fredag den 2. september 2011

'Hotellet på hjørnet af bitter og sød' af Jamie Ford

En fin og velskrevet bog om to børns venskab og kærlighed, og om en måske lidt overset del af den amerikanske historie; interneringen af alle af japansk afstamning under 2. Verdenskrig.
Henry er midt i halvtresserne og har for nylig mistet sin kone. Han kæmper med at finde sig tilrette i sit liv uden Ethel og med at etablere en bedre kontakt til sønnen Marty. Samtidig husker han tilbage. I 1942 mødte han som 12-årig den jævnaldrende pige Keiko. Som de eneste asiatiske børn på en "hvid" skole, fandt de to hurtigt hinanden i et tæt venskab. Keiko var japaner, Henry kinesisk. Men i 1942 var USA's største fjende Japan og alt japansk. Keiko og hendes familie blev tvangsinterneret og selv om børnene forsøgte at holde kontakten med hinanden havde de mange odds imod sig.
Bogen veksler fint mellem de to tidsperioder, der begge er interessante på hver sin måde. Det er en kærlighedshistorie, der også tager temaer op som far-søn-forholdet, etniske grupperinger i det amerikanske samfund og vores behov for at skabe fjendebilleder. På forsiden af bogen citeres en anmelder: "... et smukt og følsomt mesterværk" - og selv om jeg med jysk tilbageholdenhed måske ikke ligefrem ville have brugt ordet "mesterværk" - så kan jeg i det store hele tilslutte mig anmelderen.
'Hotellet på hjørnet af bitter og sød' af Jamie Ford. Bazar 2011, 346 sider

Ingen kommentarer: