fredag den 9. december 2011

'Kvinde på flugt fra meddelelse' af David Grossman

Romanen læger ud med en 85 sider lang prolog om pigen Ora, der under 6 dages krigen indlægges på et epidemihospital i Jerusalem, og er nærmest skrevet som i febervildelse. Men det skal man ikke lade sig skræmme af, det er en virkelig god og tankevækkende historie. På hospitalet møder Ora de to unge mænd Avram og Illan, og det bliver et vigtigt møde for dem alle tre.
35 år efter møder vi igen Ora. Hun er nu en moden kvinde, er lige blevet skilt fra Illan, og hendes yngste søn har meldt sig til en farlig mission i den israelske hær. Fuld af angst for sønnens liv og for måske at skulle modtage den frygteligste meddelelse af dem alle, flygter Ora ud på en lang vandring. Med på vandringen tager hun sin gamle ven Avram, som hun ikke har set længe, og gennem samtaler mellem de to åbenbares lidt efter lidt de dramatiske begivenheder, der engang for længe siden skilte de tre unge ad. Det bliver til en krønnike om levet liv i Israel, om frygten for bomber, om angst for at miste, men også en spændende fortælling om trekantsdramaet mellem Ora, Ilan og Avram.
Det er en stærk og følsom bog, der især handler om krig; om hvordan krig kan ødelægge alt; venskab, kærlighed og livet selv. Men det er også en besværgelse; en måde at holde fast i det levede liv på. Sprogligt kræver den noget af sin læser, men man får meget igen!
 
'Kvinde på flugt fra meddelelse' af David Grossman. Vandkunsten 2011, 669 sider

Ingen kommentarer: