søndag den 17. november 2019

'Frank vender hjem' af Kristian Bang Foss

Frank er vokset op i Hvidovre hos en familie med udfordringer. Moderen er kontorassistent, men drikker lidt for meget og faren er Rock-Tage, en stakkel der spiller på Strøget. Som den første i sin familie kommer Frank på universitet, hvor han studerer litteraturvidenskab. Altid føler han sig dog som en bedrager; som om han ikke rigtig hører hjemme i akademikermiljøet. Han skammer sig over sin baggrund og især over sin far..
Frank forelsker sig i Thea, der kommer fra et helt andet miljø. Hendes familie er velhavende men idealistisk og Thea oplever Frank som autentisk. Hun gengælder hans følelser, men det er ikke let for Frank at finde sig til rette i Theas familie.

Thea bliver gravid og ca. tre uger før fødslen forsvinder Frank. Han er drevet til havs i sin nye kajak, men da han bliver reddet og vender hjem, vil ingen tro på hans historie.
Det er en virkelig god roman. Jeg hæftede mig især ved det med klasseskel og følelsen af ikke at kunne opføre sig naturligt i et bestemt selskab, ikke at kunne være sig selv, være kluntet og prøve for meget.
Også Theas far champagnesocialisten André er en fascinerende biperson, der er fint beskrevet. Det er lidt nemmere altid at have de korrekte holdninger, når man er rig nok, - men samtidig er hans skuffelse over den idylliserede arbejderklasse meget konkret og sætter ham i et forståeligt dilemma. Man forstår godt at romanen er udvalgt til DR's Romanklub, der er masser af stof til eftertanke og debat.

'Frank vender hjem' af Kristian Bang Foss. Gyldendal 2019, 379 sider.

Ingen kommentarer: