lørdag den 24. august 2024

'Long Island' af Colm Tóibín

Colm Tóibín skriver helt fantastisk, og denne roman indeholder et af de bedste trekantsdramaer, jeg længe har læst. 20 år er gået siden Eillis forlod Irland og Jim for at rejse tilbage til Tony i USA. Hun har nu to store børn Rosella på 18 år og Larry på 16 år. En dag ringer en mand på døren og fortæller hende, at han har tænkt sig at aflevere et spædbarn på hendes dørtærskel, som hendes mand Tony er far til. Eillis nægter at have noget med barnet at gøre. I stedet planlægger hun at rejse hjem til sin mors 80 års fødselsdag. Hun har ikke været tilbage i Irland i de sidste 20 år.
I Enniscourt passer Jim Farrell sin pub, mens Eillis gamle veninde Nancy driver en grillbar. Nancy har mistet sin mand George og er nu alene med sine tre store børn; Laura, Miriam og Gerard. Miriam skal snart giftes. Nancy og Jim er begyndt at se hinanden, men pga. Miriams kommende bryllup vil de vente med at offentliggøre deres forlovelse.
Ja nu kan man jo næsten regne dramaet ud, men det er fantastisk flot skrevet; små stemninger og detaljer fanges på kornet og beskrivelsen af relationer og især lillebyens sladrende justits er ramt lige på kornet. Alle bliver holdt på deres plads og ingen kan træde ved siden af uden at det får konsekvenser. Jeg kan kun opfordre til at læse denne dejlige bog, men start med 'Brooklyn' først, så man har hele baggrunden for bogens begivenheder.

'Long Island' af Colm Tóibín. Gutkind 2024, 340 sider.

onsdag den 21. august 2024

'Sort is' af Yrsa Sigurdardottir

Uhyggelig islandsk krimi; den første i serien om Tyr, Katu og Idunn. En familie er blevet dræbt og bliver først fundet flere dage efter af en chokeret nabo. Romanens ene spor har fokus på, hvad der tidligere er sket; her er den unge kvinde Solvi i centrum. Hun ankommer til huset, hvor hun skal arbejde, men fra starten sker der uhyggelige ting: En fjernbetjening bliver væk, men da hun vågner ligger den i hendes hånd, andre ting er blevet fjernet og dukker op igen et nyt sted. Det er åbenlyst, at de mystiske hændelser kan tilskrives en, der har adgang til huset. De uhyggelige begivenheder tager til i omfang og det bliver stadig vanskeligere for Solvi at skjule for børnene - og sig selv - at noget er helt galt. I bogens andet spor følger vi opklaringsarbejdet og især kriminalbetjenten Tyr, der har boet i Sverige i mange år, men nu er vendt tilbage til Island. Han udfordres af sine egne problemer, da det går op for ham, at hans forældre har løjet for ham om væsentlige ting i hans barndom...
Det er en ret uhyggelig og intens krimi, som er svær at lægge fra sig. Selv om man fra starten ved, at Solvi er blandt de dræbte, så håber man stadig undervejs at hun vil slippe væk.

'Sort is' af Yrsa Sigurdardottir. Lindhardt og Ringhof 2023, 410 sider

tirsdag den 20. august 2024

'Fønikskronen' af Kate Quinn og Janie Chang

En bog der tæller ned til jordskælvet i San Francisco d. 18. april 1906. Vi følger fire forskellige kvinder; sopranen Gemma, der ankommer til byen og havde regnet med at bo hos sin veninde Nellie, som imidlertid er rejst videre. Den unge kinesiske Suling i Chinatown, der er blevet forladt og nu frygter at blive gift med en gammel velhavende mand, samt den kendte kvindelige botaniker Alice, der har adgang til andre ressourcer end de yngre kvinder. Den mand, der ubevidst fører kvinderne sammen, er den rige Henry Thompson, som Gemma indleder et forhold til. Snart finder hun dog ud af at han ikke har helt rent mel i posen, - og hvor er Nellie egentligt blevet af? Det spørgsmål har Suling sine egne grunde til også at ville finde ud af, så de to kvinder beslutter sig for at hjælpe hinanden.
Det bliver en dramatisk nedtælling til det store jordskælv og et kapløb med tiden. Spændende roman, men den fangede mig ikke i helt så høj grad som Kate Quinns tidligere bøger. Måske fordi der skulle skiftes mellem så mange forskellige hovedpersoner?

'Fønikskronen' af Kate Quinn og Janie Chang. HarperCollins 2024, 350 sider

søndag den 11. august 2024

'Natsangeren' af Johanna Mo

Svensk krimi med politikvinden Hanna Duncker i hovedrollen. Hanna er netop flyttet tilbage til barndomsøen Øland efter at have boet og arbejdet i Stockholm. Hun har ikke været på øen siden dengang for 16 år siden, da hendes far Lars blev anholdt og dømt for drab. Nu er faren død, og Hanna føler, at hun har truffet den rigtige beslutning ved at flytte tilbage og få arbejde for politiet i Kalmar. Men sagen om hendes far er langtfra glemt, og ikke alle er begejstrede for at have Hanna tilbage på øen. Allerede den første dag i det nye job konfronteres hun med sin fortid: En ung teenagedreng findes død og Hanna må orientere hans mor, der viser sig at være hendes barndomsveninde Rebecca.
En spændende og medrivende krimi, der er bygget op, så vi følger offeret på den sidste dag af hans liv, sideløbende med opklaringen af forbrydelsen. Udover den aktuelle sag, så får vi langsomt indblik i den gamle sag om Hannas fars forbrydelse; en sag der dog lader til at fortsættes i seriens næste afsnit.

'Natsangeren' af Johanna Mo. Lindhardt og Ringhof 2021, 414 sider. Første del af 'Ølands-serien'

torsdag den 8. august 2024

'Underskud' af Emma Holten

En interessant og vigtig udgivelse, som jeg efter endt læsning straks bestilte hos min private boghandler - som naturligvis er Tissot og Koch i Præstø. Nogle bøger må man bare eje.
I 2020 læste Emma Holten en artikel i tidsskriftet Mandag Morgen med overskriften 'Kvinder er fortsat en underskudsforretning for statskassen'. I denne bog argumenterer hun for alt det, der er forkert i den overskrift og i det livssyn der ligger bag den. For hvordan kan man måle på omsorg? Hvorfor tillægges alt det kvinder bidrager med ingen værdi? -Og behøver det være sådan? Er det meningen at vi som kvinder skal have dårlig samvittighed over at bidrage økonomisk mindre til velfærdsstaten end mænd? Og er det overhovedet korrekt at vi bidrager mindre? Hvornår blev det sådan at alt skulle måles ud fra - og sættes ind i en økonomisk kontekst? Og at alt det, der ikke kan måles, betragtes som værdiløst?
Emma Holten gennemgår den økonomiske kulturhistorie og stiller kritiske spørgsmål til den udvikling, der har fundet sted hen over de sidste århundreder. Det er interessant, spændende og provokerende læsning. Det er også lidt svært for mig at få greb om, hvordan tingene kunne indrettes anderledes, så det værdiløse, - som jo netop er meget værd - kan blive sat i spil på en anden måde. Men det er supergodt at tage fat på debatten. Tak til Emma Holten for det store arbejde og den fine formidling! 

'Underskud' af Emma Holten. Politikens Forlag 2024, 287 sider