søndag den 13. juni 2021

'Fuglenes anatomi' af Merethe Lindstrøm

En midaldrende kvinde går omkring i sit hus, som hun deler med ægtemanden Sirke, der drikker lidt rigeligt. Familien er flyttet fra Norge til England for en del år siden og kvinden følte sig straks hjemme i huset, men er stadig lidt fremmed overfor landsbyens miljø. Man fornemmer, at ægteskabet befinder sig i en form for krise, eller at i hvert fald den kvindelige hovedperson føler sig i krise. Hun tænker tilbage på sin barndom og genoplever, hvordan moderens traumer har sat sig spor i hende selv. Ligeledes tænker hun tilbage på en barsk tid, hvor hendes ældste datter led af en alvorlig depression.
Ind imellem brydes erindringsstrømmen af nutiden, hvor den unge fyr Tom er i gang med at udføre forskelligt renoveringsarbejde på huset. Han bygger bl.a. en voliere til fortællerens fugle. Hun fascineres af Tom og forsøger at følge med i hans liv på afstand.
Det er en meget fint fortalt historie med vægt på sprog, følelser og stemninger. Meget sanselig og ind imellem lidt uhyggelig, fordi man fornemmer krisestemningen uden egentligt at kunne sætte ord på, hvad der er gået galt.

'Fuglenes anatomi' af Merethe Lindstrøm. Batzer & Co 2021, 244 sider.

Ingen kommentarer: