fredag den 16. november 2012

'Naziofficerens hustru : En jødisk kvindes dobbeltliv i det tredje rige' af Edith Hahn Beer

Biografi om en jødisk kvinde, der under 2. Verdenskrig gemmer sig i Tyskland, som gift med en naziofficer. Det er en anden vinkel på krigen, end jeg tidligere har læst.
Forfatteren er vokset op i Wien, og hun klarer sig godt uddannelsesmæssigt indtil Hitler vandrer ind i Østrig. Så er hun pludselig jøde, et undermenneske, der ikke har samme rettigheder som alle andre. Kun ganske få østrigere tilbyder deres hjælp. Efter en tur i arbejdslejr overtager hun en venindes identitet og rejser igen til Tyskland for at arbejde, denne gang som en fri tysk kvinde. Hun møder en naziofficer og gifter sig med ham, og de får en datter.
Det er en biografi, der både er interessant, men dog også fortalt med en stor portion bitterhed og en blanding af had og foragt rettet mod tyskere og østrigere. Det kan man sådan set godt forstå, det ville bare have været dejligt, hvis det var anderledes.

'Naziofficerens hustru: En jødisk kvindes dobbeltliv i det tredje rige' af Edith Hahn Beer. Peoples Press 2011, 319 sider

Ingen kommentarer: