lørdag den 24. august 2024

'Long Island' af Colm Tóibín

Colm Tóibín skriver helt fantastisk, og denne roman indeholder et af de bedste trekantsdramaer, jeg længe har læst. 20 år er gået siden Eillis forlod Irland og Jim for at rejse tilbage til Tony i USA. Hun har nu to store børn Rosella på 18 år og Larry på 16 år. En dag ringer en mand på døren og fortæller hende, at han har tænkt sig at aflevere et spædbarn på hendes dørtærskel, som hendes mand Tony er far til. Eillis nægter at have noget med barnet at gøre. I stedet planlægger hun at rejse hjem til sin mors 80 års fødselsdag. Hun har ikke været tilbage i Irland i de sidste 20 år.
I Enniscourt passer Jim Farrell sin pub, mens Eillis gamle veninde Nancy driver en grillbar. Nancy har mistet sin mand George og er nu alene med sine tre store børn; Laura, Miriam og Gerard. Miriam skal snart giftes. Nancy og Jim er begyndt at se hinanden, men pga. Miriams kommende bryllup vil de vente med at offentliggøre deres forlovelse.
Ja nu kan man jo næsten regne dramaet ud, men det er fantastisk flot skrevet; små stemninger og detaljer fanges på kornet og beskrivelsen af relationer og især lillebyens sladrende justits er ramt lige på kornet. Alle bliver holdt på deres plads og ingen kan træde ved siden af uden at det får konsekvenser. Jeg kan kun opfordre til at læse denne dejlige bog, men start med 'Brooklyn' først, så man har hele baggrunden for bogens begivenheder.

'Long Island' af Colm Tóibín. Gutkind 2024, 340 sider.

Ingen kommentarer: