lørdag den 20. marts 2021

'De heldige' af Geogia Hunter

Familien Kurc er blandt de 30.000 jøder der op til 2. Verdenskrig bor i byen Radon i Polen. I 1945 er kun 300 af de 30.000 i live. Det er de uhyggelige - men sande rammer - om denne velfortalte og gribende familiehistorie. 
Da familien mødes til den jødiske påskefest i foråret 1939, befinder forfatterens bedstefar Addy Kurc sig i Frankrig, hvor han har boet gennem flere år. Pga situationen i Tyskland er det ikke muligt for ham at besøge Polen til højtiden, og snart splittes resten af familien også. Addys fire søskende og deres kærester og ægtefæller spredes for alle vinde, og vi følger hver enkelts kamp for overlevelse igennem krigen. Forældrene og tre af Addys søskende bliver i Polen under vilkår, der hurtigt forværres i ghettoen. De ældre må holdes skjult, og dele af familien lever på falske papirer og arbejder for den polske modstandsbevægelse. En bror og hans kone havner i de sibiriske arbejdslejre, og Addy selv slipper afsted til Sydamerika.
Gennem næsten 10 år må familien leve med uvisheden om familiemedlemmernes skæbne, da krigen gør det umuligt at holde kontakt. Ved krigens afslutning, da omfanget af grusomhederne går op for alle, intensiveres den desperate søgen efter de savnede.
Det er en barsk, vigtig og medrivende beretning, der både er svær at lægge fra sig og bliver siddende i læseren længe efter endt læsning. - Og det bør den også!

 'De heldige' af Georgia Hunter. Hr. Ferdinand 2020, 472 sider

Ingen kommentarer: