tirsdag den 7. juni 2016

'Fornuft og følelse' af Jane Austen

Jeg har brugt en rekreationsperiode på ca. 14 dage på at læse noget af de engelske klassiske forfatterinder; Jane Austen og Brontë-søstrene. Har ikke haft energi til at skrive så meget, men det kommer nu:
Jeg lagde ud med Jane Austens første udgivelse fra 1811: 'Fornuft og følelse'. Den handler om to meget forskellige søstre Elinor og Marianne. Mens Elinor er den rolige og fornuftige er Marianne den følelsesladede og ubesindige. Ved romanens start mister søstrene deres far og sættes i en ugunstig økonomisk situation. Deres halvbror arver deres barndomshjem, og selv om han har lovet sin far, at tage sig af sine søstre og deres mor, får hans egoistiske hustru snart overbevist ham om at han allerede har gjort sin pligt... Den lille familie må flytte til et mindre hus og får en ny omgangskreds. Udover en fin personbeskrivelse og en ironiseren over sociale, økonomiske og mellemmenneskelige forhold, så er romanens klare omdrejningspunkt forelskelsen. Elinor og Marianne forelsker sig i to unge mænd og oplever mange forviklinger og skuffelser undervejs, som de takler helt forskelligt alt efter temperament.
En roman der på trods af, at den har over 200 år på bagen, er yderst underholdende og med sine fine miljø- og personbeskrivelser rammer lige i plet!

'Fornuft og følelse' af Jane Austen. 4. udgave Bechs Forlag 2012, 329 sider. 

Ingen kommentarer: