torsdag den 17. oktober 2024

'Skærsild' af Yrsa Sigurdardóttir

 Meget mod sin vilje må retsmedicineren Idunn tage afsted til Vestmannaøerne for at hjælpe til ved opklaringen af et drab. Et lig er fundet brændende på stranden, det viser sig at den afdøde har været død i et stykke tid. Tæt på liget sidder en yngre død kvinde. Stormvejr tvinger efterforskningsholdet til at blive på stedet længere tid, end de havde planlagt, hvilket ikke passer Idunn så godt. Hendes far og halvsøster bor nemlig i området, men Idun ønsker ikke kontakt med dem.
Romanens andet spor, der foregår nogle dage tidligere, følger fem venner, der er taget til Vestmannaøerne for at deltage i en sjette kammerats begravelse. Trausti har taget turen helt fra USA, og han har glædet sig til at tilbringe tid sammen med sine venner på trods af den sørgelige anledning. De fem har en dyster hemmelighed, som kommer op til overfladen, og weekenden udvikler sig helt anderledes end nogen af vennerne havde kunnet forudsige. 
Virkelig spændende krimi, der hele tiden tager en ny drejning og overrasker. 

'Skærsild' af Yrsa Sigurdardóttir. Lindhardt og Ringhof 2024, 395 sider

onsdag den 16. oktober 2024

'De mørke mænd' af Jens Henrik Jensen

Et halvt år er gået og Niels Oxen har skjult sig hos en ældre dambrugsejer, hvor han går til hånde. Men en dag findes museumsinspektør Malthe Bulbjerg fra Nyborg Slot dræbt i Danehof salen. Oxen har tidligere sendt Bulbjerg nogle papirer om Danehof, har det mon noget med mordet at gøre?
Margrethe Franck har fået til opgave at finde frem til Niels Oxen. Det er endnu ikke lykkedes hende, men hun håber på at Niels i lighed med tidligere år vil vise sig ved sin bedste vens grav d. 4. august. Hun får ret, men kort tid efter opsøges Niels af Margrethes chef Mossman. Og derefter går alt galt. Heldigvis har den tidligere elitesoldat forberedt sig godt, så det lykkes ham at undslippe, da det store angreb kommer. Hvem kan Niels og Margrethe stole på? De må forsøge at afdække, hvem der står bag Danehof, samtidig med at Niels jagtes over hele landet - eftersøgt for mord.
Spændende og velfortalt historie med fuld af fart over feltet. Romanens fortællevinkel skifter meget mellem de forskellige personer, så der er lidt at holde styr på. Nummer to i serien, der helst skal læses i rækkefølge.

 'De mørke mænd' af Jens Henrik Jensen. Politikens Forlag 2016, 480 sider.

lørdag den 12. oktober 2024

'Ahlgade' af Jan S. Mortensen

På bogens forside under titlen står der: Roman. Men dette er langt fra en almindelig roman. Bogen består nemlig af 32 fiktive nekrologer over afdøde borgere i Holbæk i perioden 1945-1999. Måske lyder det mærkeligt, men man skal ikke langt ind i bogen, før man bliver grebet af den ofte lidt vemodige stemning, der hører til et dødsfald. Den første nekrolog i bogen handler om den journalist, der har skrevet alle de efterfølgende nekrologer. Derefter lægges ud med unge modstandsfolk, der mistede livet under besættelsen, og senere stifter læseren bekendtskab med en broget blanding af byens borgere. Naturligvis med byens spidser i overtal, men sammen med direktører, købmænd og embedsfolk i ledende stillinger finder man også mindeord over en myrdet lærerinde, en falleret fodboldstjerne, en tyv og en morder. En enkelt gang må journalisten undskylde for en negativ nekrolog, - hvor en familie-hemmelighed også afsløres.
Tilsammen tegnes et fint kollektivt billede af en provinsby i sidste halvdel af det tyvvende århundrede, og læser man grundigt, så får man også i løbet af læsningen et indblik i de afdødes personlige relationer. 
Jeg kan forestille mig, at borgere i Holbæk måske vil lede efter ligheder med "rigtige" afdøde borgere i byen. Det blik undgår man, når man ikke har et personligt kendskab til Holbæk, - men det kan næsten ikke undgås, at man alligevel bliver lidt nysgerrig.

'Ahlgade' af Jan S. Mortensen. Attika 2024, 221 sider.