søndag den 16. maj 2021

'Vårnat' af Tarjei Vesaas

Hallstein og Sissels forældre er bortrejste og søskendeparret skal være alene hjemme. Stemningen er lys og let og den 14 årige Hallstein ser med forventning frem til alenetid sammen med sin storesøster. Men inden de to søskende får tid til at nyde friheden uden forældrene, banker det voldsomt på døren.
Udenfor står to mænd, der støtter en gravid kvinde, som er gået i fødsel. Deres bil kan ikke køre længere, og nu har de søgt hjælp hos det første hus på vejen. Da det er aften, er det ikke muligt at få kontakt til jordemoderen over telefonen, så Hallstein må afsted på cyklen sammen med den unge mand, der er far til det ventede barn. Med i bilen er også en ung pige, en ældre mand og dennes kone. Sidstnævnte kan hverken gå eller tale.
En begivenhedsrig nat følger. Hallstein iagttager den fremmede familie og fornemmer snart den anspændte stemning og de uudtalte alliancer og modstand mellem de enkelte familiemedlemmer. Alle har deres egen dagsorden, og af en eller anden grund vender de sig en for en mod Hallstein for at få hans hjælp og opbakning. I løbet af denne ene forårsnat kommer Hallstein (og vi) helt tæt på livets store spørgsmål.
Jeg kender ingen, der som Vesaas i et springende og flydende sprog på perfekt vis kan beskrive den tanke- og talestrøm, der præger et forvirret og og usikkert sind. Det er simpelthen formidabelt!

'Vårnat' af Tarjei Vesaas. Batzer 2020, 263 sider.

Ingen kommentarer: