lørdag den 21. juli 2018

'Rejse med let bagage' af Tove Jansson

Disse tolv noveller tager læseren med på forskellige former for rejser. For min egen hukommelses skyld noterer jeg her lidt om hver enkelt novelle:
Den første novelle indeholder den ene del af en korrespondance; fra en ung japansk pige til forfatteren.
'Firsårsfødselsdagen' - om at gå til sin mormors firs årsdag og møde nye mennesker.
'Sommerbarnet' - om et feriebarn, som ingen kan lide. Som nærmest ødelægger sommeren for den familie, han er hos. En udflugt til en ø ændrer noget mellem de to jævnaldrende drenge.
'Fremmed by' - om en ældre mand, der mellemlander i en fremmed by, forvirret og diffus kan han ikke huske navnet på det hotel, han skal sove på. En fremmed hjælper ham og tilbyder ham husly.
'Kvinden der lånte minder' - om en kvinde der vender hjem og opdager, at en anden har overtaget hendes liv og hendes minder.
'Rejse med let bagage' - en af de bedste. Om en mand der ønsker at komme væk - og gerne vil rejse let. Men han kan ikke undslippe sit eget hjælpsomme væsen, der gør at andre hægter sig på ham og bebyrder ham med deres egne historier.
'I Spanien' - en professor ankommer til en by i Spanien, hvor hun skal besøge sin Guddatter- men denne har måttet rejse så hun er der alene. Hun forsøger at mægle mellem to naboer, der ikke kan med hinanden. (lidt for lang til guidet læsning)
'Indkøb' - en uhyggelig fremtid, hvor et ægtepar gemmer sig i deres smadrede hjem. Han har dårligt ben - hun tager på 'indkøb' til de forladte stormagasiner og ser hvad hun kan finde... - De er bange for at møde andre, - men kan heller ikke modstå fristelsen til sidst.
'Skoven' - børn i skoven med inspiration fra Tarzan
'Gymnastiklærerens død' - der påvirker en forælder. Parret tager på besøg hos et andet par, hvor manden dog ikke er hjemme.
'Mågerne' - et par tager på ferie på en skærgårdsø for at slippe væk. Han skræmmes af naturen og fuglene, - så ferieplanerne virker ikke efter hensigten.
'Væksthuset' - en gammel ensom onkel, der møder en ven i Væksthuset.
Det er nogle meget fine noveller, flere af dem vil egne sig fint til højtlæsning eller fælleslæsning. Der er fokus på at bevæge sig fra et sted til et andet enten i fysisk eller psykisk forstand. Som der står på bogens bagside: Tove Jansson fortæller med let humor og stor alvor.

'Rejse med let bagage' af Tove Jansson. Gyldendal 2018, 207 sider.

Ingen kommentarer: