fredag den 16. september 2016

'Argentineren der kom sejlende på en cedertræsplanke' af Morten Vittrup

Denne imponerende debutroman af Morten Vittrup er en velfortalt røverhistorie om en families løgne og hemmeligheder!
En forårsdag i 1954 skyller argentinske Victor i land på en strand i Malaga i Sydspanien. Han bliver bragt hen til det lokale kloster, hvor den unge Sofia arbejder som frivillig, mens hun overvejer, om hun skal være nonne. Sofia fascineres af Victor og hans mange røverhistorier, - og nonne bliver hun ikke.
Victor og Sofia bliver gift, men på trods af Victors veltalenhed, er der meget han ikke fortæller Sofia. Kun lidt efter lidt får hun hans barske historie om barndommen i Argentina, mødet med Che Guevara, tiden som hvalfanger ved Ishavet og rejsen til Europa. Victor har meget med i bagagen og hele familien må leve med konsekvenserne af de valg han træffer i sit liv. Hver for sig takler de det som de bedst kan.
Datteren Laura, der drømmer om at blive klassisk musiker og flygter fra barndomshjemmet, lader en fejltagelse styre valget af livsledsager og føjer sine egne løgne til familiehistorien. Børnebørnene Marco og Eddie savner deres bortrejste far, men måske bliver det alligevel dem, der kommer til at konfrontere familiehemmelighederne.
Bogtanker: At vi alle har rod et sted, at familien betyder mere, end vi vil være ved, ja at den i bund og grund er hele vores fundament. At vores løgne, - både de hvide og de sorte påvirker vores nærmeste.

'Argentineren der kom sejlende på en cedertræsplanke' af Morten Vittrup. Gyldendal 2016, 446 sider.

Ingen kommentarer: