Interessant debatbog om det danske klassesamfund. Gennem de sidste 30-40 år har top og bund i det danske samfund fjernet sig stadig mere og mere fra hinanden. Ikke kun fordi den økonomiske ulighed er voksende, men også fordi de rigeste i stigende grad har bosat sig i storbyerne og fortrængt store dele af arbejder- og middelklassen til provinsen. Det betyder at overklasse og arbejderklasse får mindre og mindre kendskab til hinandens liv; deres børn går ikke længere på de samme skoler og man gifter sig oftere med nogen fra ens egen samfundsklasse. Den enkelte oplever ikke længere samfundets forskellighed, men lever i stigende grad sammen med mennesker, der ligner en selv. Når beslutningstagere og meningsdannere på samme måde lukker sig om sig selv, bliver det en trussel imod hele vores samfund.
Produktionsdanmark er rykket vestpå og forrykker balancen mellem by/land yderligere. Samtidig har vi en stadig voksende gruppe mennesker, der langvarigt befinder sig udenfor arbejdsmarkedet.
Forfatterne belyser problematikken på en fin måde ved at skifte mellem tal/statistik, litterære beskrivelser af byområder, analyser af sumfundsudviklingen og sidst i bogen; løsningsforslag.
En interessant og velskrevet fagbog, der bør være obligatorisk læsning på Christiansborg!
'Rige børn leger bedst : et portræt af det danske klassesamfund' af Lars Olsen, Lars Andersen, Niels Ploug, Sune Caspersen og Jørgen Goul Andersen. Gyldendal 2021, 245 sider.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar