søndag den 21. august 2016

'De døde og de levende' af Benn Q. Holm

Karen og Ebbe er unge og forelskede. De bliver begge i 1943 involveret i modstandskampen, hvilket får store konsekvenser. Efter en mislykket mission må Ebbe flygte til Sverige, mens Karen bliver i Danmark. Da Ebbe i 1945 kommer tilbage sammen med Den Danske Brigade må han indse at meget har ændret sig. Ikke mindst forholdet til Karen. Også Ebbes gamle gruppeleder Erik har det svært i tiden efter krigen. Han kan ikke lægge revolveren fra sig og bevæger sig rastløst og søgende omkring i det købehavnske forretnings- og natteliv. En anden gammel kammerat har for altid taget skade af tiden i koncentrationslejrene både psykisk og fysisk.
Der er skrevet rigtig mange romaner om 2. Verdenskrig. Denne lægger især vægt på, hvor svært det har været for nogle at leve med freden. Hvordan bitterheden og de tunge minder let kommer til at tage overhånd, når freden og hverdagens rutiner melder sig.
Det er en velskrevet roman, men som læser er det alligevel lidt tungt at følge Ebbe, fordi hans tanker bliver så tunge og bitre.

'De døde og de levende' af Benn Q. Holm. Lindhardt og Ringhof 2016, 334 sider.

Ingen kommentarer: