onsdag den 14. oktober 2020

'Næste! En lægeroman' af Nina Lykke

Den norske forfatter Nina Lykke har skrevet en satirisk og humoristisk roman om den midaldrende læge Elin, der er flyttet ind på sin lægeklinik og fører lange samtaler med plastikskelettet Tore, der står i hjørnet af hendes konsultation. Det er nemlig kommet til et brud med ægtemanden Aksel, som hun ellers har været sammen med i mange år og har to voksne døtre med.
Gennem årene er de to gledet mere og mere fra hinanden; han bruger al sin fritid på skiløb, og hun drikker lidt for meget. Da hun indleder et forhold til sin gamle ungdomskæreste Bjørn er det startskuddet til ægteskabets afslutning.
Jobbet er heller for sjovt; Elin er efter mange år som læge ved at være godt og grundig træt af sine patienter. De afsnit, hvor vi følger Elins indre monolog under patientbesøgene, er utroligt morsomme og ret pinlige; man får i hvert fald lyst til at begrænse sine egne lægebesøg til det absolut minimale!
I tilbageblik får vi Elins historie om mødet med Bjørn, spændingen ved at være utro, den trivielle hverdag, der pludselig ændrer sig, - men også sorgen over det, der er mistet.
Det er en meget velskrevet og lidt kompleks roman om skilsmisse, midtvejskrise, utroskab og lægeliv, som forfatteren fik den norske Brageprisen for i 2019. Hermed anbefalet!

'Næste! En lægeroman' af Nina Lykke. Gyldendal 2020, 313 sider.

Ingen kommentarer: