søndag den 16. januar 2022

'Byen i skyerne' af Anthony Doerr

I 1400-tallets Konstantinopel vokser Anna og hendes søster Maria op i et hus, hvor alle kvinderne broderer smukke kåber til kirkens folk. Anna finder en gammel bog og fascineres af den oldgræske fortælling om Aithon, der forvandles til først et æsel og siden en fisk og en krage i sin søgen efter Byen i skyerne. 
Uden for Konstantinopels mure nærmer sultanens hær sig og sammen med den drengen Omeir og hans oksespand Månestråle og Træ.
500 år senere i Midvesten møder vi Zeno, der mister sin far under 2. Verdenskrig og vokser op hos farens kæreste. Som ung deltager Zeno selv i Korea-krigen, hvor han møder sit livs kærlighed.
Nogle årtier senere ser den meget sensitive dreng Seymor, hvordan byggefirmaer ødelægger naturen og dyrenes levesteder omkring hans hjemby.
Og et sted ude i fremtiden sidder Konstance ombord på rumskibet Argos og nedskriver historien om Aithon på små sedler. 
Gennem hele bogen følges også begivenhederne på Lakeport Bibliotek d. 20. februar 2020, hvor Seymor åbner døren til biblioteket med en bombe i sin taske. I bibliotekets børneafdeling er en aldrende Zeno i gang med at øve et teaterstykke om "Byen i skyerne" sammen med fem børn fra den lokale skole.
Romanen skifter en del i tid/sted og personer og den er svær at lægge fra sig. Spændingen bygges langsomt op, og i starten er det lidt svært at se sammenhængen mellem de mange begivenheder, men alle trådene samles flot til sidst. Den er for tyk til læsekredse, men en storslået og medrivende læseoplevelse, der kommer vidt omkring. Jeg havde en god oplevelse!

'Byen i skyerne' af Anthony Doerr. Politikens Forlag 2021, 665 sider

Ingen kommentarer: