mandag den 7. marts 2011

'Om natten i Jerusalem' af Birgithe Kosovic

Munken Theodor er rejst til Jerusalem. Han har syndet med syersken Mathilda og han er kommet i tvivl om hele fundamentet for sit liv; den kristne tro, alt det han har viet sit liv til. Han er kort sagt en tvivlende munk, der ikke tror på genopstandelsen. For Theodor vil det være døden at træde ud af kirken, men kan der overhovedet findes et liv efter den død; kan han håbe på et liv med Mathilda? På gaden i Jerusalem møder Theodor en gammel tiggerske, der lover at fortælle ham en historie "der vil være til gavn for den der ser og bringe tvivleren forvisning"
Og så fortæller hun historien om pashaen, der i fortvivlelse over at være barnløs tager den ene kone efter den anden i jagten på uendeligheden; i håbet om at alt ikke skal stoppe med døden; at vi skal have en slægt at føre videre, at arbejde for. Pashaens 4. hustru er prinsesse Mihrimah, og hun forelsker sig som de andre i pashaen eller måske snarere i den opmærksomhed han viser hende. Indtil det går op for hende, at han ikke elsker nogen ud over sig selv. Det er derfor han ønsker at føre sit eget billede videre i en søn. Heller ikke hun bliver gravid, og der opstår alskens intriger og ulykker blandt de 4 hustruer, der kæmper om pashaens gunst.
Det er en fabelagtig lille fortælling. Endnu et bevis på at det ikke behøver være langt for at være godt. Hvor dejligt for en gang skyld at læse noget, hvor man føler at forfatteren har noget mere overordnet hun gerne vil sige; nogle overvejelser omkring liv, skæbne og tro - der ligger ud over hverdagen.

'Om natten i Jerusalem' af Birgithe Kosovic. Gyldendal 1999, 114 sider

Ingen kommentarer: