tirsdag den 6. september 2016

'Den afskyelige' af Charlotte Weitze

En velskrevet sort fremtidsroman! Heidi arbejder på hospitalet. Hun vil gerne være i nærheden af sin søster Angelica, der er indlagt efter at have overlevet landets sidste skisportsulykke. Der er gået syv år, men hvad der egentligt skete den nat, hvor Angelica krøb ud af vinduet for at mødes med Pelle, er stadig uklart.
På hospitalet møder Heidi Kenneth, som hun forelsker sig i. Kenneth er 2½ meter høj, har kraftig hårvækst og lider under de klimaforandringer, der får isen til at smelte og verden til at blive varmere. Han er optaget af, hvad der kan gøres, og mener at de gammeldags økologer havde fat i noget af det rigtige. Heidi flytter sammen med Kenneth og bliver draget ind i hans verden af CO2-regnskab og bæredygtighed, - men hvor meget kan det enkelte menneske egentlig gøre og hvor langt kan man gå i sin fanatisme uden at miste alt? Heidi har det svært, - ikke kun fordi hun må undvære sin morgenkaffe og kød på middagsbordet. Forholdet til veninden Mette slår revner og desuden vil hun gerne have et barn. Men et barn koster dyrt på CO2-regnskabet og Kenneth taler ikke gerne om sin familie. Han har sine egne grunde til ikke at ville være far...
Romanen er både velskrevet, sort og humoristisk. Meget præcist sætter forfatteren fingeren på et ømt punkt: Hvorfor er det så svært at gøre det rigtige? - Især når vi godt inderst inde ved, at de daglige valg er vigtige og får konsekvenser på langt sigt? - Og hvor langt kan fanatismen gå, før venskaber og relationer ødelægges? - Ja det lyder næsten religiøst, men det fungerer rigtig godt i denne roman!
Udvalgte citater: "-Jeg ved nok,' sagde han, - jeg har altid vidst nok." + "Så længe der er hvid is, er der håb"

'Den afskyelige' af Charlotte Weitze. Samleren 2016, 317 sider

Ingen kommentarer: