mandag den 6. december 2010

'Siffrine' af Cecil Bødker

Det er nogle år siden jeg læste denne fortælling første gang; inden jeg startede denne blog. Nu har vi læst den til læsekredsen.
Sigøjnerpigen Shiba er den fremmede fugl der lander hos husmandsparret i det jyske, fordi hun og sønnen Jost forelsker sig i hinanden. Husmandsparret, der havde ønsket sig en gårdmandsdatter til svigerdatter, er ikke tilfredse med sønnens valg, og hverdagens konflikter synes uundgåelige. Shiba bliver hurtigt gravid og det unge par finder sig et hjem hos den vansirede Therkel Enøje, der som de selv står lidt udenfor det etablerede samfund. Hele historien fortælles gennem det ufødte barn Siffrine, der som gammel ser tilbage på sine forældres kærlighedshistorie.
Forfatterens sympati ligger helt klart hos Shiba; den fremmede kulørte fugl, der mødes med fordomme og angst. Alligevel sad vi i læsekredsen og følte størst forståelse for svigermoderen Jost mor. Sikkert fordi vi selv er en del af det etablerede samfund. Så fint er angsten for det fremmede skildret Det er bare svært med mennesker, der er så anderledes. Mennesker der end ikke forsøger at passe ind, indrette sig bare en lille smule. En god fortælling om de rammer vi alle bygger op; den tryghedsfølelse, der let kan udvikle sig til fremmedangst når man føler sig truet på sin egen livsforståelse og de værdier man har bygget sit liv op omkring.

'Siffrine' af Cecil Bødker. Lindhardt og Ringhof 2003, 182 sider

Ingen kommentarer: