lørdag den 24. juli 2010

'Renselse' af Sofi Oksanen

Velskrevet barsk roman! Om to kvinder, der får indflydelse på hinandens skæbne. Den gamle estiske kvinde Aliide Truu finder en dag en ung kvinde på sin gårdsplads. Den unge russiske Zara er flygtet efter at have været et offer for trafficking. Langsomt får vi indblik i Aliides historie, der tager udgangspunkt i begivenheder tilbage i det gamle Sovjet. Aliide er forelsket i Hans, men han har ikke øje for andre end Aliides søster Ingel. Aliide plages af en jalousi, der driver hende til handlinger langt ud over, hvad man vil tro muligt.
De ting Aiide har været udsat for som ung under Sovjetmagten, og de ting Zara oplever som trafficking-offer ligger ret tæt på hinanden. Det tegner et skræmmende billede af en samfundsorden, hvor man som kvinde må være i besiddelse af en helt speciel styrke og udholdenhed for at overleve som et helt menneske.
Kvindeportrætterne er nu ikke udelukkende ofre. Det er det fine i beskrivelsen, at begge kvinder viser styrke, men også en evne til grusomhed.
Langsomt afdækkes, hvordan de to kvinders historier hænger sammen, og hvilke uhyggelige hemmeligheder den gamle estiske gård gemmer.
Titlen; er Aliides sidste handlinger nok til at rense hende??
Vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2010

'Renselse' af Sofi Oksanen. Rosinante 2010, 359 sider.

Ingen kommentarer: