tirsdag den 14. juli 2020

'Hemmeligheder' af Domenico Starnone

Gymnasielæreren Pietro har et stormfuldt forhold til Teresa, der er en af hans tidligere elever. En aften insisterer Teresa på, at de skal dele deres dybeste og mest skamfulde hemmelighed med hinanden. Kort tid efter gør hun forholdet forbi, og Pietro møder snart efter en anden kvinde, den intelligente Nadia, som han gifter sig med. Pietro får udgivet en artikel og senere en bog med en kritik af skolevæsenet, og lidt efter lidt får han en del succes på sit felt. Nadia må derimod sætte sin karriere til side pga hjemmet, børnene og en arrogant professor. Jo mere succes Pietro får, jo mere kredser hans tanker om Teresa. På den ene side er han bange for, at hun vil røbe hans hemmelighed, på den anden side kan han ikke give slip på hende. Han begynder at skrive til hende, og han bestræber sig på altid at opføre sig korrekt, så der ikke vil være en finger at sætte på hans livsførelse. Hele tiden føler han behovet for at holde sig gode venner med Teresa og bevare en form for forhold til hende.
Romanen er delt op i tre afsnit. Den første - og længste - fortælles af Pietro, den anden af hans datter og den tredje af Teresa. Det viser sig, at de tre personer har vidt forskellige billeder af Pietro og hans liv.
Det er en meget interessant psykologisk roman, der for mig primært kom til at handle om, hvordan vi opfatter os selv, hvordan vi ønsker at andre skal se os, og hvor langt vi er villige til at gå for at holde facaden.

'Hemmeligheder' af Domenico Starnone. Grif 2020, 183 sider.

Ingen kommentarer: