tirsdag den 30. juni 2020

'Happy Sally' af Sara Stridsberg

I 1939 lykkedes det svenske Sally Bauer at krydse den Engelske Kanal lige inden 2. Verdenskrig brød ud.
Mange år senere - i 1983 - forsøger Ellen at gentage hendes succes. Hun har lavet en aftale med sin mand Viktor om mere tid til svømningen, hvis det lykkes for hende. Hvis hun ikke gennemfører, skal hele familien derimod ud på Viktors drømmerejse; over Atlanterhavet i båd.
I sommeren 2001 vender Ellens nu voksne datter tilbage til Dover og forsøger at få klarhed over sin mors liv. Hvordan adskilte Ellens liv sig fra Sallys, hvad var forskellen på de to kvinder? Hvad skete der i Dover og på turen over Den Engelske Kanal, - og hvorfor betød det så meget, at det knækkede Ellen?
Romanen er bygget op, så man skifter mellem de tre tidsperioder; Sallys liv i 1930'erne, Ellens i 1983 og datterens overvejelser i 2001.
Beskrivelsen af Ellen, der bindes og amputeres af den mand og de børn, der elsker hende, er både tankevækkende og underspillet på en fin flagrende måde, der lader læseren få et glimt af noget vigtigt uden at komme for tæt på. Kærligheden, familien og den personlige ambition er en gordisk knude, der viser sig umulig at løse for både Sally og Ellen. Det får store konsekvenser for menneskene omkring dem.

'Happy Sally' af Sara Stridsberg. Grif 2020, 267 sider.

Ingen kommentarer: