søndag den 7. juni 2020

'Paraden' af Dave Eggers

To mænd mødes for at færdiggøre byggeriet af en vej i et land, der lige er kommet ud af en borgerkrig. De er ansat af et udenlandsk firma, og der er skrappe regler for, hvordan de skal opføre sig. Blandt andet kender de ikke hinandens navne men kalder sig Fire og Ni. Fire er en mand, der arbejder effektivt og følger reglerne til punkt og prikke. Det er vigtigt for ham at få arbejdet færdigt til tiden. For Ni er alting derimod et eventyr. Fra den første dag bryder han alle regler, opsøger de lokale, spiser den lokale mad og sover ikke hjemme om natten. Det må og skal ende galt og hans opførsel udfordrer også Fires principper. For kan man undlade at blande sig, når man kommer til et andet land for at udføre et stykke arbejde? Kan interaktionen med andre undgås? Og hvad sker der, når man tvinges til at bryde med sine fordomme?
Slutningen, - som jeg ikke skal afsløre her - sætter et endnu større spørgsmålstegn ved i det hele taget at blande sig i andre landes affærer.
Det er en velskrevet roman, der giver stof til eftertanke - og diskussion. Om mænd, værdier, samarbejde og forskellige kulturer.

'Paraden' af Dave Eggers. Turbine 2020, 206 sider

Ingen kommentarer: