lørdag den 30. januar 2021

'Hvordan man redder en lemming' af Nicoline Werdelin

En roman med fem hovedpersoner, hvis liv og tilværelse i København på forunderlig vis krydser hinanden. I større eller mindre grad får den enkeltes valg og handlinger direkte eller indirekte indflydelse på de andres liv:
Hans er biolog og forsker i arktiske dyrs levevilkår. Han er af den gamle skole; bruger sin tid på sin forskning og sine phd-studerende. Han er ikke god til at få skrevet vigtige artikler og søge fondsmidler, og efter en voldsom kritik af sine chefer står han til at miste jobbet. Benedikte har forladt ham, men bortset fra at hun truer med at tage halvdelen af lejligheden, så tager han sig det ikke så nært. Nu har han måske en chance for vinde sin ungdomskæreste tilbage?
Gunhild er sufflør på et teater, men bruger meget af sin tid på at overveje det perfekte selvmord. Hun har mistet alle dem, der stod hende nær og føler ikke, at hun har mere at leve for. På en teatertur til Rusland, hvor hun har tænkt sig at fryse ihjel, møder hun en mand og en hund, der får hende til at tænke sig om en ekstra gang.
Heidi er social- og sundhedsassistent og alene med Samuel, der går i børnehave. Heidi sparer op til et lille hus, men det er svært at holde fast i sine drømme, når man bor hos en gangster og er afhængig af sin indiske overbos hjælp, når det kommer til børnepasning.
Nicholas oversætter franske tekster til dansk og driver en insektfarm på Amager sammen med to venner. Han burde være lykkelig sammen med Eline og deres lille datter, men siden fødslen har Eline forandret sig, og Nicholas føler sig ensom.
Inge er pensioneret læge. Selv om hun er firs spiller hun tennis og passer sin kolonihave. Hun har mistet kontakten til sin datter og er også blevet uvenner med sin ældste veninde. Hvordan kan det være, at alle har så svært ved at klare hendes direkte og sandhedselskende facon?
En meget velskrevet - næsten magisk - fortælling, der på trods af hovedpersonernes mange problemer og modgang også rummer masser af håb og optimisme. Kan anbefales!

'Hvordan man redder en lemming' af Nicoline Werdelin. Gyldendal 2020, 415 sider

Ingen kommentarer: