onsdag den 3. juni 2015

'Gud' af Svend Andersen

Fin lille udgivelse om et stort emne i Århus Universitetsforlags serie Tænkepauser
Bogen giver en fin overskuelig kort fremstilling af et omfattende emne, og der er mange ting at hæfte sig ved. Forfatteren skriver et sted, at man ikke mere behøver skamme sig over at være ateist. Jeg har ikke bemærket at nogen rigtig skammer sig over det. Er det ikke nærmest omvendt i vores samfund i dag? Det virker som om der er en stor blufærdighed omkring det at være troende, som om det næsten er det, man skammer sig over.
Og så citerer forfatteren meget rammende Kant et sted, hvor han konkluderer, at det ikke er muligt at bevise Guds eksistens. Den slags rækker vores fornuft simpelthen ikke til. Til gengæld kan vi heller ikke med fornuften bevise, at Gud ikke eksisterer.
Det er meget modsatrettede udsagn, når filosoffen Kappel i 2010 udtaler: "At Gud ikke findes, må anses som noget, vi ved."
Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at jo mere man finder ud af om et emne, jo mere går det op for en, at man ved uendeligt lidt. Og det moderne menneske vil så gerne vide, - og ikke bare tro...
Vi havde en god debat om Gud i Guldborgsund-bibliotekernes debatcafé.
'Gud' af Svend Andersen. Århus Universitetsforlag 2015, 60 sider

Ingen kommentarer: