14-årige Helle bor sammen med sin far Bengt ude på landet et sted i Nordsjælland. Vi er midt i 1980'erne, og truslen om en kommende atomkrig fylder meget. Faktisk fylder den så meget for Bengt, at han forbereder sig selv og sin datter på den kommende katastrofe. Helle er derfor veltrænet, i god form og i stand til at bruge både kniv og gevær, samt rense sine egne fisk m.m. Men det er svært for Helle at fokusere på den store katastrofe, som hendes far taler om, når andre mere synlige katastrofer lurer lige om hjørnet: Hun har fx aldrig penge til at købe noget til sig selv og venskabet med nabodrengen Tommy er ved at ændre sig til noget andet. Det er også svært for Helle at balancere i forholdet til sin mor, der er stewardesse, udsteder løfter, som hun aldrig holder og lever et helt andet slags liv. De katastrofer Helle møder i sit liv optræder ikke i farens katalog over katastrofer, og Helle får hverken redskaber eller hjælp til at løse dem. - Og så sker atomulykken i Tjernobyl...
Det er en virkelig tankevækkende og velskrevet fortælling. Det er for nemt at kategorisere Helle som et omsorgssvigtet barn, selv om det er sådan, hun vil fremstå i omverdenens øjne. For kan man egentligt bebrejde far Bengt? Der er masser af kærlighed i ham og i sine bestræbelser på at beskytte, opdrage og gøre alt det rigtige, kommer han alligevel til at gøre alt det forkerte.
De fine nuancerede personbeskrivelser og det tiltagende vanvid giver læseren en knugende fornemmelse i maven, - og man gribes mere og mere af handlingen og overvejelserne omkring, hvordan det skal gå. - Hvilket naturligvis ikke skal afsløres her!
Fuldt fortjent at romanen er udvalgt til DR's romanklub i år.
'Katalog over katastrofer' af Stine Askov. Gyldendal 2020, 300 sider.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar