lørdag den 27. marts 2021

'Vegetaren' af Han Kang

 I denne dystre, mørke og fascinerende roman befinder vi os i Sydkorea. Romanen fortælles af tre forskellige personer, men har en fjerde som hovedperson.
Den første fortæller, - som er den eneste, der optræder i jeg-form – er en virkelig usympatisk person. Han beskriver tiden før og efter, at hans kone har besluttet at blive vegetar. En beslutning, der - kan man forstå - er til stor gene for fortælleren, der netop havde valgt denne kvinde, fordi hun på alle måder er en gennemsnitlig kvinde.
Den anden fortæller er svoger til vores hovedperson; en videokunstner, som det er gået lidt tilbage for. Han ser Yeong-hye på en noget anden måde end hendes mand og er især betaget af tanken om den mongolplet, som hans svigerinde har på den ene balle.
Sidste del af romanen fortælles af hovedpersonens søster In-hye, der beskriver oplevelser i de to pigers barndom, mens hun spekulerer på hvad der er sket med hendes søster.
Som læser oplever man kun Yeong-hye udefra – med undtagelse af hendes drømme, der også beskrives i romanen. – Og drømmene er vigtige, da det netop er en drøm, der udløser hendes beslutning om at blive vegetar og dermed sætter gang i en lang række uforudsigelige hændelser.
Romanen kommer vidt omkring: Drømme, vold, blod, erotik, barndomstraumer, overlevelsestrang og vanvid er temaer, der tages under behandling og bliver siddende i læseren efter bogens slutning.
Det er en roman, der stiller flere spørgsmål, end den giver svar. Der er så mange lag i historien og langt ind til kernen, hvilket gør den velegnet til diskussion i læsekredse, hvis man kan klare bogens mørke tone. Det er en roman, der stiller flere spørgsmål, end den giver svar. Der er så mange lag i historien og langt ind til kernen, hvilket gør den velegnet til diskussion i læsekredse, hvis man kan klare bogens mørke tone. 

'Vegetaren' af Han Kang. Gyldendal 2017, 285 sider.

Ingen kommentarer: