lørdag den 10. april 2021

'Sorgens balalajka' af Jens Blendstrup

 I onsdags havde jeg fornøjelsen af Jens Blendstrups besøg i Guldborgsund bibliotekernes online litteraturfællesskab. Han læste højt fra sin nye novellesamling, som jeg havde læst forud for besøget.
Samlingen indeholder 20 meget forskellige noveller. Samlende kan man måske sige, at mange af dem tager udgangspunkt i en eller anden ret almindelig hverdagsbegivenhed og derfra bevæger sig ud af en grotesk tangent. Som hvis forfatteren spurgte sig selv; "hvad nu hvis...?"
Hvad nu hvis en 30.000 år gammel mand kunne vækkes til live? Hvad nu hvis solen en dag ikke gik ned, men havde sat sig fast ude i horisonten? Hvad nu hvis man vaskede sig selv i vaskehallen i stedet for bilen? Hvad nu hvis den stenkastende morder fra motorvejsbroerne er en succesfuld forretningsmand? Hvad nu hvis man som en udbryderkonge kan bryde ud fra selve døden? Hvad nu hvis den man plejer at stemme på ikke optræder på stemmesedlen mere? Hvad nu hvis hvepse blev til mennesker?
På trods af den til tider groteske tankerække, der forfølges helt ud til kanten fornemmer man tydeligt, at novellerne også har en alvorlig undertone; et budskab af en slags, som man som læser kan gå og fundere lidt over.
Han har en kringlet hjerne Jens Blendstrup, han stiller spørgsmål, som vi andre måske aldrig har tænkt over, og det er dejligt forfriskende. Desuden er han fantastisk god til at læse højt!

'Sorgens balalajka' af Jens Blendstrup. Peoples Press 2021, 264 sider.

Ingen kommentarer: