fredag den 5. august 2016

'Svaner bliver ikke skilt' af Audur Ava Olafsdottir

Det er nytårsaften, og Marias mand gennem 11 år har netop meddelt hende, at han vil forlade hende for at bo sammen med en anden mand. Maria forstår ingenting: Floke er hendes bedste ven, manden i hendes liv. Hvordan har hun kunnet undgå at opdage, at han i virkeligheden er homoseksuel? Tvillingerne Bjørn og Bergtora, som de kæmpede så hårdt for at få, er kun 2½ år og nu forlader Floke dem alle.
Samtidig kontaktes Maria af sin biologiske far, som hun aldrig har haft kontakt med.
Maria er i en slags choktilstand og hun taler med sin underbo dværgen Perla om situationen. Perla er psykolog og arbejder samtidig som ghostwriter for en krimiforfatter. Men hun ønsker at skrive sine egne ting og arbejder i øjeblikket på noget, hvor hun i høj grad lader sig inspirere af Maria. Hen mod slutningen går Perla mere og mere i et med bogens forfatter.
Maria er lidt af et overskudsmenneske. Den måde hun - trods den livskrise hun befinder sig i - er sammen med sine børn på, var det, der fascinerede mig mest ved denne roman. Ellers handler den mest om det at blive forladt; skilsmissen. Men også Marias lidt naive tilgang til ægtemandens tilståelse og hendes syn på ham, der lidt efter lidt ændres og krakelerer, giver et fint billede af hende som person.
Særlige citater fra bogen: "Det kan tit være ensomt at dele sit liv med folk, som man for det meste har opfundet selv." (Perla) "Jeg er nogle gange nødt til at forklare folk at det er en dobbelt lykke at have tvillinger" (Maria)

'Svaner bliver ikke skilt' af Audur Ava Olafsdottir. Batzer & Co 2016, 338 sider.

Ingen kommentarer: