søndag den 11. oktober 2020

'Sidste tog til London' af Meg

Ja, man tror det næsten ikke, men der bliver ved med at dukke spændende og ubelyste aspekter af 2. Verdenskrig op i romanform. Denne velfortalte roman fortælles i flere spor og handler om indsatsen for at redde jødiske børn ud af Wien i årene op til 2. Verdenskrig.
Vi følger den velhavende jødiske dreng Stephan Neumann, hvis familie mister alt, da Hitler overtager kontrollen med Østrig i 1938. Hans veninde Zofie-Helena er ikke jødisk, men da hendes mor er redaktør på en avis, der skriver kristisk om nazisterne, bringes hun og hendes børn i en farlig situation.
På samme tidspunkt et andet sted i Europa: Hollandske Truus Weijsmuller foretager farlige rejser til det nazistiske Tyskland, for at smugle jødiske børn med sig til Holland, hvorfra børnene sendes videre til England. Efterhånden bliver man opmærksom på den spændte situation i Wien, og Tante Truus sendes til Østrig for at forhandle om muligheden for at udsatte børn i Wien kan sendes med tog til England. 
Romanen bygger på virkelige begivenheder. Det lykkedes for Truus og hendes hjælpere at få 10.000 børn ud af Wien inden 2. Verdenskrig brød ud i 1939.
Det er en både spændende, barsk, velskrevet og rørende fortælling, der har en fin spændingskurve. 

'Sidste tog til London' af Meg Waite Clayton. Gads Forlag 2020, 466 sider.

Ingen kommentarer: