lørdag den 31. oktober 2020

'Voksnes løgnagtige liv' af Elena Ferrante

Elenas Ferrantes nye roman tager fat på nogle af de samme temaer, som hendes tidligere bøger også kredser om. Hovedpersonen er den unge pige Giovanna. En uoverlagt bemærkning fra hendes far om, at hun desværre er begyndt at ligne sin faster Vittoria lidt for meget, sætter gang i Giovannas tanker. Hvem er den ukendte faster Vittoria, og hvorfor har hendes far ikke kontakt til sin familie? Giovanna beslutter sig for at opsøge sin fars slægtninge, der bor i den mere fattige del af Napoli, og hun drages mod faster Vittoria, der ganske vist viser sig at være både dominerende, bitter og ret ondskabsfuld.
Det nye miljø sætter Giovannas hidtidige liv i et nyt lys, og hun begynder at betragte sine forældre og sine veninder på en anden måde. - Som Vittoria ville betragte dem. Giovanna opdager sine forældres utroskab, og deres fald fra den barmlige piedestal, hvor hun til nu har anbragt dem, er voldsomt. Et armbånd, som Vittoria efter sigende har givet Giovanna, da hun var helt lille, tilhører nu farens elskerinde, - og bliver et fint billede på de løgne og fortællinger, der hele tiden nuanceres og skifter retning/ejerskab.
Elena Ferrante har igen skrevet en fascinerende, skarp, psykologisk roman om en ung kvindes udvikling og identitetsdannelse.

'Voksnes løgnagtige liv' af Elena Ferrante. Politikens Forlag 2020, 421 sider

Ingen kommentarer: