søndag den 29. december 2024

'Vildmark' af Lauren Groff

 En helt ung pige flygter fra en engelsk koloni i 1600-tallets Nordamerika. I kolonien er der kulde, sult og fortvivlelse, men andre voldsomme begivenheder gør, at hun ikke havde noget valg. Hun bliver forfulgt, men det lykkes for hende at undslippe. Livet i vildmarken er voldsomt og fuldstændigt på naturens præmisser. Mødet med de vilde dyr og planter kan betyde overlevelse eller undergang og det samme gælder det til tider voldsomme vejr. Pigen der altid har boet i en by - og altid været afhængig af andre - får et helt nyt blik på verden omkring sig. I tilbageblik hører vi hendes historie - om rejsen over havet, om barndommen som tjenestepige og om barnet Bess, som hun var nært knyttet til. Det er langtfra nogen romantiserende fortælling; tværtimod er den ligefrem og barsk, og jeg måtte fælde en tåre undervejs.

'Vildmark' af Lauren Groff. Gad Forlag 2024, 254 sider

lørdag den 28. december 2024

'Jubilæum' af Lotte Kirkeby Hansen

En fin samling noveller, hvoraf en del vil være velegnede til guidet fælleslæsning. Flere noveller handler om barndomserindringer fra 1970'erne, om parforhold og relationer mellem familiemedlemmer. Fx titelnovellen om en mand, der er blevet forladt af sin kone på sine gamle dage og har besøg af sine børnebørn. 'En mand og hans kone' handler om et ældre ægtepar; konen er meget syg og dør; sønnen bliver vred over ikke at få besked øjeblikkeligt. Eller 'Linda' der har forventningens glæde og det at vente på noget som tema. Linda mistænker at kæresten Kim er utro. Utroskab er også et tema i novellen 'Det vi ved', der måske er lidt kort til GFL, men ellers også fin.

'Jubilæum' af Lotte Kirkeby Hansen. Rosinante 2016, 189 sider.

fredag den 27. december 2024

'Det begynder med os' af Colleen Hoover

Fin bog om et alvorligt emne. Lily er flyttet fra sin eksmand Ryle, der flere gange har slået hende. Han er sygeligt jaloux og da Lilys ungdomskæreste Atlas helt tilfældigt igen kommer ind i hendes liv, er hun nervøs for Ryles reaktion. Er Atlas og deres kærlighed så meget værd, at hun tør risikere Ryles vrede? Hun har heller ikke kun sig selv at tage hensyn til, men også sin lille datter. I romanen får vi også Atlas' historie og baggrunden for at han i sin tid forlod Lily.
2. del af serien, der starter med 'Det ender med os'. Serien bør læses i rækkefølge. 

'Det begynder med os' af Colleen Hoover. Lindhardt og Ringhof 2022, 297 sider

onsdag den 25. december 2024

'Monique flygter' af Edouard Louis

Endnu en fin og indsigtsfuld beretning fra Edouard Louis. Igen handler det om hans mor Monique. Syv år efter, at hun forlod sin mand og flyttede til Paris for at ændre sit liv og starte på en frisk, er Monique nedslidt og træt. Endnu engang har hun mødt en mand, der lidt efter lidt nedbryder hende med kritik og verbale overgreb. Da hun ringer til sin søn og siger, at hun må væk, er han selv i Grækenland i forbindelse med sit forfatterskab. Men gennem telefonsamtaler støtter han sin mor i beslutningen om at komme væk. Efter sine bogudgivelser er Edouard ikke på talefod med sin søster, men nu mødes de igen i den fælles opgave - at hjælpe deres mor. Det paradoksale er at Edouard nu - netop i kraft af sine udgivelser og sin opstigen i samfundet - er blevet i stand til at hjælpe sin mor økonomisk. De muligheder ville han ikke have haft tidligere, og det er han smerteligt bevidst om.

'Monique flygter' af Edouard Louis. Gyldendal 2024, 147 sider.

mandag den 23. december 2024

'Tempel' af Anne-Cathrine Riebnitzsky

Er lige blevet færdig med denne dejlige historiske roman, som er et meget passende bekendtskab her op til jul.
Fortællingen udspiller sig i Mellemøsten på tidspunktet omkring Jesu fødsel. Maria bliver forlovet med den unge tømrer Josef. Zakarias oplever et syn i templet og mister sin stemme. Kong Herodes bliver mere og mere paranoid og er overbevist om at hans sønner planlægger hans død. Længere mod øst i Nabatæa er karavaneføreren Nabit netop kommet hjem fra en rejse, hvor karavanen blev overfaldet undervejs. Og langt borte i det romerske rige bliver slaven Africanus frigivet og melder sig til den romerske hær. De lever alle under den samme himmel, hvor stjernerne står på en særlig måde i disse år. Noget stort er på vej i Judæa.
Selv om det er en historie, man kender, så er den virkelig godt og indlevende fortalt. Der gives plads til mange vinkler og synspunkter. En god læseoplevelse! 

'Tempel' af Anne-Cathrine Riebnitzsky. Lindhardt og Ringhof  2024, 479 sider

søndag den 22. december 2024

'Insula' af Thomas Boberg

Forfatteren Thomas og hans hustru Rebecca beslutter sig for at flytte ud på en ø. De har i mange år boet i København, men drømmer om et friere liv, mere fællesskab med andre og mulighed for at udleve egne drømme. Det viser sig dog, at det ikke er så nemt at blive en del af et lille isoleret samfund. Alt er ikke så idyllisk, som det måske kan fremstå på overfladen. Konflikterne lurer mellem ø-boerne. Tydeligst bliver det måske for Thomas og Rebecca, da deres søn Hugo starter i den lokale ø-skole. Selv om der er ganske få skoleelever på den lille skole, så kan man ikke blive enige om at drive den.
Bogen har vakt debat på Fejø, hvor forfatteren og hans familie har boet. Der var mange gode stemningsbilleder i bogen, hvilket gjorde den værd at læse, selv om jeg personligt foretrækker personbeskrivelser, der går lidt mere i dybden, end der blev plads til her. 

'Insula' af Thomas Boberg. Gyldendal 2024, 380 sider. 

lørdag den 21. december 2024

'Mørkeskov' af Johanna Mo

For 20 år siden forsvandt Mikael sporløst under en studenterfest. Politiet troede i mange år, at han frivilligt havde forladt landet, men nu er hans jordiske rester dukket op, og sagen bliver efterforsket som et mord. De mange år, der er gået, vanskeliggør politiets arbejde. Vidnerne har delvist glemt, hvad der skete den aften - og ikke alle har lyst til at huske tilbage. Den afdødes søster, hendes daværende kæreste, studenterkammeraterne og en gymnasielærer med et blakket ry hører til persongalleriet.
Politiefterforsker Hanna Duncker er også stadig optaget af den gamle sag, hvor hendes far uretmæssigt blev kendt skyldig i mord. Som i de tidligere bøger følger vi også her Mikaels sidste dag sideløbende med bogens handling; det er effektfuldt og spændende komponeret.
Tredje bog i Ølands-serien, serien bør læses i rækkefølge.

'Mørkeskov' af Johanna Mo. Lindhardt og Ringhof 2023, 400 sider 

fredag den 20. december 2024

'Verdensport' af Anna Elisabeth Jessen

En verdensomspændende roman, hvis handling udspiller sig i både Danmark, Tyskland, Fjernøsten, Spanien og New York. Romanen springer meget i tid og handling, involverer mange personer og strækker sig over mange år, hvilket gør den lidt svær at beskrive.
Udgangspunktet er årene før 2. Verdenskrig, hvor to skibsrederfamilier fra Sønderjylland ekspanderer og udvider deres forretning. De har etableret sig i Fjernøsten og under krigen bor to store drenge i den samme villa i Shanghai. Georg er søn af huset, mens Hai Song er familiens teaboy. Hai Song forelsker sig i den polske pige Eva, der også arbejder i huset, men en dag forsvinder hun. Mange år senere under en filmindspilning møder vi igen Hai Song, ligesom vi også følger Georg på hans videre færd gennem livet.
Ud over disse to præsenteres vi for en lang række personer, hvis liv væves sammen og påvirker hinanden igennem flere generationer: En oldfrue fra en herskabsvilla, en frivillig fra Østfronten, en Stasi-agent, et par dobbeltagenter fra krigen og en række forretningsfolk.
Kort sagt, så er der lidt for mange personer at forholde sig til for min smag; det bliver lidt for svært at leve sig ind i deres motiver og handlinger. Men alligevel en velskrevet bog, der giver et godt tidsbillede.

'Verdensport' af Anna Elisabeth Jessen. Gyldendal 2024, 347 sider

onsdag den 18. december 2024

'I en dråbe' af Sissel-Jo Gazan

Hvis der er en dansk forfatter, der virkelig kan skrive medrivende og spændende romaner med indbyggede kriminalgåder, så er det Sissel-Jo Gazan. Jeg er lige blevet færdig med denne hendes nyeste roman og det var virkelig en pageturner, der gjorde det gode romaner gerne skal kunne; underholde, oplyse og fastholde sin læser.
1984: 17-årige Mia skændes med sin mor Merethe, der ikke vil give hende lov til at gå til en fest. Kort efter går Merethe ud for at poste et brev, men hun vender aldrig tilbage. Politiets mistanke retter sig mod Mias far Finn. Mens lillesøster Lea forsvinder helt ind i sig selv, gør Mia alt for at finde sin mor. Men der er meget hun ikke ved om sin familie og i løbet af de næste uger bliver det sværere og sværere at holde modet oppe.
I 1989 er Mia nyuddannet kriminalbetjent, da to kvinder forsvinder på mystisk vis. Mia får mistanke om, at der kan være en sammenhæng med hendes mors sag, men hun har ingen konkrete beviser...
Første bind af en planlagt trilogi. Man kan næsten ikke vente til nr. 2 ligger klar. 

'I en dråbe' af Sissel-Jo Gazan. Politikens forlag 2024, 453 sider

fredag den 13. december 2024

'Pakket' af Monika Helfer

En familiefortælling, hvor forfatteren følger sin mors familie. Hendes mormor og morfar Maria og Josef lever i udkanten af en lille østrigsk landsby i tiden op til 1. Verdenskrig. De er fattige og bliver kaldt pakket, man fornemmer, at de lever lidt på kanten af samfundet. Desværre er Maria alt for smuk og det gør det ikke nemt for hende, da Josef bliver sendt afsted i krig. Den sleske borgmester, der foregiver at ville tage sig af den fattige græsenke, har helt andre skumle bagtanker. Da Maria bliver gravid og føder datteren Helga under krigen, mistænker alle hende for utroskab, selv om Josef faktisk har været hjemme på orlov. Familiesammenholdet og børnenes kamp for at beskytte deres mor og hinanden er stærkt beskrevet. Forfatteren krydser ud og ind af historien og bygger den op på antagelser, fortællinger fra sin moster og egne erfaringer, hvilket gør dette til en lidt anderledes slægtsfortælling. Man kan sige, at den på sin vis famler efter sandheden og afprøver flere teorier - men på en måde, så personerne træder knivskarpt frem. - En virkelig fin læseoplevelse!

'Pakket. En familiehistorie' af Monika Helfer. Forlaget Palomar 2022, 144 sider.

søndag den 8. december 2024

'En aften i december' af Delphine de Vigan

 Matthieu Brin er midt i fyrrerne, succesfuld forfatter, gift med Elise og far til Paul og Louis. Han modtager jævnligt fanbreve, men en dag kommer der et brev fra en kvinde, som han engang havde et forhold til. Sara skriver og hensætter forfatteren i en helt speciel tilstand. Hun inspirerer ham til at skrive, men vækker også et savn, en længsel og et begær i ham, som han har svært ved at kontrollere. Det skaber afstand til kone og børn og bringer ham helt ud på randen af at miste sig selv. Fin psykologisk roman, men ikke den bedste jeg har læst af forfatteren
Bogen kom oprindeligt på fransk i 2005, men er først nu oversat til dansk.

'En aften i december' af Delphine de Vigan. Peoples Press 2024, 182 sider.

fredag den 6. december 2024

'Arbejderhjerte 1' af Carl Frode Tiller

Trond er vokset op i Norge i Namsos i 1970'erne. Hans far var kommunist og arbejdede på savværket. Moren var sygehjælper og kom fra et stærkt kristent miljø. De var en rigtig arbejderfamilie. Som voksen lægger Trond afstand til arbejdermiljøet; han bliver akademiker, gifter sig med Therese og får to døtre; Helga og Astrid. I nutiden er Trond blevet skilt, han drikker for meget og hans døtre har udviklet sig til alt det, han ønskede, at de ikke skulle være. I virkeligheden længes han måske tilbage til det mere simple arbejderliv, som han ikke kan lade være med at gøre nar af. Eksemplificeret ved lillebroren Stein og hans kone Kristin. Trond er en ret irriterende hovedperson, men der er også nogle virkelig fine beskrivelser af forholdet mellem far/søn og mellem de to brødre. Alt i alt en fin fortælling om den klasserejse, som mange har foretaget i vores generation. Der zappes frem og tilbage i tid, hvilket kan være lidt udfordrende, men alt i alt er det en velskrevet fortælling.

'Arbejderhjerte 1' af Carl Frode Tiller. Gutkind 2024, 389 sider.

tirsdag den 3. december 2024

'Den utålmodige feminist' af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen

De otte store spørgsmål, som kvinderne bag denne bog forsøger at besvare, er følgende:

  • Er kvinder og mænd forskellige?
  • Behandler vi kvinder og mænd forskelligt?
  • Skal kvinder bare tage sig sammen?
  • Er kvinder mindre værd?
  • Er verden lavet til mænd?
  • Er mænd privilegerede?
  • Kan ord diskriminere?
  • Lærer vi børn at være piger og drenge?

Bogen har en fin opbygning og går til spørgsmålene med nysgerrighed og åbenhed. De spørgsmål og argumenter/modargumenter, som vi alle har hørt (eller selv gentaget) til ukendelighed tages op, og der argumenteres grundigt. Der gives svar på tiltale og gode fif til svar på de mest gængse fordomme om køn. Desuden er der en fin liste til videre læsning/lytning bagerst i bogen, som giver god inspiration til videre læsning. Kan anbefales!

'Den utålmodige feminist: 8 store spørgsmål og svar om køn og ligestilling' af Rikke Kristine Østergaard og Naja Lind Rasmussen. Forlaget Karrierekvinder 2022, 217 sider

mandag den 2. december 2024

'Navnebror' af Erling Jepsen

Psykologisk underfundig roman, som jeg blev grebet af og læste i næsten et stræk
Foregår på Fanø  i 1981 under den værste stormflod i flere hundrede år. En bedrager ankommer til Fanø. Han har samme efternavn som en ung dansk dramatiker; Erling Jepsen - og ved at udgive sig for at være sin navnebror, har han fået gratis ophold i Digterhjemmet. I Sønderho befinder sig også andre turister: Ingeborg, der er en københavnsk kunstner midt i 70'erne, har indlogeret sig på kroen, Anette gemmer sig for sin ex-kæreste i et sommerhus, og Regner er kommet tilbage til Fanø for at komme i kontakt med sin ungdomskæreste Regine, der arbejder i supermarkedet. De fire havner under stormfloden på loftet i et øde forfaldent sommerhus, hvor de fortæller hinanden deres historier. Og alt udvikler sig drabeligt. Efter stormfloden dukker den rigtige Erling Jepsen op, og forvirringen er total. Det er en roman, om de historier vi fortæller hinanden; om hvordan vi gerne vil se hinanden og os selv. Anbefalelsesværdig!

'Navnebror' af Erling Jepsen. Gyldendal 2024, 249 sider

søndag den 1. december 2024

'I bedste fald' af Rebecca Yarros

 Jeg var ret optaget af forfatterens fantasyserie Empyrean, så jeg var nødt til også lige at se nærmere på denne. Og så kunne jeg bare ikke holde op med at læse igen, - så den blev læst ud i et stræk.
Historien fortælles i to spor: I 2011 skal Izzy flyve fra Saint Louis til Washington for at holde Thanksgiving sammen med sin søster. I flyet kommer hun til at sidde ved siden af Nate, der har meldt sig til hæren. Der er en god kemi mellem dem, men 90 sekunder efter takeoff styrter flyet ned i Mississippifloden. Nate redder Izzys liv, men må videre i militærtjenesten og der går tre år, før de tilfældigt møder hinanden igen.
Det andet spor: Kabul, Afghanistan august 2021. Nate står klar til at modtage et hold politiske gæster og ud af flyet træder Izzy. De har ikke set hinanden i tre år. Izzy forsøger at finde sin søster Serena, der er fotograf og rejser rundt i Afghanistan. Men landet er ved at kollapse, Taliban vinder frem og den amerikanske tilbagetrækning fra landet er truet.
Nate vil gøre alt for at beskytte Izzy, men det er vanskeligt for de to at navigere i deres forhold/ikke-forhold. 
I krydsklip mellem de to spor får vi fortællingen om Izzy og Nate. Det er en vældig fin om end ret traditionel kærlighedshistorie om to mennesker, der vil hinanden på trods af alt det, der skiller dem. Gæt selv om det lykkes til sidst? 

'I bedste fald' af Rebecca Yarros. North Publishing 2024, 393 sider.