lørdag den 7. november 2020

'Alt det jeg aldrig fortalte dig' af Celeste Ng

Da 16-årige Lydia i 1977 findes druknet i en sø tæt på barndomshjemmet, har hendes nærmeste hver deres mening om, hvad der er sket. Trin for trin får læseren indblik i en familie i opløsning.
Lydias forældre møder hinanden i 1950'ernes USA, og fra starten har deres forhold vanskelige vilkår. James Lee er professor i litteratur og har hele livet kæmpet for at passe ind og lægge afstand til sin kinesiske oprindelse. Da han møder Marilyn er hun inkarnationen af alt det normale, som han drømmer om, mens han lige modsat er det eksotiske, hun søger. Gennem hele ægteskabet kommer Marilyn dog til at slås med en stigende frustration over, at hun måtte opgive sin akademiske karriere, da børnene var små. På et tidspunkt forlader hun endda sin familie i flere måneder, hvilket får stor betydning for forholdet til datteren Lydia, der er yndlingsbarnet. Både James og Marilyn har ambitioner for Lydia. Marilyn ønsker at hendes datter får det liv, som hun selv havde ønsket sig; et karriereliv som læge. James højeste ønske for sin datter er derimode, at hun skal være populær og have mange venner. På hjerteskærende facon forsøger Lydia desperat at leve op til begge forældrenes ambitioner, mens storebror Nath og lillesøster Hannah nærmest bliver oversete i familien. Da katastrofen indtræffer er den altomfattende.
En kompleks meget fint fortalt roman, som man ikke lige glemmer. Giver anledning til mange tanker om ophav, arv og miljø, at vi bærer vores forældres ambitioner med os, - og skal huske at overveje, hvordan vi påvirker vores egne børn... 

'Alt det jeg aldrig fortalte dig' af Celeste Ng. Hr. Ferdinand 2020, 291 sider.

Ingen kommentarer: