søndag den 11. april 2021

'Det Danmark du kender' af Peder Frederik Jensen

Det er tidligt om morgenen på en lollandsk landevej: Lollands borgmester Morten Jørgensen er på vej hjem fra et møde i København. Han har drukket, og han kører for stærkt. Drengen Niels er på sin knallert på vej rundt med aviser. Frank er lastbilchauffør og lige ved at være hjemme efter en længere tur til Norge.
Morten ringer til sin elskerinde Sigrid - og gennem telefonen hører hun ulykken ske...
Bogens indledning lægger op til en dramatik, der måske ikke rigtig forløses, - men i stedet får vi en vedkommende og hudløs beretning om fire menneskeskæbner på Lolland.
Og jeg ved egentligt ikke om det er så vigtigt, at de er fra Lolland? Vi møder socialdemokraten, der er blevet borgmester, men er træt af alle dem fra København, der bliver ved med at eksportere problemer til hans kommune. Samtidig er han fanget mellem to kvinder, som han ikke vil undvære, men alligevel er ved at miste. Vi møder en stor dreng, der forsøger at kæmpe den umulige kamp det er at komme fri af den sociale arv. Vi møder den velhavende Sigrid, der som datter af en af egnens storbønder har investeret og mildest talt sidder godt i det. Til gengæld passer hun ikke ind i den mands liv, som hun elsker.
Det er markante skæbner, som forfatteren her præsenterer os for - og en velskrevet socialrealistisk roman med fokus på velfærdsstatens problemer og uligheder.. - Om det Danmark, som du måske ikke kender!

'Det Danmark du kender' af Peder Frederik Jensen. Peoples Press 2020, 275 sider.

Ingen kommentarer: