mandag den 12. december 2016

'Hjemfærd' af Yaa Gyasi

En fantastik velskrevet debutroman om to afrikanske halvsøstre og deres efterkommere gennem flere hundrede år. Effia og Esi er begge født i det senere Ghana i sidste del af 1700-tallet. Mens Effia bliver gift med en fremtrædende britisk officer på Cape Coast, bliver Esi taget til fange, solgt som slave og sendt med et slaveskib til Amerika.
I alle de følgende kapitler følger vi skiftevis Esis og Effias efterkommere frem til nutiden. Esis efterkommere lever med slaveri, undertrykkelse, oprør og kamp for lige rettigheder i USA, mens Effias slægt efter slægt oplever kolonisering, missionering og undertrykkelse samt stammekampe i deres eget land. Hvert kapitel fungerer næsten som en selvstændig fortælling med en ny hovedperson, men samtidig er det tydeligt at generationernes samspil har stor betydning for de valg den enkelte tager.
Det er en spændende og til tider meget barsk fortælling om de vilkår som slaverne og deres efterkommere har måttet leve under igennem generationer. Alle personer bliver levende og nærværende for en, og det var en bog, jeg havde svært ved at slippe. Kan anbefales!

'Hjemfærd' af Yaa Gyasi. Lindhardt og Ringhof 2016, 355 sider

Ingen kommentarer: