fredag den 31. januar 2025

'Alle mørkets farver' af Chris Whitaker

Biavleren Saint og piraten Patch er begge 13 år gamle, da deres liv ændres for altid. En seriemorder er på spil, og nærmest ved et uheld kommer Patch bag på ham, da han er i gang med at overfalde klassekammeraten Misty. Misty slipper væk, men Patch er ikke lige så heldig. Da han forsvinder er Saint utrættelig i sin søgen og giver ikke op, før det lykkes for hende. Patch befinder sig længe i mørket med en pige, der hedder Grace. Han sværger på at finde hende, hvis han nogensinde slipper væk, og det løfte bliver definerende for hans liv, som han vier til at finde alle de forsvundne piger.
Vi følger Saint og Patch langt ind i voksenlivet, hvor deres livsvalg i høj grad træffes på baggrund af deres barndomsoplevelser. I jobbet som politiefterforsker må Saint mere end en gang redde Patch fra en alvorlig skæbne. Patch er kunstner; han maler alle de forsvundne piger, men derudover røver han også banker og giver pengene til de berørte familier. I længden er det umuligt at holde ham ude af fængslet.
Ambitiøs, velkomponeret og medrivende fortælling. Sådan en bog, der må komme som film eller miniserie på et tidspunkt.

'Alle mørkets farver' af Chris Whitaker. Alpha 2024, 695 sider

torsdag den 30. januar 2025

'Ivalu' af Morten Dürr og Lars Horneman

 Tegneserie om den grønlandske pige Pipaluk, der en morgen vågner op og finder ud af, at hendes storesøster Ivalu er forsvundet. Dronningen kommer på besøg og alle børnene skal have fint tøj på. Pipaluk låner Ivalus fine konfirmationstøj og tænker tilbage på, hvor fin Ivalu så ud i tøjet. Men det var der desværre også andre, der syntes. Ravnen, der svæver gennem hele bogen, hjælper Pipaluk med at finde søsteren. Enkelt, grusomt og smukt fortalt.
Synes at jeg har set den samme fortælling som film, kan det mon passe?

'Ivalu' af Morten Dürr og Lars Horneman. Forlaget Cobolt 2019, 120 sider.

søndag den 19. januar 2025

'En pige forlod værelset' af Ulrikka S. Gernes

Romanens jeg-fortæller Tanja er 14 år, da hun i starten af 1980 indleder en brevveksling med den 46 årige forfatter Eg, der er en ven af hendes kunstnerforældre. I løbet af 1980 sender Eg hende 138 breve, og hun fanges ind af hans kraftfulde sprog og hans forsikringer om kærlighed. Eg manipulerer den unge lidt usikre og ensomme Tanja ind i et forhold, der straks efter at hun er fyldt 15 år også bliver fysisk. Hendes dømmekraft og tro på sig selv undermineres og først efter 5-6 år formår hun at bryde ud af forholdet. På det tidspunkt har hun ikke noget "jeg" at vende tilbage til; hendes "jeg" var ikke færdigdannet, da hun blev fanget i en voksen mands manipulerende spin. 
Det er ret uhyggelig læsning, og man får det næsten fysisk dårligt undervejs. Man kan ikke lade være med at spørge sig selv, hvor hendes forældre var under alt dette. Og skræmmende er det jo, at det er en autofiktiv fortælling, der bygger på forfatterens egne oplevelser.
En velskrevet og vigtig roman, der minder en del om Linn Ullmanns 'Pige 1983'
Vi havde en god snak om bogen i DR Romanklubben på Guldborgsund-bibliotekerne.

'En pige forlod værelset' af Ulrikke S. Gernes. Gads Forlag 2024, 340 sider.

mandag den 6. januar 2025

'De tabte minders ø' af Yoko Ogawa

Det er virkelig en mærkelig bog. På en isoleret ø udsættes befolkningen for forsvindinger, hvilket vil sige at ting forsvinder - både fra verden og fra folks hukommelse. Der er dog enkelte, der stadig har deres minder i behold, men de jages og tages med af mindejægerne fra Det Hemmelige Politi. Bogens hovedperson - en ung kvindelig forfatter - finder ud af at hendes redaktør R er i fare for at blive anholdt og sammen med den gamle mand - en ven af familien - bygger hun et skjulested til R i sit hus. Lidt efter lidt forsvinder fugle, roser og bøger fra verden og fra folks hjerter, og alt er i fare for at uddø. Samtidig kæmper vores hovedperson for at skrive sin roman færdig - en roman, der også optræder i romanen.
Der er mange tolkningsmuligheder i denne dystopiske fortælling. Undertrykkelse, glemsel og udslettelse både på det personlige og det samfundsmæssige plan. Velskrevet, men efterlader mig alligevel ret forvirret omkring hvordan den skal forstås.
Udkom oprindeligt på japansk i 1994.

'De tabte minders ø' af Yoko Ogawa. Gyldendal 2021, 301 sider.

søndag den 5. januar 2025

'En skov at fare vild i' af Stine Ellerbæk

 Stine længes efter at fare vild i en skov, efter at gå og gå - og skrive. Hun vil væk fra Frederiksberg og sammen med sin mand, der er en kendt musiker, og sine to børn flytter hun til Thy. Her er højt til himlen, heder, skove og hav tæt på, godt naboskab og lilleskole til børnene, what's not to like?
Og selv om alt på en måde er, som hun har drømt om, så er der også noget, der alligevel er anderledes. Som forfatteren selv meget præcist skriver et sted: "Hvor dårligt vi mennesker dog kender os selv. Vi ønsker os noget, og vi får det, vi vil have, men intet bliver, som vi havde tænkt os."
På trods af idyllen og det meningsfulde arbejde i en teltlejr for asylansøgere, så rammes Stine af en livskrise i form af en dyb mørk følelse af ensomhed og meningsløshed, der kommer til at fylde alt i hverdagen.
Velskrevet og reflekterende roman, der tager os med derind, hvor alt er sårbart og usikkert.

'En skov at fare vild i' af Stine Ellerbæk. Gutkind 2024, 181 sider.

lørdag den 4. januar 2025

'Mælk og honning: digte' af Rupi Kaur

Digtsamling, der gjorde indtryk. Opdelt i fire kapitler: Det smertende, det elskende, det ødelæggende og det helende. Personlige feministiske digte. Om at være kvinde, om at elske og miste om det udefrakommende blik, om at holde fast i sig selv. Om fortiden og det smertelige, om begæret og det erotiske. Der er så mange fine digte, at det er svært at fremhæve nogle, men her er alligevel et par stykker:

jeg kæmper så hårdt
for at begribe
hvordan nogen kan
hælde hele deres sjæl
blod og energi
ind i et andet menneske
uden at ville have
noget til
gengæld

-jeg må vente til jeg bliver mor

måske
fortjener jeg ikke
gode ting
fordi jeg betaler for
synder jeg ikke
husker

'Mælk og honning: digte' af Rupi Kaur. Lindhardt og Ringhof 2018, 204 sider