lørdag den 25. november 2017

'Gift' af Tove Ditlevsen

I år er det 100 år siden, at Tove Ditlevsen blev født. Hun blev valgt til årets klassiker, og på klassikerdagen i september læste jeg højt fra bl.a. denne bog. Jeg har altid været fascineret af Tove Ditlevsens digte, men dette erindringsværk er virkelig også værd at læse.
Titlen har flere betydninger. Fortællingen om Tove Ditlevsens tre første ægteskaber, - og det at være gift er centralt i bogen. Men også det pillemisbrug, som hun kommer ud i gennem sit tredje ægteskab, fylder meget.
Som ung gifter Tove sig med den meget ældre Viggo, der giver hende adgang til de litterære kredse i København. Ægteskabet holder ikke længe, og efter en kort affære med Piet Hein gifter hun sig med Ebbe Munk, der bliver far til hendes ældste datter. Da lægen Karl, første gang de mødes, introducerer hende til stoffet petidin, ved hun, at der ingen vej er tilbage. Hun forlader Ebbe og flytter ind hos Karl, der som læge kan forsyne hende med alt det hun har brug for, - hvilket bliver mere og mere. Afkræftet og syg bliver hun indlagt til afvænning, - og skilt igen.
Det er en ærlig, barsk og velskrevet fortælling om en kvinde, hendes mænd og hendes afhængighed. Hun skåner hverken sig selv eller sine ægtemænd, og man kan ikke andet end blive grebet af historien.

'Gift' af Tove Ditlevsen. Gyldendal 2012, 5. udgave, 140 sider.

Ingen kommentarer: