mandag den 26. februar 2018

'Den svovlgule himmel' af Kjell Westö

Ved bogens begyndelse møder vi den midaldrende forfatter, der er romanens fortæller. En aften har han en oplevelse af at nogen holder øje med ham. Ugen før har nogen forsøgt at myrde hans gamle ven Alex Rabell, og disse begivenheder får hovedpersonen til at se tilbage på sit liv. Et omdrejningspunkt i fortællingen er venskabet med de to Rabell-søskende Alex og Stella. Det er fortællingen om et ulige venskab mellem en middelklassedreng og to overklassebørn. Alex er den styrende i drengegruppen, der udover fortælleren og Alex også tæller den blide Krister og den brutale Jajo.
Fortælleren har et blandet forhold til Alex, som han både beundrer og lader sig styre af. Alex lillesøster Stella bliver fortællerens første store kærlighed og hans forhold til hende præger sidenhen forholdet til alle andre kvinder.
Udover venskabet er det også en fortælling, der sætter fokus på skam, skyld og fortrængninger. I løbet af romanen må fortælleren revidere sin historie: Begivenheder, som han husker på en bestemt måde, viser sig at være foregået helt anderledes, og derfor bliver man undervejs mere og mere mistroisk overfor hovedpersonen.
En roman der giver stof til eftertanke, især i forhold til det med erindringer og fortrængninger.

'Den svovlgule himmel' af Kjell Westö. Batzer 2017, 525 sider.

Ingen kommentarer: