søndag den 3. maj 2020

'De hjerneløse' af Thorstein Thomsen

Flemming arbejder som plejer på Sindsygehospitalet i Nykøbing Sjælland. Han har en rolig og omgængelig måde at omgås patienterne på og er glad for sit job, der også indebærer at operere hjerner ud af afdøde patienter. Som plejer har Flemming et nært forhold til mange patienter og ser ofte et mere nuanceret billede af dem end lægerne.
Astrid Kiel er gift med en af anstaltens læger og omgås de andre lægefruer. Hendes mand er nærig og arrogant, og ugens adspredelse i en ellers kedelig hverdag er studiekredsen hver onsdag. En dag bliver Flemming overfaldet af en voldelig patient og Astrid får øje på ham. Fra den dag ændrer onsdagene sig. Både Astrid og Flemming mangler noget i deres liv, og de har hver sin grund til at indlede et forhold. Men i 1949 er hospitalsvæsenet et meget hierarkisk system, så mulighederne for en fælles fremtid er ikke de bedste.
En god og velskrevet kærlighedshistorie i usædvanlige rammer, som man ikke skal lade sig skræmme af. Romanen tegner desuden et fint tidsbillede. Som læser kan man ikke lade være med at spørge sig selv; hvem er egentlig de hjerneløse i bogen?

'De hjerneløse' af Thorstein Thomsen. Byens Forlag 2019, 240 sider

Ingen kommentarer: