onsdag den 22. december 2021

'Lenni og Margots et hundrede år' af Marianne Cronin

Lenni Petterson er 17 år og Margot Macrae er 83. De er begge patienter på Glasgow Princess Royal Hospital. Lenni er terminalpatient efter et langt kræftforløb og Margot har dårligt hjerte. De to lyder måske som et umage par, men da de mødes i hospitalets nye krea-rum, opstår der en forbindelse mellem dem, som udvikler sig til et stærkt venskab. De sætter sig for at gennemføre et kunstprojekt bestående af 100 billeder, der skal symbolisere deres sammenlagte alder. De 100 billeder viser episoder og skelsættende begivenheder fra deres liv: Et alt for kort liv og et langt liv; begge med kærlighed, skuffelser, misforståelser, svigt og oplevelser. Efterhånden som kunstprojektet skrider frem, får læseren både Margots og Lennis livshistorie bid for bid.
Lenni er bogens primære hovedperson og meget rørende beskrevet. Hun er nysgerrig og søger svar hos alle, hun møder. Især forholdet til hospitalspræsten Arthur er fint, levende og humoristisk beskrevet. En ting, jeg mangler lidt, er dog en plausibel forklaring på Lennis forældres fravær i hendes liv.
En medrivende fortælling, der med humor og elegance tager fat på et svært emne: At vi så snart vi er født også kan dø. Og at livet har værdi om det så er kort eller langt. Og en lille advarsel: Det er svært at undgå at knibe en tåre undervejs...

'Lenni og Margots et hundrede år' af Marianne Cronin. Alpha 2021, 365 sider.

Ingen kommentarer: