søndag den 19. december 2021

'Mormor dansede i regnen' af Trude Teige

Norsk roman om hvordan krigstraumer kan nedarves og præge en familie i flere generationer. Efter sin mors død har Juni arvet bedsteforældrenes hus, der ligger afsides på en ø ud for den norske kyst. Da Juni selv forsøger at komme ud af et voldeligt forhold passer det hende fint, at bruge noget tid på at rydde op i huset og få styr på, hvad der nu skal ske. Under oprydningen finder hun et billede af sin mormor sammen med en tysk soldat; det unge par ser meget forelskede ud. Overrasket beslutter Juni sig for at finde ud af mere om sin mormors fortid.
I bogens andet spor følger vi den unge Tekla, der forelsker sig i en tysk officer og rejser med ham til Østtyskland lige efter krigens afslutning i 1945. De rejser til hans hjemby Demmin, men finder alt meget forandret. Ved de russiske soldaters erobring af byen i krigens sidste måneder har voldsomme oplevelser sat sine spor, - og rædslerne er endnu ikke forbi..
Bogen veksler fint mellem Junis opklaringsarbejde og Teklas oplevelser i et krigshærget Østtyskland i de første år efter krigen. Den er medrivende og barsk, og viser hvor langt et traume kan påvirke en familie. Jeg kunne godt savne lidt mere om de mellemliggende år, men alt i alt en fin læseoplevelse, som jeg godt kan anbefale.

'Mormor dansede i regnen' af Trude Teige. Alpha 2021, 334 sider.

Ingen kommentarer: