torsdag den 8. august 2024

'Underskud' af Emma Holten

En interessant og vigtig udgivelse, som jeg efter endt læsning straks bestilte hos min private boghandler - som naturligvis er Tissot og Koch i Præstø. Nogle bøger må man bare eje.
I 2020 læste Emma Holten en artikel i tidsskriftet Mandag Morgen med overskriften 'Kvinder er fortsat en underskudsforretning for statskassen'. I denne bog argumenterer hun for alt det, der er forkert i den overskrift og i det livssyn der ligger bag den. For hvordan kan man måle på omsorg? Hvorfor tillægges alt det kvinder bidrager med ingen værdi? -Og behøver det være sådan? Er det meningen at vi som kvinder skal have dårlig samvittighed over at bidrage økonomisk mindre til velfærdsstaten end mænd? Og er det overhovedet korrekt at vi bidrager mindre? Hvornår blev det sådan at alt skulle måles ud fra - og sættes ind i en økonomisk kontekst? Og at alt det, der ikke kan måles, betragtes som værdiløst?
Emma Holten gennemgår den økonomiske kulturhistorie og stiller kritiske spørgsmål til den udvikling, der har fundet sted hen over de sidste århundreder. Det er interessant, spændende og provokerende læsning. Det er også lidt svært for mig at få greb om, hvordan tingene kunne indrettes anderledes, så det værdiløse, - som jo netop er meget værd - kan blive sat i spil på en anden måde. Men det er supergodt at tage fat på debatten. Tak til Emma Holten for det store arbejde og den fine formidling! 

'Underskud' af Emma Holten. Politikens Forlag 2024, 287 sider

Ingen kommentarer: