søndag den 25. april 2021

'Det du ikke vil vide' af Birgithe Kosovic

Birgithe Kosovic har skrevet en stærk fortælling om sin egen familie. Som ung kommer hendes far Jovan fra Jugoslavien til København på jagt efter lykken og det store eventyr. Han møder Annette, de gifter sig og får to børn. Familien flytter til Albertslund, hvor børnene vokser op. Jovan har mange planer. Han har en klar forventning om det store forretningseventyr, der venter lige om hjørnet, - men desværre har han ikke rigtig held med sine mange planer. I stedet sætter han sig gang på gang i gæld, også for lånte penge. Det skaber en utryghed i hjemmet, hvor hans vrede altid lurer et sted lige under overfladen. 
Romanen springer meget i tid og sted, men som en rød tråd går forfatterens forsøg på at forstå sin far og det, han er kommet af. Der er tilbageblik til Jovans liv i Jugoslavien og fortællinger om hans slægt. Bl.a. bliver hans farfar myrdet i en massakre under 2. Verdenskrig, hvor også hans faster dræbes i et æresrelateret mord.
Birgithe Kosovic får også plads til sin mors familie i en barsk fortælling om mormorens søster, der følger sin mand til Nazi-Tyskland under krigen. - En sidefortælling, der næsten i sig selv ville kunne bære en roman.
Selv om der er mange spor og personer, så formår forfatteren at skabe en sproglig veloplagt, sammenhængende og nuanceret fortælling, der rækker langt ud over det private.

'Det du ikke vil vide' af Birgithe Kosovic. Politikens Forlag 2020, 369 sider.

Ingen kommentarer: