tirsdag den 28. maj 2024

'Indre Ø' af Cæcilie Lassen

Romanen indledes i København i 2020. Corona-epidemien er lige brudt ud, og Ditte bekymrer sig for, hvordan hendes datter Dora skal komme hjem fra Guatemala. Samtidig er hendes mormor Elly lige død, og Ditte beslutter sig for at finde ud af, hvad der skete med hendes morfar. Morfar Kai var modstandsmand under krigen, han overlevede tortur i Shell-huset og var aktiv kommunist hele sit liv. Efter krigen var Kai først en helt, men siden kølnedes følelserne en del overfor de kommunistiske modstandsfolk. I 1957 forsvandt han under en rejse til DDR, og ingen hørte siden fra ham.
Ditte kontakter gamle venner af familien og læser bøger og rapporter. Langsomt oprulles billedet af en familie, der gennem flere generationer præges af forsvundne og fraværende fædre og stærke men distancerende kvinder - og mange ting, der ikke bliver sagt. Dittes forhold til mor Sonja er heller ikke uproblematisk, og hun har også sine egne hemmeligheder, som hun ikke indvier Dora i.
Leder du efter en god slægtsroman fra tiden efter 2. Verdenskrig, med fokus på familiebånd, samfundsforhold og samfundsudvikling, så kan denne bog anbefales. En virkelig fin læseoplevelse!

'Indre Ø' af Cæcilie Lassen. Alhambra 2024, 415 sider

Ingen kommentarer: