512 sider.

lørdag den 8. februar 2025

'Den røde hane' af Ingrid Nymo

Roberta arbejder som hjemmehjælper på sin hjemegn i Thy. Hun er blevet besat af tanken om at få et barn, men mulighederne for det mindskes markant, da hun i starten af romanen forlades af sin kæreste Valdemar. Men Roberta er ikke så let at slå ud, - omkring ægløsningstidspunktet lykkes det hende jævnligt at finde en villig mand ;-) Samtidig kan hun dog ikke rigtig glemme tanken om sin barndomsven og ex-kæreste Silas, der sammen med nogle fælles venner er flyttet tilbage til området. 
Ellers er det mest de ældre hjemmehjælpsmodtagere, der fylder i Robertas liv. De ældre er lige så forskellige som andre; nogle ubehagelige og arrogante, andre venlige og milde. En pyroman er på spil i området, hvilket skaber utryghed og angst, sladder og beskyldninger i lokalområdet. Slutningen er måske lidt overvældende, men alt i alt var det en god læseoplevelse. Romanen er valgt til deltagelse i DR-Romanklubben 2025.

'Den røde hane' af Ingrid Nymo. Kronstork 2024, 375 sider.

fredag den 7. februar 2025

'Ravnen fra Nørrebro' af Tom Peder Olsen

Johannes er en fattig dreng på Nørrebro i 1870'erne. Han forsøger at hjælpe sin familie ved at sælge rabarber, men det mislykkes for ham, og han tvinges ud i kriminalitet. Han ryger snart i fængsel, og da han kommer ud som en ung mand, er hans familie forsvundet, og han tager hyre på et skib, der sejler på langfart. Denne del af hans liv går romanen let henover. Handlingen tager først for alvor fart, da Johannes vender tilbage til København for at få hævn over dem, der svigtede ham som dreng og fik ham i fængsel. Johannes er direkte, veltalende og barsk. Han får tilnavnet Ravnen, og det lykkes for ham at samle en stor del af arbejderne og banderne på Nørrebro. Snart involveres han i den gryende arbejderbevægelses kamp for bedre vilkår.
En spændende tid, der her danner baggrund for en medrivende fortællingen. Sprogligt og psykologisk kunne romanen være lidt skarpere, men det lever man med.

'Ravnen fra Nørrebro' af Tom Peder Olsen. Falco 2024, 358 sider.

søndag den 2. februar 2025

'Min Kim' af Eva Tind

En bog der gør indtryk. Baseret på sin egen og barndomsveninden Gull Mais oplevelser, fortæller Eva Tind om at have været udsat for adoption. Eva kom til at bo i en harmonisk familie med masser af kærlighed, men veninden var ikke lige så heldig. Følelsen af at være anderledes og en form for rodløshed følger de to kvinder ind i voksenlivet, og de tager som voksne begge kontakt til deres koreanske biologiske familie. Gull Mai flytter på et tidspunkt tilbage og tager sit gamle navn Min Kim igen. Igennem bogen udveksler de to kvinder tanker og erfaringer; om rodløsheden, smerten over at blive forladt, at føle sig dansk men ikke se dansk ud...
Det er en tankevækkende bog, der giver et helt nyt blik på det at have været udsat for adoption.

'Min Kim' af Eva Tind. Gyldendal 2024, 413 sider.

fredag den 31. januar 2025

'Alle mørkets farver' af Chris Whitaker

Biavleren Saint og piraten Patch er begge 13 år gamle, da deres liv ændres for altid. En seriemorder er på spil, og nærmest ved et uheld kommer Patch bag på ham, da han er i gang med at overfalde klassekammeraten Misty. Misty slipper væk, men Patch er ikke lige så heldig. Da han forsvinder er Saint utrættelig i sin søgen og giver ikke op, før det lykkes for hende. Patch befinder sig længe i mørket med en pige, der hedder Grace. Han sværger på at finde hende, hvis han nogensinde slipper væk, og det løfte bliver definerende for hans liv, som han vier til at finde alle de forsvundne piger.
Vi følger Saint og Patch langt ind i voksenlivet, hvor deres livsvalg i høj grad træffes på baggrund af deres barndomsoplevelser. I jobbet som politiefterforsker må Saint mere end en gang redde Patch fra en alvorlig skæbne. Patch er kunstner; han maler alle de forsvundne piger, men derudover røver han også banker og giver pengene til de berørte familier. I længden er det umuligt at holde ham ude af fængslet.
Ambitiøs, velkomponeret og medrivende fortælling. Sådan en bog, der må komme som film eller miniserie på et tidspunkt.

'Alle mørkets farver' af Chris Whitaker. Alpha 2024, 695 sider

torsdag den 30. januar 2025

'Ivalu' af Morten Dürr og Lars Horneman

 Tegneserie om den grønlandske pige Pipaluk, der en morgen vågner op og finder ud af, at hendes storesøster Ivalu er forsvundet. Dronningen kommer på besøg og alle børnene skal have fint tøj på. Pipaluk låner Ivalus fine konfirmationstøj og tænker tilbage på, hvor fin Ivalu så ud i tøjet. Men det var der desværre også andre, der syntes. Ravnen, der svæver gennem hele bogen, hjælper Pipaluk med at finde søsteren. Enkelt, grusomt og smukt fortalt.
Synes at jeg har set den samme fortælling som film, kan det mon passe?

'Ivalu' af Morten Dürr og Lars Horneman. Forlaget Cobolt 2019, 120 sider.

søndag den 19. januar 2025

'En pige forlod værelset' af Ulrikka S. Gernes

Romanens jeg-fortæller Tanja er 14 år, da hun i starten af 1980 indleder en brevveksling med den 46 årige forfatter Eg, der er en ven af hendes kunstnerforældre. I løbet af 1980 sender Eg hende 138 breve, og hun fanges ind af hans kraftfulde sprog og hans forsikringer om kærlighed. Eg manipulerer den unge lidt usikre og ensomme Tanja ind i et forhold, der straks efter at hun er fyldt 15 år også bliver fysisk. Hendes dømmekraft og tro på sig selv undermineres og først efter 5-6 år formår hun at bryde ud af forholdet. På det tidspunkt har hun ikke noget "jeg" at vende tilbage til; hendes "jeg" var ikke færdigdannet, da hun blev fanget i en voksen mands manipulerende spin. 
Det er ret uhyggelig læsning, og man får det næsten fysisk dårligt undervejs. Man kan ikke lade være med at spørge sig selv, hvor hendes forældre var under alt dette. Og skræmmende er det jo, at det er en autofiktiv fortælling, der bygger på forfatterens egne oplevelser.
En velskrevet og vigtig roman, der minder en del om Linn Ullmanns 'Pige 1983'
Vi havde en god snak om bogen i DR Romanklubben på Guldborgsund-bibliotekerne.

'En pige forlod værelset' af Ulrikke S. Gernes. Gads Forlag 2024, 340 sider.

mandag den 6. januar 2025

'De tabte minders ø' af Yoko Ogawa

Det er virkelig en mærkelig bog. På en isoleret ø udsættes befolkningen for forsvindinger, hvilket vil sige at ting forsvinder - både fra verden og fra folks hukommelse. Der er dog enkelte, der stadig har deres minder i behold, men de jages og tages med af mindejægerne fra Det Hemmelige Politi. Bogens hovedperson - en ung kvindelig forfatter - finder ud af at hendes redaktør R er i fare for at blive anholdt og sammen med den gamle mand - en ven af familien - bygger hun et skjulested til R i sit hus. Lidt efter lidt forsvinder fugle, roser og bøger fra verden og fra folks hjerter, og alt er i fare for at uddø. Samtidig kæmper vores hovedperson for at skrive sin roman færdig - en roman, der også optræder i romanen.
Der er mange tolkningsmuligheder i denne dystopiske fortælling. Undertrykkelse, glemsel og udslettelse både på det personlige og det samfundsmæssige plan. Velskrevet, men efterlader mig alligevel ret forvirret omkring hvordan den skal forstås.
Udkom oprindeligt på japansk i 1994.

'De tabte minders ø' af Yoko Ogawa. Gyldendal 2021, 301 sider.

søndag den 5. januar 2025

'En skov at fare vild i' af Stine Ellerbæk

 Stine længes efter at fare vild i en skov, efter at gå og gå - og skrive. Hun vil væk fra Frederiksberg og sammen med sin mand, der er en kendt musiker, og sine to børn flytter hun til Thy. Her er højt til himlen, heder, skove og hav tæt på, godt naboskab og lilleskole til børnene, what's not to like?
Og selv om alt på en måde er, som hun har drømt om, så er der også noget, der alligevel er anderledes. Som forfatteren selv meget præcist skriver et sted: "Hvor dårligt vi mennesker dog kender os selv. Vi ønsker os noget, og vi får det, vi vil have, men intet bliver, som vi havde tænkt os."
På trods af idyllen og det meningsfulde arbejde i en teltlejr for asylansøgere, så rammes Stine af en livskrise i form af en dyb mørk følelse af ensomhed og meningsløshed, der kommer til at fylde alt i hverdagen.
Velskrevet og reflekterende roman, der tager os med derind, hvor alt er sårbart og usikkert.

'En skov at fare vild i' af Stine Ellerbæk. Gutkind 2024, 181 sider.

lørdag den 4. januar 2025

'Mælk og honning: digte' af Rupi Kaur

Digtsamling, der gjorde indtryk. Opdelt i fire kapitler: Det smertende, det elskende, det ødelæggende og det helende. Personlige feministiske digte. Om at være kvinde, om at elske og miste om det udefrakommende blik, om at holde fast i sig selv. Om fortiden og det smertelige, om begæret og det erotiske. Der er så mange fine digte, at det er svært at fremhæve nogle, men her er alligevel et par stykker:

jeg kæmper så hårdt
for at begribe
hvordan nogen kan
hælde hele deres sjæl
blod og energi
ind i et andet menneske
uden at ville have
noget til
gengæld

-jeg må vente til jeg bliver mor

måske
fortjener jeg ikke
gode ting
fordi jeg betaler for
synder jeg ikke
husker

'Mælk og honning: digte' af Rupi Kaur. Lindhardt og Ringhof 2018, 204 sider