lørdag den 15. maj 2021

'Grundvold' af Rachel Röst

Rebecca vokser op i en mormonfamilie på Amager. Hendes far er familiens patriark, og hans ord er lov. En tiendedel af hans løn går til kirken og resten af pengene bliver brugt på tvivlsomme projekter som en computer og en racercykel, mens familiens køleskab ofte er tomt. Moren er syg det meste af tiden, og de tre døtre må klare sig som de bedst kan, - som regel uden madpakker. Rebecca er et gammelklogt barn, der ikke har det let i skolen, hvor hun altid er anderledes.
Da Rebecca bliver teenager, vokser farens behov for at kontrollere hende, og som 16-årig får hun nok. Hun henvender sig på kommunen og beder om at blive fjernet fra hjemmet. I første omgang kaldes hun og hendes forældre kun til en samtale, men et par måneder senere er situationen så vanskelig, at hun flytter ind på et opholdssted for unge. 
For Rebecca bliver det som at komme fra asken og i ilden. Det er svært for hende at styre den megen frihed, og snart hvirvles hun ind i et miljø med fester, druk, kriminalitet og stoffer. Kontakten med familien er sporadisk og ikke nem. Men så sker der noget, der ændrer Rebeccas prioriteter.
En stærk, barsk og velskrevet fortælling om en opvækst i et miljø, der ligger langt fra hvad de fleste af os kender til.

'Grundvold' af Rachel Röst. Gyldendal 2021, 397 sider

Ingen kommentarer: